rumi takvim

angelus
tarih boyunca insanlar toplumsal ve ekonomik işlerin düzenlenmesi için sanal zaman birimlerini saat, gün, hafta, ay, mevsim, yıl başlangıç ve bitiş tarihlerini belirlediler, takvim şeklinde bunları tespit edip uyguladılar.

zamanın belirlenmesinde güneş, dünya ve ay hareketleri esas alındı.

tanzimata kadar hicri takvim kullanılırken, tanzimatta yılbaşı mart ayına alınarak rumi takvime geçildi. takvimler arasında zaman farkı vardı. hicri ile miladi takvim arasında 11, rumi ile miladi arasında 13 gün fark vardı. cumhuriyette miladi takvime 26 aralık 1925’de geçildi. 1 martta başlayan mali takvim uygulaması ise 1983’e kadar devam etti.

2006 miladi yılında, hicri yıl 1427, rumi yıl 1422’yi göstermektedir. takvimlerdeki eksik yılları ilk düzelten sezar’dır. sezar peş peşe gelen 4 yılın ilk üçünü 365, sonuncu yılı 366 yaptı. iö 45 yılını 85 gün artırdı, bu takvim jülyen takvimi olarak 1600 yıl kullanıldı. 13. gregorius 1582’de 4 ekimden 15 ekime atlatarak yılı 10 gün kısalttı, artıkyılları kaldırdı, peş peşe gelen 4 yüzyılın üçünün normal ve 400 tam bölünen yüzyıl başlarının artıkyıl olacağını kararlaştırdı. bu gregoryen takvimine göre 1700, 1800, 1900 normal, 2000 artıkyıl oldu. 1 ocak yılbaşı olarak tespit edildi. evrensel, uluslararası ortak takvim gregoryen takvimidir, islam dünyasının bir bölümünde hicri takvim kullanılmaktadır.

rumi takvim, mali takvimdir. bu, jülyen takvimine göredir. tanzimatta resmi olarak rumi takvime geçildi. yılbaşı mart idi. 1870’e kadar hicri takvimin de kullanılması ikiliğe yol açmıştı.
firambogaz
osmanli devletinde hicri 1205 (1790) yilindan itibaren mali isleri tanzim etmek için kullanilan takvimin adi. osmanlilar, diger islam devletlerinde oldugu gibi bütün isleri ni hicri tarih esasi üzerinde yürütüyorlardi. daha sonralari bir takim, mali gerekçeler sebebiyle resmî islemlerde hicri tarihi birakarak günes esasina dayali tarihleme sistemine geçilmistir. baslangiç tarihi m.s 594 tür. mart ayi ile baslamaktadir.
hicri takvim ayin hareketlerine göre tesbit edildigi için semsi takvime göre 1 yili, on bir gün önce tamamlar. bu fark 33 senede semsî takvime bir yillik bir fark yapar. bunun için her otuz üç yilda, bir yil düsülerek semsî sene ile mutabakat saglanmaktaydi. düsülen bu seneye "sivis senesi" denir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol