götünu acip başını kapayan insanımsilar

shevek
bunlar oyunu iyi oynayan, kısa vadede kazanan insanımsı modelindendirler. namus, din, iman adına başlarını kapar sonra başlarını kapama nedenlerini nedense unutup ukdecimizin de belirtmiş olduğu gibi geri kalanı açarlar.

aferin, açsınlar. uzun vadede nasıl olsa sadece belli noktaları değil her yerleri açıkta kalacak, o zaman da bakalım başlarına geçirdikleri örtülerin ardına saklanabilecekler mi?

redcrow
gotunu acip basini kapayan insanimsilar cümlesinin kalitesinden ukdeyi veren yazarın niyeti açıkca belli oluyor.öyle-böyle değil tamamen anlamsız.kendisi de bu anlamsızlığını farkında ki, başlığın içinden çıkamayacağını anlayıp ukde verme yoluna kaçmış..başka bir arkadaşımızda tüm bu saçmalığı görmemezlikten gelip, sırf kendi görüşüne yakın bulduğu için telaşla başlığı doldurmuş ki, bu da ayrı bir şaşkınlık..ana sınıfı yıllarında psikanaliz öğretmenim şöyle demişti; "eti ustaca bir tavırla ne yediğini bilerek yersen gurme, elinle ve çiğ halde yersen yamyam olursun crowcum" ne güzel söylemişsin hocam, iyi ki varmışsın..

sanırım burada asıl bahsedilmek istenen konu saçı kapalı olupta dekolte giyinen bayanların oluşturduğu tezatlığı yorumlamak olsa gerek.diğer türlüsünü benim aklım basmadı..
yani gerçekten sadece türban takıp götü tamamen açıkta gezinen kızlar var da ben mi bilmiyorum, yoksa pantolon yahut etek giyen kızlar bu ülkede götü açık diye mi adlandırılıyor..?garipsiyorum..

jean valjean
günümüzde bir hayli bulunan, türünün son örnekleri olmaları arzulanan, sadece "ben modernim ama bu düzene karşıyım" diyen insancıklar.
superoksit
başka bi yönden bakarsak şu kavurucu sıcakta kısa şort giyip güneşten korunmak için şapka takan bayanlar da aynı özelliklere sahip... ha onlara insanımsı demek mümkün müdür? bu sıcağa hangi insan tepki vermez ki? ha tabii dikkat etmeleri gereken yerler var bu zımbırtıları giyerken.. yoksa sıcağa tepki vereyim diye karşı cinsten çok daha yakın temasta bi tepki alıp daha sıcak ve sıkıntılı anlar geçirebilirler...
ankakusu
özellikle basini anadolu geleneklerine göre degilde, ithal bir bas kapama üsuluyle basini kapatanlar arasinda bunlar daha çoktur.

ek: ayrica bize ne götünü de açar baska seyini de açar.
shevek
herkes mi böyle anlar dediğim konudur. ya herkes yanlış anlamıştır, ya da benim anladığım saçmalıktır... başını kapayan götünü açan insanımsılar cümlesinin başını kapama kısmını olduğu gibi, somut anlamlar içerisinde almalıyız gibime gelmektedir. fakat ’göt açmak’ olayı somut bir götün açılması değildir bence, burada anlam başka yerlere verilmeye çalışılmıştır sevgili ukdeci tarafından. ve sevgili ukdeci de başka bir anlam yüklemiş bile olsa sanırım benim çıkardığım anlamla çok daha mantıklı ve anlaşılır olmaktadır.

orada açılan göt, ulusun götü de olabilir. açılan ne göğüslerdir bir dekolteyle, ne de başka bir giysinin açılmasıdır. özelleştirmeler en büyük örnektir anlatmama yardımcı olacak. özelleştirmelere giden baş kapayan zihniyetin yaptığı göt açmaktır. venezüella’da kamulaştırma, türkiye’de özelleştirme. aferin, satın vatanı, satın.. nasıl olsa siz üzerine kondunuz yalnızca, insan ve değerleri sizin için maldan başka bir şey değil. satın satabildiğinizi, yakında sizi de başkaları, örneğin çok güvendiğiniz, arada kafanıza vuran destekçileriniz satar. zaten geç bile kaldılar, artık satsınlar...

ayrıca, şu da var, sadece kendi götleri de değildir açılan, devletin dolayısıyla ulusundur açılan. açılan, bir anlamda pazarlanan anlamına gelmektedir. halka sormadan halka ait olanı açmak da bir anlamda kendi götlerini açmalarıdır, çünkü halk, halkın götünü açandan intikamını acı acı alacaktır. almıştır da.

her dönem bir sonraki dönem yargılanır. şimdi başını kapayıp götünü açan kimseler, kendilerini ve devleti pazarlarken baş kapama nedenlerinin ardına saklanmakta, başlarına sardıklarına sarılmaktalardır. abd’nin ve benzeri dış güçlerin ardına, paranın ardına saklanmaktalardır. e kısa vadede kazanacak , ama bu dönem bittiğinde sadece kazandıklarını değil her şeylerini kaybedeceklerdir. yani uzun vadeli düşünürsek kazanan kimse olmayacaktır, ama kaybeden de halk olmayacaktır. bu pazarlıkçılar olacaktır, satıcılar. milliyetçilikse eğer dert, bu vatanını satanlar; sosyal demokratlıksa, kemalistlikse, atatürk’e hıyanet edenler; solculuksa, emperyalistlerin teline çalanlar... her anlamda hainler, atatürk’ün gençliğe hitabesinde bahsetmiş olduğu, iç düşmanlardır bunlar. bunlar götlerini dış düşmanlara açmış iç düşmanlardır, bunlar... bitmez.

bitmezler, ama bitirilirler. her bitiriliş her ne kadar onlar bitmese de bitirenler için bir zaferdir. neyse konuyu abartmaz, kısa keser, toparlarsak, götünü açıp başını kapayan zihniyet ar, namus, din deyip ondan sonra arsızlığın, namussuzluğun en büyüğünü yapıp halkını düdükleyen zihniyettir.

bu zihniyet her an götü açıkta geçen zihniyettir, çünkü hem başkasına ait olanı düşmana açmış, hem de bu yolla kendilerini de tehlikeye atmıştır. bu zihniyetin elemanlarının götleri açıktır, her an bitirilme riski yaşamaktadır. bu zihniyetin elemanlarıysa insanımsılardır, yukarıda saydığımız onca neden ve sizin türetip üretebileceğiniz binlerce başka neden dolayısıyla...

#584829
dediğimi başta anlamamış olanlar, şimdi okuyup anlasınlardır. anlayacaklardır.
shevek
olay kapalı insan, açık insan değildir. olay insan, insanımsı değildir. olay bir insana ait olamayacak zihniyettir, bu zihniyetin olması olayıdır.

olay götünü açıp başını kapayan insanımsıların olayıdır, insanların değil. zaten insan bu değildir. insan kendini ve vatanını pazarlamaz, satmaz. insan bindiği dalı kesmez.

tekrar ve tekrar, benim işaret etmekten bıktığım bazılarının anlamamaktan bıkmadığı tüm başlığı ve başlığın amacını anlatma özelliğine sahip yegane entry: #585004
triceratops
tarz değişikliği yapmaya çalışan insanların başvurduğu şey.
-biraz kapalı olayım bu aralar sonra açarım yine-
diyen insanlar sayesinde ortaya çıkan durum.bunların yüzünden bütün kapalılar aynı kefeye konuluyor.
amazonta
ailesinin zoruyla kapanan, ama başı açık kızlara özenen, arada kalmış -emre kongar ın deyimiyle- sıkmabaşlardır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol