konuyla ilgilenen arkadaslara nacizane tavsiye edecegim makaleler,maalesef ingilizceler ama oldukca dolular hatta iclerinde 1 milyon dolar odullu makaleler de var;
steve bruceun god is deadinin ilk bolumu olan the secularization paradigm
david martinin on secularizationin dokuzuncu bolumu olan secularization: master narrative or several stories?
jose casanovanin public religions in the modern world
peter berger the desecularization of the world:a global overview
ve sahsi favorim
charles taylorin modes of secularization
hassiktir lan modes demis adam,demekki bir kac cesidi varmis bu sekularizm denen seyin,en guzeli arada sirada acip bir seyler okumak olsa gerek.
sekularızm
laikliğin bir üst aşamasıdır.yönetenin,yönetme yetkisini laik devlette olduğu gibi halktan alması sözkonusudur.fakat seküler devlette din ile devlet arasındaki mücadele sona ermiştir.seküler devlette diyanet işleri başkanlığı gibi bir kurum yoktur çünkü dini kurumlar kesinlikle devletten beslenmez;cemaat ilişkilerini,toplumsal dayanışmayı vs sağlarlar.
ingiliz ve amerikan tipi laikliktir. bu laiklik toplum içindeki tüm dini grupların ortada olarak birbirlerini dengelemesiyle oluşur, bu çok zor bir sistemdir ve uygulanmaya çalışan toplumlarda dini bazlı sorunlar yoktur, dinin siyasete karışmadığı yapı laikliktir. ancak siyaset isterse dine karışıp toplumdaki dini akımların yükselmesini engeller fransa ve türkiye’de bu tür laiklik vardır. ingiltere ve abd’de ise siyaset de dine karışmaz ve kiliseler özerktir buna da sekülerlik denir.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?