evlilik gelenekleri sosyolojik açıdan incelendiğinde 3 gruba ayrılır.
1.eş sayısına göre
2.evliliğin evine göre
3.çeyize göre
1.eş sayısına göre 3 tip evlilik vardır: polijini(çok karılılık), çok kocalılık (polyandry) ve tek eşlilik.
polijini bir erkeğin 2 veya daha fazla kadınla evlenmesi durumudur. günümüzde hindistan’da, afrika’da ve orta asya’nın bazı bölgelerinde görülmektedir.
çok kocalılık bir kadının 2 veya daha fazla erkekle evlenmesi durumudur. bu tip evlilik günümüzde afrika’da bir kabilede görülmektedir. araştırmacılar bunun sebebinin kadın nüfusunun azlığına karşı erkek nüfusunun çokluğu olduğunu söylemektedirler.
tek eşlilik ise en yaygın evlilik sistemidir. bir tane adamın bir tane kadınla, yahut bir tane kadının bir tane adamla evlendiği sistemdir. buna örnek olarak türkiye verilebilir.
2.ev meselesi. 3 ihtimal vardır. ya kadın kocasının (kocasının ailesinin) yanına taşınır; ya adam hanımının ailesinin evine taşınır (ki bu halk dilinde içgüveysi olarak bilinir.) ; ya da gelin ve damat yeni bir ev kurarlar.
3.çeyiz meselesi. bu çeyiz alım veriminin 3 çeşidi vardır:
-geline verilen çeyiz. genellikle kırsal kesimlerde bu sığır sürüsü, para ya da altın olabilmektedir.
-kocaya verilen çeyiz. geleneksel avrupalı ailelerde görülmektedir.
-düğün hediyesi. düğünde verilen hediyelerdir. bu hediyelerden kasıt 100 lira veya takılan çeyrek altınlar değildir. örneğin gelinin ya da damadın ailesinin düğün hediyesi olarak salon takımı almasıdır. bu yüzden bu tip çeyiz, gelin ile damadın yeni bir ev kurduğu evlilik çeşidiyle ilişkilendirilir.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?