kız kulesi

0 /
kartalkalkardalsarkar
sahilden,gemiden göründüğü kadar küçük ve kartpostallık bi yer değildir. ayak bastğınızda mekanın büyüklüğüne,özellkile de o minicik kulenin yüksekliğine şaşarsınız.
orada istanbul’u seyretmek de ayrı bi güzeldir: aynadan kendine bakmak gibi bişey.
elma sekeriiii
restaurant’ın yemeklerini değil de manzarasını satıyorlar anlaşılan.

arkadaş bir menü yemek 125 ytl olur mu lan? hadi oldu diyelim 1 coca cola 8 lira olur mu ya? çüş allah’ını seversen çüş!
cirkinbeti
kimilerine göre eskitilmiştir ve hatta böyle yerlerden keyif almak kuvvetle muhtemel zevk sizliktir.
fakat ; her gün gitsem her gün aynı iştahla bakarım manzarasına hele ki güneş batarken izlenmesi müthiştir.
poe
hazine malı. kullanım hakları ise turizm bakanlığında. halbuki kültür bakanlığına verilseydi doğallığı bozulmaz, sanatsal aktivitelerle dolup taşardı.
independence
ismi ba$tan sona yalandir buranin bak yemin ediyorum sana.

kac kere gittim, hidirlar, mahmutlar, hudayiler, kazimlar girla geziyor, daha bir tane seda olsun makbule olsun begum olsun bengu olsun hicbirine rastlamadim. hani rastladiysam bile yanlarinda bir hidir bir kazim muhakkak vardi.

neresi kiz kulesi buranin? ben kiz kulesi diye erkekler hamamina mi gidiyorum durmadan? kandirmasinlar insani!
independence
bogaz girisindeki kayalik uzerine kurulmus kucuk, sirin bir kuledir. istanbul’un sembollerinde birisidir. tarih icinde gozetleme kulesi, deniz feneri olarak kullanilmis, bogaz girisini belirten bir mihenk noktasidir. gecen yy.daki goruntusunu koruyan kule turizme tahsis edilmis lokanta ve seyir balkonu ile servis vermektedir. bati kaynaklari yanlis olarak burayi sevgilisi hera’ya kavusmak icin yuzerken bogulan leander’in kulesi olarak isimlendirmistir. bu olay mitolojik hikayede canakkale bogazinda gecmistir. bir diger mit’e gore de burasi, kizinin yilan tarafindan sokulacagini ruyalarinda goren imparatorun emniyette olmasi icin genc kizi yerlestirdigi kule idi. meyve sepeti icinde gelebilmis bir yilan trajediye sebep olur.
independence
istanbul’a gelen hemen her yerli ya da yabanci turistin muhakkak ziyaret ettigi yer.yerli turistler muhtemelen isminden oturu "la la kiz vardir la burda $imdi bi suru gidek gorek" nidalari ile gidiyorlardir.lakin buyuk yanilgi.yok efendim icinde kiz miz.olsa ben gitmez miydim?
carpediem
lodos varken gidilmesi hayati tehlike yaratan mekan. minicik motor icinde bir saga bir sola sallanirsiniz, mideniz altust olur. motordan inemezsiniz, binemezsiniz. indiniz diyelim, bir dalga gelir bastan asagi islatir sizi. ama gece mukemmel bir manzarasi var. bir yaz gecesi gitmek kacinilmaz.
firambogaz
hakkında çeşitli rivayetler anlatılan, efsanelere konu olan, istanbul boğazı’nın marmara denizi’ne yakın kısmında, salacak açıklarında yer alan küçük adacık üzerinde inşa edilmiş yapı.
üsküdar’ın sembolü haline gelen kule, üsküdar’da bizans devrinden kalan tek eserdir. m.ö.2475 yıllarına kadar uzanan tarihi bir geçmişe sahip olan kule, karadeniz’in marmara ile kucaklaştığı yerde minicik bir ada üzerinde kurulmuştur. bazı avrupalı tarihçiler buraya leander kulesi derler. kule hakkında pek çok rivayetler bulunmaktadır. evliya çelebi kuleyi şöyle tarif eder.”deniz içinde karadan bir ok atımı uzak, dört köşe, sanatkarane yapılmış bir yüksek kuledir.yüksekliği tam seksen arşundur. sathı mesehası ikiyüz adımdır. iki tarafına bakan yerde kapısı vardır.”
bu gün gördüğümüz kulenin temelleri ve alt katın mühim kısımları fatih devri yapısıdır. kulenin etrafındaki sahanlık geniş taşlarla kaplanmıştır. üstündeki madalyon halindeki bir mermer levhada, kuleye şimdiki şeklini veren sultan ii. mahmut’un, hattat rasim’in kaleminden çıkmış 1832 tarihli bir tuğrası vardır. kulenin eminönü tarafı daha genişçe olup burada bir de sarnıç vardır.
tarihte, anıt mezar, gümrük istasyonu, askeri depo, deniz feneri olarak kullanılmış olan kız kulesi 2000 yılında restore edilerek turizmin hizmetine sunulmuştur.
kız kulesine ulaşım salacak ve ortaköy’den sandallarla yapılmaktadır
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol