dp

schumi
anap’ın katılmadığı oluşum. "şöyle oldu, böyle oldu, şu bozdu, bu bozdu"dan ziyade her iki tarafın da bir tespitini yapmak gerekir düşüncesindeyim. doğru bir tespit, hatayı ve hatayı yapanları zaten gösterecektir.

anap’ın bu ülkede %4-5’lik bir oy potansiyeli vardı. dyp, ismini dp’ye çevirdi ve gerçekten ülkede dp ruhuna inanan pek çok insanın ilgisini çekti. bunu matematiksel olarak yorumlayacak olursak %8-9’luk oy potansiyeline sahip dyp, ismini dp olarak değiştirdi; ayrıca akp’den nefret eden ancak çaresizce akp’ye oy veren pek çok ’sağ’ görüşlü seçmen, gözünü dp’ye çevirdi. bu da %8-9’luk potansiyele sahip dp’ye -anap hariç- %3-4’lük bir katkı zaten sağladı. yani anap bu oluşuma en baştan dahil olmasaydı bile "dyp, yeni ismi ve yüzü olan dp ile türkiye’de %11-13’lük bir potansiyel oya sahip" diyebilirdik. bu oluşuma %4-5’lik
potansiyele sahip anap katılınca [ki haliyle anap’tan dp’yi, dp’den anap’ı istemeyen %0.5-1’lik bir seçmen kitlesi ortaya çıkabilir] dp %11-13’den %13-15’lik bir oy potansiyeline sahip olmaya başladı ve seçime 50 gün kala akp’nin gerçekten tek başına iktidar olmasını tehdit edebilecek tek parti konumuna geldi.

daha sonra ne olduysa erkan mumcu, dünkü anap kongresinde dp’ye katılmaktan vazgeçtiklerini açıkladı. nedenini adamakıllı anlatmadı, çünkü kongrede hemen hepsi anap’lı binlerce insan vardı ve mumcu’nun kendi seçmenine karşı böyle bir ortamda sağlıklı açıklama yapması beklenemez. [politikacıları az bir şey tanıyorsam öyle düşünüyorum, her politikacı için] mumcu, seçmenine karşı demagoji yaptı ve gerçekten gururu da okşandı. şimdi seçmenine göre [türkiyenin yaklaşık %1-2’si] o bir kahraman, ama geri kalanların gözünde basit bir siyasetçi konumuna düştü.

neyse de olan oldu anap katılmaktan vazgeçti, ama herkes mumcu gibi düşünmüyor. anap’taki tek çıkarı anap’ın barajı geçmesi sayesinde milletvekili olabilecek bir sürü insan var. ayrıca gerçekten demokrat misyonu arzulayan bir sürü anap’lı var. onlar mumcu gibi mi düşünüyorlar? size bir sır vereyim, kongre sonrası anap’lı delegelerce kulislerde konuşulan pek çok mumcu karşıtı söylem yakaladım. delegelerin bir çoğu mumcu’ya öfkeli. ee tabi, herkes kendi çıkarını düşünüyor. [son iki gündeki anap’tan istifaları canlandırın gözlerinizde] anap, dp’ye katılmamakla baraj altında kalmayı büyük ölçüde garantiledi. anap’taki anap karşıtlarına dp’deki anap karşıtlarını da ekleyin. anap’ın dp’ye katılmaması, dp için çok kötü olmadı düşüncesindeyim. şimdi bu açıdan baktığımızda son olarak %13-15’lik oya sahip dediğimiz dp, anap’ın katılmamasıyla cüz’i bir zarara uğradı. fakat zarar anlayışınıza bağlı tabi. dp matematiksel olarak %12-14’lük bir oya düştü. bu matematiksel olarak zarar gibi gözükebilir ama siyaset sadece matematik değildir. matematiksel zararın aslında zarar olmadığını aşağıda daha güzel anlayacağız.

peki kimin yüzünden olamadı bu birleşme? "suçlu kim" diyorsanız bir inceleme daha yapmamız gerekir: "birleşmenin olmamasından kimler yarar sağladı?"

anap’ın katılmaması kimlere yarar sağladı?
akp= kesinlikle büyük bir yarar sağladı. çünkü yukarıda belirttiğim gibi, seçimlere 50 gün kala akp’yi ciddi sarsan tek oluşumun dp olduğunu medyayı takip eden hemen herkes rahatça anlayabilir. akp’nin tek başına iktidar olmasını engelleyebilecek tek parti dp’dir. [bunu yukarıda daha iyi anlatmıştım sanırım] dyp+anap kesinlikle akp’ye çok büyük zarar.

meali: tayyip çomak sokmuş olabilir.

dpdeki anap karşıtları= bunlar anap-dyp birleşmesinde adaylıklarını anaplı vekillere kaptırabileceklerinden tırsmış olabilirler.

meali: dp içindeki anap karşıtı çoğunluk ciddiye alınmalı. büyük bir kesim anap’a 25 yıldır olduğu gibi hala düşman.

mehmet ağar= kim ne derse desin, kendisi kesinlikle çok sağlam bir siyasetçi. ne yaptığını, ne ettiğini çok iyi biliyor. peki birleşmenin olmamasından ne gibi bir yarar sağlar? çok basit, partisi %1’lik bir kayba uğrasa da parti içindeki liderlik tartışması sona ermiş olur. yani meclise girildikten sonra yanında %5’le ayrılan bir mumcu mu dp için daha büyük tehdit, yoksa en baştan %1’le ayrılan mumcu mu? cevabı siz verin. [yukarıdaki matematiksel kaybın gözardı edilmesi gerektiğinden kastım burada daha rahat anlaşılır] şu bir gerçek ki artık dyp, ismini dp yaparak, dp misyonuna gerçekten inanan büyük bir kesimin oyunu garantiledi. ağar da yanında kesinlikle zeki bir erkan mumcu istemez.

meali: mehmet ağar, yılanın başını küçükken ezdi.

bu daha da uzar gider... ama şu bir gerçek ki, türk siyaseti yeni bir büyük çekişmeye sahne olabilir:
turgut özal-süleyman demirel
mesut yılmaz-tansu çiller
erkan mumcu-mehmet ağar
ankakusu
birlesme olaylari sirasinda oldukça umutlandigim, beni heyecanlandirmis olan partiydi. çunkü ne akp gibi türban veya laiklik ile sorunlari vardi ne de chp ve tayfasi kadar halktan uzakti.

yani aslinda ne chp’yi begenen ne de akp’yi adam sayan seçmen için güzel bir alternatif olmustu fakat simdi baraji geçip, geçmemeyecekleri bile meçhul. anap’in seçime girmeyecek olmasina ragmen durum bu.

açikçasi su an dp beni hiçte heyecanlandirmiyor.
ne diyim düz ova’da siyasete devam...
elma sekeriiii
mehmet agar dun gece istifa etmi$tir partisinden.

ilk once yardimcilari sonra da kendisi du$uk oy orani yuzunden bunu kaldiramayip havluyu atmi$lardir.

olmadi boyle...

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol