çok çok önemli bir fonksiyonu yerine getiren meslek grubudur.
kredi talep edilen gayrimenkulun degerini öngörerek, haksiz yolla yüksek kredi kullanımına engel olan bir tedbir mekanizmasidir.
yani şöyle ki; ben 100 liralik bir ev alacağim. faizleri daha avantajli ve vadesi daha uzun oldugu için tüketici kredisi yerine satın almak istediğim evin değerini 150 lira göstererek başvuru yapıyorum. 100 lira ile evi alip 50 lira ile yaşam standartlarimi yükseltecek lüks harcamalar yapiyorum yada borc kapatiyorum falan işte...
buraya kadar herşey normal ama gün geliyor kredilerimi geri ödemekte problem yaşıyorum. kredi saglayan kurum evime el koyuyor ve satışa çıkartıyor ama oda ne ? bu evin değeri 100 lira. bense 150 lira kredi çekmişim. kredi sağlayan kurum şimdiden 50 lira içeri girdi bile.
olayın devamında şu şekilde diyaloglar yaşanır;
- e morgage için kredi sağlayan kurumları finanse eden fonların en büyük kozu neydi?
+ garantili yüksek kazanç.
- e garantisi bumuymuş? çekelim paramızı milleti kıllandırmadan.
(tabi bunlar okuyucuyu sıkmamak için benim basitleştirdiğim unsurlar)
sonuç: abd’deki morgage sisteminin (ödenmeyen kredilerle)temelinden sarsilmasi ve abd’den başlayarak tüm dünyada (özellikle avrupa’da) etkisi hissedilen finansal kriz. (son krizin tek sebebi yukarıda okuduklarınız değil tabiki ama işin çıkış noktası ve en önemli nedeni kisaca budur. emlak piyasasındaki durgunluguda eklemek lazim tabi. abd’de konut satışları 2006 eylülüne göre %12,2 gerilemis.)
ara not: morgage krizi ile emlak piyasasındaki durgunluk birbiriyle etkileşimli minör-major faktörler.
yeri gelmişken ülkemizdende bahsedelim. bizdeki morgage sistemi abd’ye göre çok daha sağlam kontrol mekanizmalarıyla denetlendiği için orta ve uzun vadede morgage fonları kaynaklı bu tip bir kriz öngörülmüyor.(bende böyle düşünüyorum. hem zaten türkiye’nin morgage sistemi o kadar derinleşmedi bildiğim kadarıyla)
ancak "amerikaya mal satan avrupanın etkilenmesi demek, avrupaya mal satan türkiye’nin bir süre sonra etkilenebileceği" anlamını taşıyor. şu an herkes beklemede. umarım global bir krizin eşiğinde değilizdir. umarım yerli yabancı kurumlar krizi iyi yönetebilirler.(mb’ler ve diğer finans piyasasi aktörleri)
not: abi başlığa bir daha bakayım dedim. şok oldum. konu nereden nereye gelmiş. neyse işte "gayrimenkul degerleme uzmanligi" yapanların neden çok para kazandıkları hakkında biraz fikir sahibi olduk.
gayrimenkul değerleme uzmanligi
sınavını kazanmak için adamın götünden ter akıtan meslektir. kurşun geçirmeyen bir kitabı vardır hazırlanmak için. özellikle emlakçılar tarafından pek sevilmez fakat sike sike işbirliği yapılır bu mesleği yapanlarla.
spk tarafından yapılan sınavlar sonucunda elde edilen ünvandır. sanıldığı gibi her önüne gelen bu ünvanı elde edememektedir.aldığınız lisans ile birlikte şirket kurabilmekte veya herhangi bir expertiz şirketinde veyahut bankada çalışılabilmektedir.
http://tinyurl.com/32ak9l
http://tinyurl.com/32ak9l
bankalarla çalışan kişilerdir. satılacak evleri gidip inceler ve "bu eve aha bu kadar kredi verilir" derler. kebap iştir. parası da iyidir.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?