f 16

sinirsahibi
cocuklugumuzda mahalledeki agir abiler neyse savunma sektorunde de yeri odur kendisinin. gerci belalisi vardir bir tane. mig 27 adinda. ama cift kanopili oldugu icin manevrada sicar.
expert3
delikanli ucak cesididir. cunku yeni cikan gorunmez ucak veya hayalet ucak gibi degildir, delikanlidir cunku "ben geliyom ona gore "der rakiplerine.
celia
dünyada en hatasız olarak türkiyede üretilen, it dalaşlarının aranılan ismi, göz bebeğimiz olan avcı uçağı.
arutha
çok rollülüğüyle tarihe geçmiş bir uçaktır. aslında dizayn masasında olduğu dönemlerdeki felsefesi sayı üstünlüğüne dayanacak sovyet avcı uçaklarını it dalaşında yenmekti. bunun içinde manevra kabiliyeti güçlü, alımı, sonrasında bakımı kolay ve ucuz olan bir uçaktır. ilerleyen yıllarda özellikle abd dışındaki kullanıcıların da etkileri sonucunda bombardıman görevlerine yönelik özellikleri de güçlendirilmiştir. bu sayede de hem hava savaşı, hem de bombardıman görevlerinde kullanılabilen; böylelikle de onu alan ülkeye tek bir uçağa hâkim olmak suretiyle her senaryoyu karşılayabilmesini sağlayan bir savaş uçağı çeşididir. lakin her güzelin bir kusuru olması misali bu cep herkülünün de bazı zaafları vardır. misal olarak ufak bir uçak olduğu için taşıdığı mühimmat kapasitesi ve menzil olarak çift motorlu f-15e, tornado, su-27 gibi uçakların gerisinde kalmaktadır. ama bu uçaklarda ya çok pahalı, ya da her isteyene satılmayan uçaklardır.

türkiye’nin aldığı modeller f-16c\d ana modeli olup, block-30, 40 ve 50 alt modellerini kapsamaktadır. ilk f-16 şehidimiz olan yüzbaşı öncel’in anısına “öncel” olarak adlandırılan projelerle hizmete sokulmuşlardır. öncel-1 de 160 block30-40, öncel-2 de 80 block-50 uçak alınmış olup; öncel-3 ile hizmete alınan bir kısım uçak ccip olarak da adlandırılan adı altında modernizasyonu planlanmıştır ve son olarak da öncel-4 ile ilave 30 block-50+ sipariş edilmiştir.
su hayat bitsede gitsek
kopekbalıgının su icindeki hızlı hareket edebilmesınden dolayı tasarımında baz alınmıstır.bu ucakta kesinlikle elle kontrol yoktur(manuel).nedeni ise o kadar hızlı(g kuvveti)manevra yetenegi vardır ki pilot buna dayanamaz, elle kontrol edemez.bu bilgisayar ucagın aslında cok ustun olan manevra yetenegini kısıtlar.menzili kısadır.2 mach hızına ulasabilmektedir.
greyfurt
türk hava kuvvetlerinin ana avcı gücünü oluşturur. türkiye’de de üretilmektedir. pilota yaşattığı inanılmaz "g etkisi" yüzünden "uçan tabut" olarak da adlandırılır. manevra kabiliyeti çok yüksektir.
türkiye f16’larda uçuş saati/kırım oranı en başarılı ülkedir.
bana bir belgeselde amerikan ordusunun ilk hava-avcı saldırı grubunun f16’dan oluştuğunu izlediğimde derin bir "oh" çektirmiştir. zamanın sınırlarını zorlayan uçaktır.

(bkz: avcı uçak)
(bkz: it dalaşı)
ayrıntılı bilgili:
http://www.tayyareci.com/digerucaklar/turkiye/1951ve2006/f16.asp

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol