kendi soyadını verdiği ferrari marka otomobillerle tanınan ünlü yarış pilotu ve iş adamı.
enzo ferrari, 18 şubat 1898’de italya’nın modena kasabasında doğdu. babası orta çapta bir işletme sahibiydi. ferrari’nin küçüklüğünde ilerisi için üç hayali vardı. birincisi opera sanatçısı olmak, ikincisi spor muhabiri olmak ve sonuncusu ise yarış pilotu olmaktı. birincisi için pek yeteneği yoktu, ikincisi için çaba göstermedi fakat üçüncü tutkusu dünya üzerinde unutulmayacak bir isim yarattı. 1916 yılında italya birinci dünya savaşında olduğu için babası ve abisi askere alınmıştı ve grip salgınında ölenler arasındalardı. bu gelişmeler üzerine okulu terk eden ferrari de orduya alındı. bir iki ayını cephe arkasında katırları nallayarak geçiren ferrari, 1918 yılında tekrar baş gösteren grip salgınında hastalandı. savaştan daha çok ölüme sebep veren bu salgını atlatan ferrari, ordudan ayrıldı.
evine geri döndüğünde diğer askerler gibi yeni bir hayata başlayacak olan ferrari, dul annesine bakmak ve hayalini gerçekleştirmek için fiat’a başvurdu. savaş sonrası ekonomik durumu tam bir felaket olan italya’da tırmanan işsizlik nedeniyle fiat’dan red cevabı aldı. daha onra vespa için test sürüşleri yapmaya başlayan ferrari, burdan katıldığı yarışlarda çektiği dikkat sayesinde 1920 yılında alfa romeo için çalışmaya başladı. mussolini’nin başa geçtiği italya’da faşizm hızlı bir yükselişe geçti. italya adına edindiği başarılarla mussolini’nin gözüne giren ferrari, cavaliere dell’ordine della corona d’italia ünvanı aldı.
1920’lerin ortasında geçirdiği bunalımlı bir dönemde yarışmayı bırakan ferrari, 1927’de tekrar pistlere döndü. oğlu 1932’de doğana kadar alfa romeo için yarışmaya devam etti. oğlunun doğumundan sonra yarışmayı bırakıp idari mevkilerde alfa romeo için dokuz yıl daha çalışan ferrari, daha sonra esas isteğinin kendi adını taşıyacak arabalar tasarlamak olduğunu fark ederek ayrıldı. fakat ikinci dünya savaşı’nın başlangıcıyla duran yarışlar nedeniyle ferrari, silah endüstirisine girdi. savaş esnasında uğradığı bombalı saldırı nedeniyle fabrikasını maranello’ya taşımak zorunda kaldı.
1946 yılında ferrari kendi adını taşıyacak ilk arabayı tasarladı, ferrari 250 ve ferrari 250gt. ferrari imparatorluğu italyan ekonomisi gibi yükselişe geçmişti. 1950’ler bu ekonomik yükselişin zirvede olduğu bir dönemdi, italyan mallarına olan talebin artması bunun en büyük nedeniydi. bu yükseliş, dino ferrari’nin ölümüyle enzo için son buldu. eşi laura’dan boşanarak fabrikada yaşamaya başlayan ferrari için işler kötüye gitmeye başladı. test sürücülerinin başına gelen kazalardan dolayı birçok davayla uğraşmak zorunda kalan ferrari, sıkı güvenlik kuralları getirmek zorunda kaldı.
1960’larda italya başka bir ekonomik kriz dönemine girdi. bu yıllarda yükselen enflasyon nedeniyle işçilerin ayaklanması fabrikatörleri ve ferrari’yi zora soktu. 1965 yılında şirketin hisselerinin bir bölümünü fiat’a satan ferrari, 1969 yılında hisselerinin 90%’nı fiat’a satmak zorunda kaldı fakat ölümüne kadar işinin başında kaldı. 1971’de başkanlıktan ayrılan ferrari, öldüğü 1988 yılına kadar şirketin işlerinin kontrolünü elinde tuttu.
enzo ferrari
enzo ferrari, modena şehrinde 1898 yilinda dünyaya geldi . birinci dunya savasında babasını ve kardeşlerini kaybettikten sonra yalnız bir yaşamla 1916 yılında, henüz 18 yaşındayken buluşur. yarışçılık kariyeri de bu dönemlerde başlar.
1920 yılında, alfa romeo nun yarış pilotlarından biri olur; ismi de bu dönemde bir efsane misali kulaktan kulağa yayılır. onun da öncülüğünde alfa romeo araba yarışçılığının bir numaralı ismi oldu. enzo ferrarinin hız tutkusu, daha önce hiç kimsenin ulaşamadığı hızlarda virajları dönebilme kabiliyeti yanısıra; arabasının ergonomisinden, motor aksamına herşeyiyle ilgilenmesi onu araba yarışları tarihinin ölümsüzleri arasına sokar. alintidir.
1920 yılında, alfa romeo nun yarış pilotlarından biri olur; ismi de bu dönemde bir efsane misali kulaktan kulağa yayılır. onun da öncülüğünde alfa romeo araba yarışçılığının bir numaralı ismi oldu. enzo ferrarinin hız tutkusu, daha önce hiç kimsenin ulaşamadığı hızlarda virajları dönebilme kabiliyeti yanısıra; arabasının ergonomisinden, motor aksamına herşeyiyle ilgilenmesi onu araba yarışları tarihinin ölümsüzleri arasına sokar. alintidir.
fiat fabrikasinda isciyken hirs edip kendi otomobilini yapan ve yaptigi otomobile kendi adini veren kisi.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?