bitlis

pipisik
yöreye özgü terimlerden birkaçı:

-beredayi: işe yaramaz
-fittoz: hoppa,oynak
-bızap : buzağı
-çapu : alkış
-çılızer : zayıf
-çipin : sinek
-dav : dolu yağmur
-dırçik : zıplamak
-dingila fıstık : tahteravalli
-pestaf : deste
-şilor : erik
-tıhtımorik : bögürtlen
-gılez : salya
-gülyaz: kiraz
-herkendaz : ateş köreği
-jüjü : kirpi
-kartol : patates
-keşur : havuç
-moz: siyah arı
-pişik : kedi
-şipane : eşik
-zıngılav : çan, zil

nickmickyok
tatvan ilçesiyle nam yapmıstır birde hacı cumosi vardır ha bişi daha ziktiri boktan kayaların üstüne yapılmıs evlerle görünce burayı kim il yapmış a.q dedirten ilimiz
myysteriouss
bitlis tarihi neolotik çağ dediğimiz yenitaş dönemine kadar uzanmaktadır. neolitik çağ, yenitaş veya cilalı taş devri denilen bu dönem, ortataş devri ile tunç devri arasındaki arkeolojik dönemdir. bu dönem m.ö. 3000 yıllarıyla 9000 yılları arasını kapsamaktadır.

bitlis ve yöresinin yazılı tarih öncesi oldukça karanlıktır. en önemli nedenleri yüzeydeki buluntuların az olması ve bugüne kadar gerçekçi bir arkeolojik çalışma yapılmamasıdır.

bitlis ili sınırları içerisinde bulunan süphan ve nemrut dağlarındaki obsidyen (doğal cam yatakları), doğrudan olmasa bile dolaylı olarak bu yöre tarihinin neolitik dönemine kadar çıktığını göstermektedir. obsidyen yataklarından elde edilen doğal camın yontucu, kesici, kazıyıcı olarak çevredeki yerleşim yerlerinde kullanıldığı anlaşılmaktadır.

yine yapılan çalışmalar sonucunda o döneme ait ticaret yolu van gölünün doğusundan güneye (bugün ki van ili sınırları içerisinde bulunan kalkolitik – maden dönemi – yerleşme alanı olan tilkitepe), batıda ise diyarbakır il sınırlarına (ergani yakınındaki çanak-çömleksiz bir neolitik yerleşme yeri olan çayönü) dek uzanmaktadır.1 bitlis ilinin van ve diyarbakır arasında yerleşmiş olması, van’dan diyarbakır’a yapılacak ticaretin o dönemlerde ancak bitlis üzerinden yapılacağı dikkate alındığında, bitlis’in neolitik dönemden beri yerleşme yeri olduğu bir gerçektir.

neolitik çağ, m.ö. 3000 yıllarında sona ermiştir. bu tarihi baz aldığımızda bitlis’in 5000 yıllık bir tarihe ve geçmişe sahip olduğunu görmekteyiz. büyük bir ihtimalle bitlis’in tarihi bundan daha da eskidir. güneybatı asya ülkelerindeki neolitik çağ m.ö. 9000-5000, avrupa ülkelerindeki neolitik çağ m.ö. 6500, tuna kıyılarında m.ö. 5500 olduğuna göre bitlis’in tarihinin 5000 yıldan fazla olması, 5000 - 7000 yıllık olması çok kuvvetle muhtemeldir.
azade
eskinin filitresiz sigaralarından biri. hem ucuz hem de kaliteli tütünden imal edildiği için pek popüler olan sigara...
ayrıca tütünü meşhur bir ilimiz...
oteki
tatlı şirin bir il muşun 80 kilometre uzağında olan sarp yokuşları ve uçurumlar üzerine kurulmuş kent. giderek büyümekte.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol