sofya

angelus
bulgaristan’ın başkenti ve en büyük şehridir. nüfusu 1,4 milyon kişi civarındadır.

sofya vadisi’nin büyük bir alanını kapsayan şehrin kuzeyinde sıra dağlar (stara planina), doğusunda ve güneydoğusunda sredna gora, doğusunda vitoşa dağı, batısında ise lülin, viskâr ve çepın dağları bulunur. şehir, iskır nehrinin ve soldaki kollarının şeritleri üzerine kuruludur.

angelus
balkanlar’ın paris’i sayılan sofya’nın tarihi eski çağlara uzanır. m.ö. 8.–7. yüzyıllarda, bugünkü merkezin bulunduğu yerde serdi adında trakyalı bir kabile yaşamış. balkan yarımadasında ardarda zaferler kazanan roma, trakyalılar’ın serbest hayat tarzına son vermiş. romalılar, hakimiyeti altına aldıkları yerlere idarî ve askeri düzen oturtmaya önem vermişler. romalılar’ın hakimiyeti altına giren bu şehre serdika adı verilir. böylece serdiler’in şehri anlamına gelen serdika, önemli ticarî ve idarî merkez olmuştur.

doğu roma imparatorluğu’nun kavşak şehri olması itibarıyla serdika, hep akınlara uğramış. bu akınlar esnasında şehre büyük ölçüde zarar verilmiş. şehir bir daha eski büyüklüğünü elde edememiş, yalnız kale ve bugün başkentin de adı olan aya sofya kilisesi tamir edilmiştir.

6. yüzyılda, justinianus zamanında, serdika tekrar doğu roma imparatorluğu’nun önemli şehri haline gelir. bundan hemen sonra şehir, balkan yarımadasına hücum eden slavların akınlarına maruz kalır ve tamamıyla slavlaşır. 9. yüzyıllarda han krum zamanında serdika slav ismi olan sredets ismini alır ve geniş alana yayılmış olan orta çağ bulgar devleti’nin önemli askerî, siyasî ve kültür merkezi haline gelir.

bulgar devleti’nin osmanlı hakimiyeti altına girmesiyle sredets şehri, 13. yüzyılın sonlarından 19. yüzyılın yetmişli yıllarına kadar osmanlı devleti’nin egemenliği altında kalmıştır. bu arada 14. yüzyılın sonlarında şehir sofya ismini alır.

sofya, osmanlı hakimiyeti altına 1382 yılında girmiştir. bazı belgelere göre bu yıllarda şehir güzelliğiyle meşhur olup osmanlı’nın büyük hayranlığını kazanmıştır.

sofya 3 nisan 1879 tarihinde bulgaristan’ın başkenti olarak ilan edildi. o dönemde sofya, savunma tesisatı kuvvetlendirilmiş, meslek ve ticarî bakımdan iyi gelişmiş, zengin bir şehirdir.

osmanlı hakimiyetinin sona ermesinden sonra, coğrafi konumundan ve ekonomik gelişmeye elverişli olduğundan dolayı, bulgaristan’ın başkenti ilan edilen şehrin altyapısının gelişmesine ulusal önem verilmiş. şehirde çok sayıda bulunan arkeolojik anıtlar, sanat eserleri ve savunma tesisatları, eski serdika’nın önemli ve gelişmiş bir merkez olduğunu ispatlıyor.

kurtuluş savaşı’ndan (1877–78 osmanlı–rus harbi) sonraki yıllarda, sofya’nın en meşhur yapılarından bazıları olan meclis binası, ’ivan vazov’ halk tiyatrosu, merkez kaplıcası, bilimler akademisi, sofya sv. kliment ohridski üniversitesi, millî kütüphane, anıt–mabed sv. aleksander nevski kilisesi gibi yapılar inşa edilir.

aylalala
sevdiğim insanların yaşadığı, yarı memleketim. türkiye ile daha yakın bağları olması gerektiğini düşündüğüm komşumuz.
neyalansoyliyim
Bulgaristan'ın en güzel şehirlerinden. Diğeri Plovdiv yani Filibe. Yapıları ve sokakları genel olarak tarihi.1 gün durduğumuz için çok fazla gezme imkanım olmadı. Ama güzel bir izlenim bıraktığı ve merakımı tam olarak gidermediği için tekrar gitmek ve sakin sakin gezmek istiyorum. Aleksandr Nevski Katedralinin zaten görürsünüz, mutlaka girin içine inceleyin. Gerçekten harikulade :)

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol