puritanizm

tiryaki
17.yüzyıl avrupa’sında hristiyan öğretilerini arındırmak gayeli girişilmiş akım.ne var ki savunduğu fikirler arındırma düzeyinde kalmamış neredeyse yeni bir din olma hevesine kaçmıştır.söz gelimi puritanistler insanoğlunun doğuştan günahkar olduğu düşüncesindedirler.insan ,üzerindeki bu günahkar yükten kurtulmak için sürekli olarak ibadet etmeli, en ufak bir kötülükten kaçınmalıdır.burada insanlardan yaşamlarında mükemmel ötesi bir duruş sergilemesini bekler.bunu sağlamanın yolu olarak da umut ve azmi aşılar.

puritanizm aynı şekilde insanların doğuştan aciz ve güçsüz olduğu düşüncesindedir.insanoğlunun bu tabiatı sürekli olarak hata yapmasına vesiledir.hata adem ve havva peygamberlerinde de mevcuttu ve aynı şekilde de dönegelir düşüncesindedir.kusursuz olan tanrı ve hz.isa ’dır.hz. isa bu sebeple örnek alınacak yegane yaratıktır.
puritanizmin temel öğretileri ünlü ingiliz şair john milton’un eserlerinde özellikle de paradise lost’ta kendine yer bulur.nitekim john milton da fanatik bir puritanisttir ve kalemini ideallerini yaymak için kullanmıştır.
seyhmerat
katolik öğretinin amerika’da yarattığı bir ideolojidir. iyi bir katoliksen çok çalışmalısın ve azimli olmasındır. bu durum insanlara aşılandıktan sonra insanlar robot haline gelip ölümüne çalışmaktadırlar ama daha etrafındaki dünya’dan haberleri bile yokturlar. genel kültürden yoksun yetişirler. kapital’in din aracılığıyla yarattığı yanlış bilinçlendirme ideolojilerinden biridir.
ceska
(bkz: pure)

puritanlara göre doğuştan insanların sahip olduğu günahtan arınmanın tek yolu çok çalışmak ve incil okumaktır. onlara gören çok çalışan insanlar mutlaka bir gün tanrı tarafından ödüllendirilirler. puritanlara göre çok çalışan insanlar zengin oldukları için, zengin insanları tanrı daha çok sever.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol