the last of us

galahad
Üçüncü bölümü epeyce olay olmuş. Klasikleşen bir puan verme bombardımanını bile yapmışlar. Ne kadar etkilenmemek istesem de tabiki etraftan gördüğünüz, duyduğunuz bilgiler insanı soğutabiliyor veya merak da ettirebiliyıor. Ben beklentiye girmedim ama bu bölümde iki erkek arkadaşımızın (oyunda böyle sahneler olmadığı halde) birbirilerini okşayıp birazcık daha ileri gitmesi, ister istemez beni biraz soğuttu. İllaki izleyecektim ama biraz mesafe oluştu. Oyunda zaten Bill ve Frank karakterlerinin sevgili olduğunu biliyorduk fakat oyunda Frank sadece isim olarak vardı. Dizide ise tahmin edeceğiniz üzere Frank karakteri karşımızda ve Bill ile ilişkisini görüyoruz...

Şimdi ben şunu baştan belirteyim, ben gay ilişkilere falan karşı değilim. Normal şeyler bunlar. İnsanlar kabul etse de etmese de insanlık olarak tarihin her döneminde cinsel seçilimleri farklı olan insanlar oldu, olmaya da devam edecek. Ancak benim karşı olduğum tek şey, dizilerde veya filmlerde sırf koymuş olmak için koyulan sex sahneleri. Öylesine nefret ediyorum ki anlatamam. En bariz örneleri Game of Thrones ve Spartacüs sanırım. Netflix yapımlarını zaten söylemiyorum bile...

Sex sahnesi koymak istiyorsan, buna bir alt metin koyarsın, içinde bir estetik olur. Senaryoya hizmet eden, akışın içinde gerçekten olması gereken bir materyal olmalı. Kısacası bu tarz sahnelerin çok detaylı ve ince işlenmesi lazım. Yoksa benden direkt red alıyorlar...

Sonunda gelelim bölümün kendisine.
Dizi, büyük oranda oyunla paralel gidiyor ama ufak tefek dokunuşlar oluyor. Bu bölümde dokunuşların derecesi artmasına rağmen, muazzam iş çıkartmışlar. Yani oyundan uzaklaşırsa, kötüye gider mi diye düşünüyordum ama Bill ve Frank ilişkisini en başından beri, bu kadar kısa sürede izleyiciye verip, böylesine tüm taşları yerine oturtmak cidden önemli bir başarıdır. İkilinin tanışma anından, bölümün sonuna kadar aralarında geçen diyaloglar ve insan ilişkileri mükemmel derece gerçekçi ve oluşturdukları evrene uyumluydu. Bakın burada aşk ilişkisi demedim, insan ilişkisi dedim. Bölümü sırf lgbtq tayfasına yaranmak için normalden daha fazla erotil yapmamışlar. Medeniyetin tamamen ortada kalktığı, nerdeyse beş senedir tek bir tane insan görmeyen birinin, yeni bir insan görmesi ve buna güvenmesi... Bu durum, insan psikolojisi için aşırı derece sarsıcı ve alışması zor.
Hepimiz bir pandemi süreci yaşadık ve insansız kaldık. Herkes yalnızlığın insana ne kadar korkutucu geldiğini az çok biliyor. Bill gibi dünya yansa sikinde olmayacak adam bile bu duruma beş sene sabredebiliyor.

Biz sosyal varlıklarız ve iletişime ihtiyaç duyuyoruz. Bu bölümdeki Bill ve Frank ilişkisi, yok olmuş bir dünyada insanın yine insana muhtaç olduğunu harika şekilde anlatıyor.

Diziyi izlemeyen çok şey kaybeder. Ben oyunun her şeyini bilmeme rağmen, dizi yine hayranlıkla takip ediyorum. Bu bölüm bence ikinci bölümden iyi değil ama ilk bölümden daha iyi.
İkinci bölümün iyi olmasının sebebi, gerilimi ve tak tak tak akan işleyişi. Kimine göre üçüncü bölüm daha iyi de olabilir. İtiraz etmem.

1.bölüm: 9/10
2.bölüm: 10/10
3.bölüm: 9.5/10
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol