calvin klein

independence
calvin richard klein, 1942 doğumlu amerikalı modacı. aynı zamanda kendi adını taşıyan bir şirketi var, moda sektöründe dünyanın önde gelen isimlerden bir tanesi. parfüm, jean, iç giyim alanında dünyaca ünlü bir marka yaratmış. bunun dışında şirket, saat, takı, mücevher alanında da faaliyet gösteriyor.


calvin klein, 19 kasım 1942’de bronx, amerika’da doğdu. ailesi yahudi – macar göçmenlerdi. önce endüstriyel tasarım üzerine eğitim veren bir liseye, ardından da new york’ta "fashion institute of technology" adlı moda okuluna gitti. buradan mezun olduğunda henüz 20 yaşındaydı ve mezun olur olmaz eski bir kaban ve takım elbise üreticisinin yanında çıraklık yapmaya başladı. 5 yıl boyunca da new york’taki bazı dükkanlar için tasarımcılık yaptı. bir süre sonra da bir çocukluk arkadaşıyla birlikte ilk şirketini kurdu.
1968’de barry schwartz ile birlikte kurulan bu şirketin adı calvin klein ltd. idi. 10.000 $ sermaye ile kurulan bu şirket, york hotel’de kaban satan bir dükkandı. söylentiye göre, bonwit teller isimli çok köklü bir moda şirketi çalışanlarından biri, birgün york hotel’de yanlış katta asansörden inmiş ve klein’ın dükkanını görmüştü. dükkana girerek 50.000 $’lık sipariş vermişti. klein bu fırsatı değerlendirdi, bonwit teller çalışanlarına yeteneğini göstermeyi başardı ve bunun sonucunda klein’ın ilk koleksiyonu oluştu: erkek ve bayan kabanları.

1969’da, "minimalizmin efendisi" olarak tanımlanan calvin klein, vogue dergisi’nin kapağında yer aldı. 1971 yılına gelindiğinde ise, koleksiyona spor giyim ve iç çamaşırı da eklenmişti.

1973’te, 74 parçalık kadın koleksiyonu, coty ödülü’ne layık görüldü ve klein, bu ödülü 3 yıl arka arkaya almayı başardı. 1977’de, şirketin yıllık gelirleri 30 milyon doları bulmuştu ve atkılar, ayakkabılar, kemerler, kürkler, güneş gözlükleri için lisans alınmıştı. klein ve schwarz, yılda 4’er milyon dolar kazanıyordu.

şirket kozmetik, jean ve erkek giyim için de lisans aldıktan sonra klein’ın tahmin edilen yıllık kazancı 100 milyon dolar olmuştu. jeanler, piyasaya sürüldükten sonraki ilk 1 hafta içinde 200.000 adet satılıyordu. 1970lerin ortalarında, ismini jeanlerin arka cebinin üstüne yazdığında bir çığır açmıştı. 1979 ve 1980’deki reklam kampanyasında, 15 yaşındaki brooke shields "hiçbir şey benim ve calvin’lerimin arasına giremez" diyordu. tartışmalı, cinsellik imalı reklamları, şirketin adından daha da çok söz ettirmesine neden oldu.

1970lerde şirket, kendi parfüm ve kozmetik markasını yaratma girişiminde de bulundu ancak büyük finansal zararlar yüzünden geri çekilmek zorunda kaldı. 1980lerde hem kadınlar hem de erkekler için piyasaya sürdüğü boxer şort tarzında iç çamaşırları, yılda 70 milyon dolar brüt gelir getirdi. 1984’te, calvin klein markası dünyanın 7 ülkesinde satılıyordu ve toplam 600 milyon dolar geliri vardı.

şirket, 1992’de iflasın eşiğine gelmesine rağmen, özellikle iç giyim ve parfüm pazarında doğru stratejilerle başarısını devam ettirerek bu bunalımdan kurtulmayı başardı. calvin klein, artık amerika’nın en iyi tasarımcısı olarak görülüyordu. 1999’da şirketi satma girişiminde bulundu ancak bu girişim başarısız oldu. böylece klein, bir zamanlar hedefleri arasında olan halka arzı gerçekleştirmeyeceğini açıkladı.

2002 yılında, calvin klein markası, phillips van heusen şirketine satıldı. bu adımdan sonra calvin klein, yavaş yavaş şirketten elini çekmeye başladı, tasarım alanındaki danışman olarak görevini yürütmeye devam etti.

1997’den beri, swatch grubu, şirket için saat ve takı üretmekte. calvin klein collection mağazaları, aşırı derecede lüksler ve dünyada sadece new york, paris, seul, milan, barselona, roma, singapur ve dubai’de bulunuyorlar. bu mağazalardan sadece new york’taki calvin klein şirketi tarafından bizzat işletiliyor. son olarak da istanbul kanatlarımın altında’da 3 butik açılmış bulunuyor. şirketin yarattığı markalar ise şöyle: calvin klein collection, calvin klein, ck ve calvin klein jeans.
emma the gold one
kriz ortamında satışlarını düşürmemek ve fiyattan da kısmamak için birim fiyatları nebze daha düşük olan aksesuar pazarına girmiş firma. italya’dan sonra mağaza açtığı ilk ülkenin türkiye olması kulağa ilk etapta oldukça komik gelse de yıl sonu satış sonuçları açıklandığında italya dahi beklediğinin üstündeki bu satışa şaşırmış bir de soru sormuş tr calvin klein’a: bu kadar ayakkabıyı kime satıyorsunuz?

ben de merak ediyorum sahiden bu sorunun cevabını.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol