islam ın kaybettirdikleri

0 /
le petit prince
bu konunun islam değil, arap kültürü sorunu olarak ele alınmasının daha doğru olacağını düşündüğüm durum. bunu şeyhülislam’lık müessessinin -ki araptır ilk şeyhülislamlar- türk kurumlarına katılması ile açıklayabiliriz, zira yavuz sultan selim kutsal topraklardaki fetihleri gerçekleştirmeden önce yukarıda sayılan vasıflar hâlâ kuvvetli bir biçimde yerini korumaktaydılar. ondan sonra ise ümmetçilik anlayışı ile birlikte, yaygın bir arap kültürü kendini hissettirmiş, benimsetmiştir.
ankakusu
bu baslikta siralananin cogu osmanlinin kaybettirdikleri. musluman olmayi arap olmayi zanneden okuzlerin isidir bu. arap kafali zihniyetin kaybettirdikleridir.

hos bana kalirsa samanliktan kalan geleneklerimiz bugun bile cok canli bir sekilde karsimiza cikmaktadir.
blossom
kadina saygi!,sanata ve estetik olan herseye saygi sevgi, genis acili dusunebilme yorumlayabilme sorgulayabilme yetisi...
capt it all
yeryüzüne inmesi ile, dünyadaki en vahşi ve acımasız ve dengesiz bir milleti, (ki kız çocuklarını diri diri toprağa gömme olayı yeter tek başına) islamı götünden anlayan yöneticilerin türemesine kadar medeniyetlerin çıkış noktası haline getirmiş bir olgu, nasıl olabilir de birşeyler kaybettirebilir ki?
capt it all
edit: bir parça hissiyat taşıdığı için sözcükler ve cümleler çok da tutarlı olmayabilir ama dikkatli ve aklı başında bir okuyucu ne anlatmak istediğimi -art niyetli değilse- muhakkak anlayabilecektir.

kadına saygının kaybedildiği gibi hiçbir şekilde araştırılmadan, neyin ne olduğunu anlamadan ve başlığı görür görmez yazılan entrylere sahip bir sözlük polemiği. ben de an itibari ile buna takmış vaziyetteyim..

şimdi bir toplum düşünün. bu toplumda kadın olgusuna hiç değer vberilmiyor, diri diri toprağa gömülüyor, kız çocuğu olanlar utançlarından evden dışarı çıkamıyor... hatta -inanması güç olabilir- damızlık erkek bulunup erkek çocuk dünyaya getirilmek isteniyor. böyle bir kadın düşmanlığı... kadın hiçbir hakkı olmayan, it gibi çalışmak için doğmuş, sadece erkeklere zevk vermek amacıyla -putlar tarafından- yaratılmış son derece aşağılık bir karşı cins...

sonra, lakabı güvenilir olan birisi (asm) çıkıyor, allahtan vahiy aldığını söylüyor ve aşağılanıyor ve aşağılanıyor ve aşağılanıyor...

fakat bu din, kadına günümüzdeki karşılığı belediye başkanlığı olan sosyal haklar veriyor, eşitliğin esamesinin okunmadığı dönemlerde kadınlara kocalarını seçme hürriyeti veriyor, itilip hor görülmesi yasaklanıyor... (veda hutbesini hazırlayın)
indirdiği kutsal kitapta kadın bir devlet başkanı övülüyor, kadınların erkeklere allahın bir emaneti olduğu, hıyanet etmenin cezasının çok şiddetli azap olduğunu bildiriyor...

şimdi bir düşünün azıcık beyniniz varsa! temelinde kadına bu kadar haklar veren, (bu haklar o zamanki şartlar düşünüldüğünde gerçekleşmesi imkansız gibi görünen şeylerdir) adeta baş tacı yapan bir din, nasıl olur da kadına saygıyı kaybettirir ki? bu nasıl olabilir?
ithilquessir
oncelikle sunu belirtiyim ki yazicaklarim islam’i bir din olarak degil bir sosyal-ekonomik model olarak kabul edip yazilmistir. islam’in dini yonu kisi ile tanri arasinda oldugu icin getirdikleri ve goturdukleri objektif olamaz. bizi de ilgilendirmez.


islam dininin turkluge degil, inanan butun toplumlara en buyuk kayibi numerik bir anayasa dini olmasidir. her satirindaki kesin hukuksal ve isletsel hukumler modern hukukla celistigi zaman ortaya din ve hukuk arasinda secim yapmak gibi yaman bir celiski cikar.


ayrica islam dini hristiyanlik gibi merkezi otoriteye karsi kendini finanse eden bir organizasyon olmadigi icin her zaman merkezi otoritenin bir parcasi olmus ve toplumun sadece tanri ile olan degil, bireylerin birbirleriyle olan iliskileri ile ilgili de kurallar getirmistir.


kisilerin birbirleriyle olan davranislari hukugun ilgi alanina girer. ancak islam’in bu konulardaki kesin yargilari laikligi imkansiz kilmaktadir.


toplumun cogunlugu musluman olan hicbir toplumun gercek bir laiklik kavramina ulasmasi imkansizdir. cunku laiklik sadece dinin devlet islerine karismamasi degil, devletin de din islerine karismamasidir ki konumuz islam oldugunda bu acik bir sekilde imkansizdir.


