talat paşa

seeyouindisneyland
neyzen tevfik şöyle demiş onun için ;

fırka,parti diye halkın boğazından sıkarak;
milletin on senedir olmuş idi mengenesi.
kazdığı cah,i belaya yine kendi düştü ,
örsünü,kıskacını s........n çingenesi
ankakusu
osmanlı devlet ve siyaset adamı, talat paşa 1874 yılında doğdu. ittihat ve terakki fırkası önderlerindendi. 1917-18 arasında sadrazamlık yaptı.

ilköğrenimini vize’de, ortaöğrenimini edirne askeri rüştiyesi’nde tamamladı. edirne posta ve telgraf idaresinde katip olarak çalışmaya başladı. genç yaşta jön türk hareketine ilgi duydu ve ittihat ve terakki cemiyeti edirne şubesi’ne üye oldu. meşveret gazetesi ile cemiyet bildirilerinin dağıtımını üstlendi. bu çalışmalarından ötürü kovuşturmaya uğrayarak 1895’te tutuklandı. 1903’te selanik telgraf idaresi başkatipliğine getirildi.

ii. meşrutiyet’in ilanı sırasında önemli görevler üstlenen talat bey, 1908’de ittihat ve terakki’den edirne mebusu seçildi. meclis-i mebusanın birinci reis vekili oldu. 1909’da ingiltere’ye giden mebuslar heyetinin başkanlığını üstlendi. ittihat ve terakki’nin en etkili yöneticisi oldu. 1908 kongresinde seçildiği merkez-i umumide, vekil-i umumiliğe getirildi. (1912)

balkan savaşları (1912-13) sırasında, bölgedeki karışıklıkları önlemek amacıyla doğu anadolu’daki ermenileri topluca göç ettirdi. bu uygulama nedeniyle batı kamuoyunda "soykırım yapmak"la suçlandı ve "bir numaralı ermeni düşmanı" ilan edildi. said halim paşa 1917’de görevinden ayrılınca vezirlik verilerek sadrazamlığa getirildi. gene aynı dönemde ittihat ve terakki fırkası’nın reis-i umumiliğini üstlendi. savaşın almanya ve müttefiklerinin yenilgisiyle sonuçlanacağının anlaşılması ve almanya’nın itilaf devletleri’nden ateşkes istemesi üzerine, talat paşa hükümeti de istifa etti.(ekim 1918) yeni kurulan ahmed izzet paşa hükümeti savaşı sona erdiren mondros mütarekesini (30 ekim 1918) imzalarken, ittihat ve terakki fırkası da 1 kasım 1918’de son kongresini yaptı. talat paşa bu kongrede yaptığı konuşmasında savaşa nasıl girildiğini ve savaş sırasındaki gelişmeleri anlattı ve siyasetten çekildiğini açıkladı. daha sonra ahmed izzet paşa’ya bıraktığı mektupta, millete karşı hesap vermek üzere geri geleceğini, gerekirse mahkemeye de çıkacağını bildirerek almanya’ya gitti.

15 mart 1921’de bir ermeni tarafından berlin’de öldürüldü ve berlin’deki türk mezarlığına gömüldü. 1943’te kemikleri istanbul’a getirilerek şişli’de hürriyet-i ebediye tepesinde toprağa verildi. talat paşa’nın meşrutiyet ve i. dünya savaşı yıllarını ele alan anıları ölümünden sonra "talat paşa’nın hatıraları"(1958), "talat paşa’nın anıları" (1986, 1990) adı altında yayımlandı.


http://www.canakkale.gen.tr/kisiler/k21.html

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol