tdk tarafından icat edilen kelimeler

nick nicki nickince
bazi insanlar da tdk ile dalga gecmek icin kiclarindan uydurduklari sacma sapan sozcukleri bu klasmana siki$tirir ki orneklerinden birine yukarida rastlanabilir.
cok oturgacli goturgec(otobus), poposal firlangac(yumurta), teker calar, ulusal dutturu falan gibi sacma sapan yenilikler bunlara orneklerdir.

ataturk’un bir sozunde soyledigi gibi kendi dilini unutan topluluklar tarih olmaya mahkumdur. bu yolda adeta kutsal bir gorev pe$inde olan tdk’ya yonelik bu tur saldirilari $iddetle kiniyorum.

tdk zaten ne kadar buyuk bir kurum oldugunu ’bilgisayar’ sozcuguyle kanitlami$tir,fazla soze ne hacet.
slowly gencolez
zannedildigi gibi tdknin bu sozcuklere karsi buldugu turkce kelimeler degildir efendim.
yani ornek olarak
otobus = cok oturgacli goturgec
ya da
tren= alttan surtturmeli ustten ittirmeli oturgacli goturgec
ifadeleri varolan kelimeleri degistirmek icin degil tanim olarak ortaya cikmistir. yani otobus nedir sorusunun karsiligi olur. ote yandan tdk bazi kelimeler icin cok guzel karsiliklar uretmistir. en cok kullaninanlar
bilgisayar
buzdolabi

yani tdk ile dalga gecmek icin yer arayan insanlara sasiyorum. kendi dilimizi ne guzel bitiriyoruz. alkislamak lazim.
sinirsahibi
ayrica karsilik uretilen terminolojinin pek cogu, don kisotluk edip genel terminolojiyi degistirmeye sevdali bir kac utopya insaninin eseridir.
ornegin uluslararasi bir tasimacilik kongresinde tutup otobus’e cok oturgacli goturgec denirse kalabalik tarafindan oturgaclara oturan gotler ile gulunmesine vesile olur.

dil mevzuunda seffaf kelimeler isminde bir olusum vardir, elin rus’u da alman’i da japon’u da otobuse otobus, cd calara,cd player, oh jah cd schon kabilinden isimler uretmekte lakin bastaki cd sabit kalmaktadir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol