yeni çağ (new age)nedir?
birçok kişi "yeni çağ" sözcüklerini duyar ve onun ne olduğu hakkında önceden belirlenmiş, pazarın-yönlendirdiği bir dizi anlayışa sahip olur. bazılarının aklına hemen uçan daireler, uzaylılar, tarikatlar, astroloji, tarot, geçmis yaşamlar ve medyumların kapısında kuyruğa girmiş insanlar gelir. bu şeylerin yeni çağ’ın genel tablosunda bir rol oynadığını yadsımayacağım, çünkü oynuyorlar. ama, size bu konuda başka perspektifler de vermek istiyorum.
her şeyden önce, bizler kendi inancımızı vaaz etmiyoruz, bu inancı yayma heveslisi değiliz. yeni çağ bir din değildir, onun sizin inceleyebileceğiniz bir doktrini yoktur. o bir dünya felsefesidir. yeni çağ insanlarının topladıkları bağışlarla inşa ettikleri bir merkez binası yoktur. aslında, o hiçbir merkezi yönetime ya da herhangi türde bir merkeze sahip değildir.
yeni çağ’ın bir yöneticilik programı yoktur; onun onaylanmış bir okulu, hatta yeni çağ öğretmenliği sertifikasi veren bir kursu bile yoktur. onun hiçbir tapınağı da yoktur. bizim danışmak için başvurabileceğimiz tek bir "liderimiz" de yoktur. bizim hiçbir kutsal şamanımız yoktur, ve geçmişte de olmamıştır.
bizim katılabileceğimiz hiçbir şey, takipçisi olacağımız hiçbir kişi, ve inandığımız şeyi açıklayan ortak bir kitabımız yoktur! biz düzenli toplantılar, seri tv programları vs. düzenlemeyiz. bizim para yollayacağımız bir yer de yoktur.
yeni çağ felsefesi her insanın sahip olduğuna inandığımız sezgisel bir bilgiyi ortaya çıkarır ve bu bilgi içinde inanılmaz bir tekillik vardır! dünyanın neresine giderseniz gidin, bu felsefeyi anlayan binlerce insanla karşılaşırsınız. sanki onlarda kimi en garip kavramları bile anlayan ve onları sahiplenen bir bilgelik vardır.
yeni çağ’ın ne olduğuna gelince:
biz, hepimizin yaşam devrelerinden geçtiğimizi öğreten bir felsefeye sahip insanlarız. bu geçmiş yaşamlar anlamına gelir. biz rastlantı ya da kaza diye bir şeyin olmadığına, ruhsal bir düzeyde yaratılmasına yardımcı olduğumuz sorunların ya da derslerin bulunduğuna inanırız. bu bizim yaşamımızdaki her şeyin sorumluluğunu üstlenmeye inandığımız anlamına gelir. bir yeni çağ inanırı asla bir tarikata katılmaz, asla bir liderin peşine takılıp intihar etmez ve bulunduğu durumdan ötürü başkalarını suçlamaz. bir yeni çağ inanırı, insanın içinde muazzam bir gücün bulunduğunun farkındadır. bu felsefe kendi-değerini-bilmeyi ve korkunun ve kuşkunun nasıl aşılacağını öğretir. burada insan’ın muktedir-kılınışı anahtar, ve "yaşamımızda olumlu değişimler yaratma niyeti" de mantra’mızdır.
biz insanlarin şifa bulmalarına yardımcı olmak üzere onları dengelemek için enerji çalışması yaparız. başkaları için dua ederiz, dünya barışı için meditasyon yaparız, ve ne olursa olsun birbirimizi sevmemizi sağlayacak bilgeliğe erişmek için uğraşırız.
biz hiç kimseyi ve hiçbir şeyi yargılamayız. biz "birbirimizi sevmenin" birbirimizin inancına hoşgörülü olmak anlamına geldiğine inanırız. hangi yolla olursa olsun, tanrı’yı saf bir kalple arayışa saygı duyarız. her şey dengede olduğunda sevinç duyarız ve ortak bir insani amaç için her dini inançtan insanla seve seve bir araya gelip dua ederiz.
biz gezegeni değiştirecek bir katalizör olarak kendi kişisel spiritualitemizle ilgilenmeye inanırız. biz işimizin başkalarını değiştirmek olduğuna inanmayız. her birey buna kendisi karar verecektir. biz insanların kendi başlarına büyük spiritüel kararlar verecek kadar güçlendirildiklerine inanırız. büyük binalar ya da kısıtlayıcı doktrinler olmadan, olan her şey için hücresel düzeyde sorumluluğa sahip olduğumuza inanırız.
biz ayrıca insanlığın geleceğinin kıyamet günü olarak tarif edilenden, ya da nostradamus’un felaket kehanetlerinden çok farklı olacağına inanıyoruz. biz, bugün dünyada görmekte olduğunuz şeyin, başkalarının korkuya-dayalı senaryolarına kıyasla, bizim olacağını söylediğimiz şeye çok daha yakın olduğuna inanıyoruz.
siz ölümden sonra yaşam olduğuna inanıyor musunuz? (1998 yılında time dergisinde yayınlanan bir makaleye göre) dünya nüfusunun %85’i buna inanmaktadır. biz de inanıyoruz. bu, dünyanın büyük çoğunluğunun insanların ölümsüz olduğuna inanması anlamına gelir. biz ayrıca bu ölümsüz varlığın gerçekten tanrısal bir varlık olduğuna da inanıyoruz...
(lee carroll’un aynı başlıklı yazısından alınmıştır. yuvadan mektuplar - akaşa yayınları)
http://www.akasa.com.tr/html/bilgi/yeni_cag.html
new age
sapkin bir olusum.
(bkz: yeni çağ)
siemens marka telefonların kadrolu melodisidir aynı zamanda
(bkz: barış manço)
(bkz: jean michelle jarre)
(bkz: paul mauriat)
(bkz: ennio morricone)
(bkz: vangelis)
(bkz: kitaro)
(bkz: jean michelle jarre)
(bkz: paul mauriat)
(bkz: ennio morricone)
(bkz: vangelis)
(bkz: kitaro)
müzik sanatı alanında ne ifade ettigini anlamak icin dead can dance dinlenmesi gereken düsünce akımı.
(bkz: enya)
yeni çağ: istanbulun fethi (1453te) ile başlamış, fransız ihtilali (1789da) ile yerini yakın çağa bırakmıştır.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?