islam sosyal olarak zamaninin cok ilerisinde olan, ancak numerik yapisi zamaninda bir devleti ayakta tutmak icin kullanilmis olsa da gunumuzun modern ihtiyaclarina seriat ile cevap bulamadigi icin islevini tam olarak gerceklestiremeyen bir din olarak kalmistir.
maliyeci
islamiyeti araplaşma ile özdeşleştirmek sonucu düşülen bir gaflet.bu konu dışında düşünmek gerekirse bir müslüman dinin gereklrine uyarsa bir çok dünya zevkinden marum kalır.ortalama 70 yıl saysak ki bu süre sonsuz bir cennetin yanında komik durur.
bloody mary
islamiyetin değil islamiyeti anlamadan bazı şeylere koru korune bağlanan, kendi inancını -ki o kesinlikle islamiyet değil- insanların kafasına zorla sokmak isteyen yobazların bize kaybettirdikleri vardır..
ve tabiki bunları benimseyen cahil kesimin..
camurhan
yorumsuz bir aciklama:

"türkler arapların dinini kabul etmeden evvel de büyük bir millet idi. arapların dinini kabul ettikten sonra bu din arapların (..) türklerle birleşip bir millet teşkil etmelerine hiçbir tesir etmedi. bilakis türk milletinin milli rabıtalarını gevşetti; milli hislerini, milli heyecanını uyuşturdu. (..)
"türk milleti birçok asırlar, (..) bir kelimesinin manasını bilmediği halde kur’an’ı ezberlemekten beyni sulanmış hafızlara döndü. (..)
"türk milletini allah için, peygamber için topraklarını, menfaatlerini, benliğini unutturacak, allah’la mütevekkil kılacak derin bir gaflet ve yorgunluk beşiğinde uyuttular. (..)
"... din hissi, dünyanın acısı duyulan tokadıyla derhal türk milletinin vicdanındaki çadırını yıktı, davetlileri, türk düşmanları olan arap çöllerine gitti. (..) artık türk, cenneti değil, (..) son türk ellerinin müdafaa ve muhafazasını düşünüyordu. işte dinin, din hissinin türk milletinde bıraktığı hatıra..."

(bkz: mustafa kemal atatürk)

http://www.milliyet.com.tr/2006/10/30/yazar/dundar.html

edit: otur sifir kategorisinde yer alis sebebini anlayamadigim bir aciklamadir ayni zamanda. basliga uygun olarak yapilmis olan bir alintinin ki bu alintinin icerigi esasinda ünlü bir tarihi kisilige dayanmaktadir, neden birilerini rahatsiz ediyor? sözlük konseptini anlayamayan eksici arkadaslar, bana degil can dündar’a arastirmaci gazetecilignden dolayi kiziniz!
aermare
yurt dı$ındakilerin bizi araplarla bir tutmasına neden olan hadise. çoğunluğunun, erkeklerin fesle gezdiğini ve herkesin arapça konu$tuğunu dü$ünmesinin nedeni..
sahmeran
kadına saygı, hatta insana saygı islamın getrdiği bişeydir unutmamak gerekir ki hz muhammet (s.a.v)islamı anlatmaya başlamadan önce kadınlar insan bile sayılmıyordu, üstelik kız çocuklar gömülüyordu... islam doğru anlaşılır ve yaşanırsa sadece ahlak kazandırır ki bu peygamberimiz zamanında görülmüştürde... onun zamanı gibi bi zaman ne öncesinde ne de sonrasında yaşanmamıştır çünkü islam en temiz ve güzel haliyle ozaman yaşatılmıştır ...inançsız toplumlarla inanç sahibi toplumları karşılaştırdığımızda günümüzde bile bu fark göze çarparken islamın kaybettirdiklerini değil kazandırdıklarını konuşmak gerekir die düşünmeden edemeyenlerdenim...islam dini şefkat diniyken, son peygamberi merhamet peygamberiyken, kadınlar değerlerinin farkına asrı saadet denen o dönemde varmışlarken,kadının insan sayılmadığı o dönemde kadının komutanlığını kabul ettirecek kadar saygın hale getiren bi dinin kaybettirdikleri diye birşey olabileceğini de sanmıyorum...
angelus
sözlük accountu kaybettirdiği gözlemlenmiştir örneğin soru başlığına "şunu kaybettirdi hocam, bunu kaybettirdi azizim" söylemleri neticesinde.
bgat
konuyla ilgili bardağın sadece boş olan kısmına bakmakla ortaya çıkabilecek söz. evet bir de dolu tarafı vardır, boş kısımdan daha fazla yer kaplamaktadır. oraya kafa yormak daha hayırlıdır.
tiryaki
islam’in ne olduğunu,kuran’in ne dediğini anlamayan,anlamak istemeyenlerin kaybettikleri vardır bir de;cehalettir o,bilmemektir,öğrenmeye üşenmektir.
azade
cahillik, gök tanrı, şamanlar, tengri dağı, kımız, tek adama kayıtsız itiat (islamda önemli kararlar istişare ile verilir), hurafeler, ilh.

hamiş; islamın özü zaten bir idare sistemidir. neden isviçre veya başka bir yerden alınan hukuk sistemi ile uyuşması gerekir anlamam. günümüz ihtiyaçlarına cevap veremediği de safsadadır. ancak bu gün bize dayatılan dinin islam olup olmadığı da ayrı bir konudur. günümüzde din diye dayatılan çoğu hurafe ve yanlış ictihat olan sitemin islama ve tabi bize de kaybettirdikleri ayrı bir başlık konusudur...
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol