yeniçeri adı altında toplanmış olan serseri takımının bertaraf edilmesinden sonra onların bu zulmüne yıllardır dayanan halkın bu olaya verdiği isimdir. yönetimin kendi eylemini desteklemek için koyduğu bir isim değil, bu eyleme halk tarafından verilen addır.
yeniçeriler tabii ki de esaslı zamanında osmanlı’nın en sağlam işleyen kurumlardan biriydi. ama özellikle duraklama ve gerileme döneminde yavaş yavaş esnaflığa geçen, talime çıkmayan, kurulan her yeni düzene kendi çıkarlarına karşı olduğu için karşı çıkan ve kendi çıkarları doğrultusunda halka/mala/mülke/sadrazama zarar vermekten çekinmeyen arsız ve kontrolsüz bir grup olmuştu. üstelik savaşların da fetih savaşından ziyade savunma savaşlarına geçmesiyle birlikte, cepheye istemeden giderler; gittiklerindeyse de tek işleri duydukları gürültülerde pali pali kaçıştırmak olurdu. ikinci mahmut, üçüncü selimin de düşündüğü ama bir türlü cesaret edemediği bu hamleyi yapabilmiştir. yerine de muallem asakir i mansure i muhammediye olarak bilinen, göreceli çağdaş orduyu kurmuştur.
vakai hayriye
dünyada kendi ordusunu ortadan kaldırıp; buna da, "hayırlı olay" diyen ülke...osmanlı.
yapmak zorunda kalmıştır...doğru.
sorun da oradadır zaten.
yapmak zorunda olur hale geldiğinde bitmiştir osmanlı.
yapmak zorunda kalmıştır...doğru.
sorun da oradadır zaten.
yapmak zorunda olur hale geldiğinde bitmiştir osmanlı.
yerine asakir-i mansure-i muhammediye denilen, yeni düzenlemeler yapılmış ordu teşkilatı kurulmuştur.
2. mahmut zamanında gerçekleşmiş olaydır.
yeniceri ocaginin kaldirilmasi.osmanli tarihinin donum noktalarindan biridir. yenilesme hareketinin en onemli adimi sayilir. bu olay tarihimizde "vaka-i hayriye=hayirli olay" diye anilir.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?