grami bile cok pahali olan bir cesit baharat.
safran
altin sarisi rengindedir.
(bkz: safranbolu)
eylul-ekim aylari arasinda, mor renkli ve hos kokulu cicekler acan 15-30 cm boylarinda, soganli, otsu bir bitki. etli ve yuvarlak 2-3 cm capinda bir sogani vardir. uretimi de bu soganlarla yapilir. yapraklar uzun, dar ve ortasi beyaz ciceklidir. yapraklar ciceklerden sonra meydana gelir. cicekler 6 parcali, erkek organlari 3 tâne, disi organin kapsul kismi olan stigmalari turuncu renklidir. safran, hititler doneminden beri anadolu’da bilinmekte ve ilâc olarak kullanilmaktadir. grekler doneminde de bati anadolu’da oldukca ticâreti yapilmistir. osmanlilar doneminde de onemini koruyan bir ihrac urunu olmustur. daha onceleri urfa, mardin, kastamonu, ankara, istanbul’da kulturu yapilmaktaydi. fakat bugun sadece kastamonu’nun birkac koyunde uretimi yapilabilmektedir.
süsengillerden, baharda çiçek açan, küçük bir bitki.
bu bitkinin tepeciklerinin kurutulmasıyla elde edilen, kimi yiyecek ve içeceklere tat, koku ve sarı renk vermekte kullanılan toz.
bu bitkinin tepeciklerinin kurutulmasıyla elde edilen, kimi yiyecek ve içeceklere tat, koku ve sarı renk vermekte kullanılan toz.
(bkz: safran sari)
ağırlığına göre dünyanın en pahalı baharatı. yemeklerde kullanıldığında, yemeğe parlak sarı bir renk verir (altın gibi). antioksidan, kanser önleyici ve doğal afrodizyaktır.
kadikoyde shaftin sokaginda bulunan sala$ mehyane havasinda mekan. cali$anlarinin falan cocukluk arkada4im cikmasi ise garip bir tesaduf oldu.
grami 11 dolardan satilan bitki.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?