ingiliz çocuk kitapları yazarı. asıl adı enid mary blytondır. yazdığı 700 kitabın, tüm dünyada 400 milyondan fazla kopyası satmış ve kitapları 90 dile çevrilmiştir. 20. yüzyılın en başarılı ingiliz çocuk kitabı yazarıdır. çocukların sürekli olarak favori gösterdiği yazar olmuştur. unesco tarafından kurulan ve kitapları yabancı dillere çevrilen yazarların indeksini tutan index translationum’ın 2006 yılı araştırmasına göre, blyton, dünyada kitapları en fazla yabancı dile çevrilen beşinci yazardır.
11 ağustos 1897de londrada dünyaya geldi. thomas carey blyton ve theresa mary’nin en büyük çocuğuydu. hanly ve carey adlarında iki erkek kardeşi vardı. 1907’den 1915’e kadar, enid blyton, beckenham’daki st. christophers school’da eğitim gördü. okuldaki derslerinde ve aktivitelerde mükemmelliğe ulaşınca, ingiliz eğitim sisteminde “head girl” olarak tabir edilen, okulun organizasyonlarında sorumluluk alan, önemli günlerde sunumlar gerçekleştiren parlak öğrencilerden biri oldu. matematikle arası pek iyi değildi ancak blyton, çok iyi piyano çalıyordu.
liseyi bitirdikten sonra öğretmen olmaya karar verdi. ancak üniversitedeyken, müzik çalışmalarını bıraktı. boş zamanlarında yazmaya başladı ve çocuklar için kaleme aldığı ilk kitabı child whispers, 1922’de yayınlandı.
28 ağustos 1924te hugh alexander pollock’la dünya evine girdi. eşi, george newnes’in yayıncılık şirketinde editör olarak çalışıyordu. aynı yıl, eşinin yayınevinden iki kitabı çıktı. çiftin gillian mary baverstock ve imogen mary smallwood adlarında 2 kız çocukları oldu.
1930’ların ortalarında blyton, ruhani bir sorgulama yaşadı. katolik mezhebini oldukça katı bulduğu için kiliseye daha az gitmeye başladı.
eşi hugh alexander pollock’la 1939 yılında, evlilikleriyle ilgili problem yaşamaya başladılar. blyton’ın 1941’de karşılaştığı kenneth fraser darrell waters’la başlayan arkadaşlığı, kısa bir süre sonra tutkulu bir aşka dönüşünce, evliliğini sona erdirmeye karar verdi. enid blyton, pollock’tan boşandıktan sonra 20 ekim 1943’te kenneth fraser darrell waters’la evlendi. ünlü yazar, bir süre sonra, yeni eşinin soyadını almalarını istediği kızlarının, nüfus cüzdanlarında bu değişikliği gerçekleştirdi. blyton ikinci evliliğinde oldukça mutlu oldu.
1967’de eşinin ölümü sebebiyle, enid blyton hastalandı. alzheimer teşhisi konulan ünlü yazar, kaldırıldığı hastanede, aylar sonra hayata gözlerini yumduğunda, tarih 28 kasım 1968’i gösteriyordu.
enid blyton, kitaplarında daha çok ergenlik öncesi dönemi çocuklarının maceralarını işledi. kahramanlarını çocuklardan seçti, yetişkin kişiler otoriteyi temsil ediyordu. kitaplarındaki çocuk kahramanları , kendi kendine yetebilen, keşfetmeyi seven ve meraklı bir profil çiziyorlardı.
blyton’ın kitapları 3 farklı tipteydi. sıradan çocukların sıra dışı maceralarına yer verdiği romanları için famous five ve secret seven iyi birer örnek oluşturuyordu. okulda geçen, günlük ancak farklı ve eğlenceli hikayeleri işlediği diğer türde ise malory towers stories, st clares ve naughtiest girl öne çıkan kitaplarıydı. enid blyton’ın yazdığı bir tür de fantastik kitaplardan oluşuyordu. periler, şeytanlar ve diğer fantastik öğeler bu kitaplarında yer alıyordu.wishing chair ve magic faraway tree bu türe örnek olan kitaplarıydı.
enid blyton çocuk romanları dışında 10.000 tane kısa hikaye de yazdı.
barbara stoney tarafından yazılan biyografisi 1974 yılında yayınlandı. kızları ve hayranları tarafından 1995’te "enid blyton topluluğu" kuruldu.topluluk tarafından yayınlanan dergi hayranları tarafından büyük ilgi gördü ve “enid blyton günü” adı altında düzenlenen etkinliklerde aralarında sir tim rice’ın da olduğu seçkin konuşmacılar yer aldı.
çocukluk döneminin vazgeçilmez kitaplarının yazarı olan blyton yazdığı eserlerle ölümsüzleşti ve en çok okunan çocuk kitabı yazarlarından biri oldu. hatta the enid isimli pop müzik grubu, isimlerini ünlü yazardan aldı.
yazarın kitapları halen tüm dünyada 8 milyondan fazla satılmaktadır.
enid blyton
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?