başkürdistan

walide sultan
e , varmi$ i$te bunlarin kendi oz, ba$(!) herneyse bir ulkesi varmi$. o zaman niye gitmiyorlar oraya da bizden isteyip duruyorlar. kendi etnik kimliginin adini ta$iyan bir ulkede ya$amak istiyorlarsa, neden yakamizdan du$muyorlar. diye kar$isinda asap olunan ba$lik.
tasar
bazı zır ve coğrafya kıtı sözlük yazanlarının kurdistan ile karıştırdıkları yer...
#294242
başkurt türklerinin yaşadığı bir ülkedir. rusya federasyonu’na bağlı özerk bir cumhuriyettir.
bazı sözlük yazarlarının boşu boşuna asap ve sinir olduğu başlıktır ayrıca.
benduruyorumsebagitti
rusya federasyonu’na bağlı özerk cumhuriyet’tir. 11 ekim 1991’de özerkliğine kavuşmuştur.

yüzölçümü :143.600km2
nüfusu : 3.944.000
başkenti : ufa

başkır özerk cumhuriyeti güney urallardan batıya doğru belaya ve kama nehirlerine kadar uzanır. 1552’de kazan hanlığının yıkılmasından sonra her iki türk boyu (tatar-başkır) ruslara karşı birlikte ayaklanmış ancak, xviii yy’ın sonlarında rus egemenliğine girmek zorunda kalmışlardır. başkırlar her zaman tatarlarla iç içe yaşamışlardır. başkırtça daha çok konuşma dilinde kullanılmıştır. 1926’da ise ilk başkırtça kitap yayınlanmıştır. etnik yapı olarak tatarlara yakındıriar. îlk kez 1919’da s.s.c.b. içihde başkırt ssc kurulmuştur. tarihi kaynaklara göre tatar-başkır ilişkileri tahmini bin yıl önceden başlamıştır.

başkırların dili tatarcaya yakın olup türk dilinin kıpçak bulgar alt grubunu oluşturur. başkırların % 68’i özerk başkırdistan’da yaşamakta olup, geriye kalan % 32 si ural bölgesindedir. başkırlar daha çok kentsel yörelerde değil kırsal bölgelerde yerleşiktirler. başkır halkının yaşamında mitolojinin ve destanların ayrı bir yeri bulunmakladır. ural batır destanı bunların en önemlileridir. başkırdistanın dışında, başkırlar, kazakistan, türkmenistan, özbekistan, tacikistan, kırgızistan, ukrayna ve rusya federasyonu’nun diğer bölgelerinde yaşamaktadırlar. ülke asya ile avrupa’nın birleştiği bölgedir.

ekonomik durum

baçkırdistan’ın ekonomik yapısı tarıma, hayvancılığa vç sanayi’ye dayalıdır. ülkede 647 kolhoz ve 95 sovhoz bulunmaktadır. başlıca tarım ürünleri, çavdar, yulaf, darı, keten, şeker pancarı, patates, ayçiçeğidir. başkırdistan, petrol, doğalgaz ve boru hatlarına sahiptir. rafinerler ve petrokimya fabrikaları ana ekonomiyi saglur. ayına, köıııür, bakır, boksit, altın, manganez krom vardır. yılda 40 milyon ton petrol, 3.5 dm3 doğal gaz üretilmektedir. îmalat sanayi’yi gelişmiş olup, petrol, doğalgaz, demirçelik, kömür, elektrik, çimento, şeker, kereste, pamuklu ve yünlü dokuma ekonomi de önemli yer tutmaktadır. uçak imalatı, gübre, deri, tütün, gemi inşa, demir ve karayolu taşıtları yapılmaktadır.

enerji

ufa, sterlitamak, îsinbay, kumertau, karmavoua’da büyük enerji santralleri bulunmaktadır.

ulaştırma

demiryolu, denizyolu, karayolu, hava yolu ile ve boru hatlanyla sağlanmaktadır.

eğitim

başkırdistan’da, diğer türk cuınhuriyetleride olduğu gibi eğitim gelişmiştir. eğitim rus ve başkır dillerinde yapılmaktadır. ana okullan ve 10 yıllık orta okulları bulunmaktadır.
anaokul :71adet, 65.000 öğrenci ortaokul :3175 adet, 563.00 öğrenci üniversite : 9 adet, 54.000 öğrenci okumaktadır.



gozlerihalacocuk
başlıkının altında yine milliyetime yol gösterilen ülkedir. hem de neresidir nedir diye sormadan araştırmadan bilmeden tam da ya sev ya terket çilere yakışır bir şekilde yol gösteriliyor, kin kusuluyor, kim nereye gidiyor bre gafil! kim kimi kovuyor öz yurdundan? ne haddine senin bana yol göstermek sen kimsin!

kürtler adem den bu yan anadolu sofrasında oturuyor, sen kimi nereden kovuyorsun! nereden senin memleketin oluverdi 1000 yıl içinde? sen değil misin orta asya dan buraya destanlar yaza yaza gelen ırk? destanlar mı yalan, tarih mi yalan yoksa anadolu nun senin olduğu mu?

bu memleketten bizi kimse kovamamıştır kovamayacaktır, kimsenin bir yerden ötekini kovmaya da hakkı yoktur zaten ya, dağ dan gelip bağdakini kovan adam özel mülkiyete olan düşmanlığından mı kovdu bu bağ halkındır mı dedi bilinmez ama ben biraz da hayal gücümü kullanarak bunu böyle kabul ettim ama sen dağdan gelen olarak bizi bu zihniyetle kovmadın, sana o yüzden dağdan geldin bağı kamulaştırdın diyemiyorum, sana diyeceğim şu : bu topraklar insanlığındır, kürt ündür, türk ündür, arap ındır, laz ındır, ermeni nindir... uzar gider... ama asla senin değildir, nereden olursan ol senin değildir, diğerini hazmedemeyen, senin değildir. ister türk ol ister kürt ister arap ister laz. "biz"i "biz" olarak yani hepimiz olarak kavrayanlarındır bu memleket, "ben"i biz yapmaya çalışıp, ya "ben" olup bu "biz" in içine girersin ya da siktir olup gidersin diyenler ise orta asya ya ya da neresi yoğunlukla kendi ırkından olan insanlardan oluşuyorsa oraya tarafımdan son model mercedes 403 marka otobüsle, halaylar çekilerek, zılgıtlar çekilerek yollanacaktır. tüm masraflar şahsıma aittir. diğerine tahammülü olmayanları yollarken halay başı olacağımında garantisini vereceğimdir...

(bkz: giderem van a doğru yol um iran a doğru)


önemli not : kendisi zaten kanada da yaşıyormuş, yani bizim yakamızdan düşmüş, bir de çoktan uçmuş, şu an eminim yukarılardan bizi dinliyordur. editörün notu : vatan millet edebiyatı güzel de, oralardan göründüğü gibi değil be nene hatun!
mahak
biz başkurdistan olarak kullansakta, kendileri baskortostan olarak kullanıyorlar.
isim kendi coğrafyasında arıcılıkla uğraşan toplumu ifade ediyor.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol