dünya kadınlar günü’nün ortaya çıkışı hakkında üç ayrı görüş var:
birinci görüşe göre,1857’de new yorklu dokuma işçisi kadınlar, düşük ücretleri, on iki saatlik iş gününü ve artan iş yükünü protesto etmek için bir gösteri yürüyüşü yaptılar. polis şiddet kullanarak yürüyüşü dağıttı.
ikinci görüşe göre, amerikalı kadınlar 8 saatlik işgünü ve kadınların siyasal hakları için mücadele ederken, şubat 1908’de manhattanlı iplik işçisi kadınların grev yapması ve polisin yine şiddet kullanmasıdır.
üçüncü görüş,1909’da new yorklu dokuma işçisi kadınların işten çıkarılmaları protesto etmek için fabrikayı işgal etmeleri, çıkan yangında 129 kadının hayatını kaybetmesidir.
başlangıcı hangi olay olursa olsun, bu mücadelenin anısına, 2. enternasyonalin 1910’daki kongresi’nde clara zetkin’in önerisiyle , uluslararası emekçi kadınlar günü olarak ilan edildi.1910 yılından başlayarak 8 mart tüm dünyada kadınlar için özel bir anlam taşıdı. kadınların başkaldırısını simgeledi, birlikte bir güç olmanın, dayanışmanın anlamını bugünlere taşıdı.1960’lı yıllara dek sosyalistlerin kutladığı bir gün olan ,1960’lı yıllarda yükselen feminizmin etkisiyle tüm kadınların, sadece emekçi olarak değil, hayatın tüm alanlarında, yaşanan ortak ezilmişliği ve mücadeleyi simgeleyen bir gün olarak kutlanıyor. birleşmiş milletler de 1975’te bugünü "dünya kadınlar günü" olarak ilan etti.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?