bilgiçlere fikirlerinden dolayı eksi vermek

0 /
tigris
yapılmaması gereken bir durumdur. bir insanın fikrine katılmayabiliriz ama en azından yazdığı kelimelere, emeğine saygı göstermeliyiz.
ankakusu
benim hatirladigim kadariyla sadece bir kez yapmis oldugum buna karsilik bana sikca, bilhassa sozlukteki ilk zamanlarimda, yapilmis olan sey.

gerci onemli olan insanin fikirlerini yansitmasidir. ama yinede bunu yapanlara insan uzuluyor, onlarin ne kadar dar goruslu olduklarini anlayinca, bir seyi karsi taraftan anlamaya calismadiklarini ve boylelikle asla ilerleyemeyeceklerini gorunce.
kardesim bu benim dogrum begenmeye bilirsin, ben senin gibi dusunmekte zorunda degilim...neyse...
lady rosenred
herkes farklı fikirlere sahiptir ki bu insanın kişiliği,yetiştirilme tarzı vs. nedenlere dayanır.birinin ak dediğine bir başkası kara diyebilir pek tabi bunu beğenmemek,onaylamamak,saçma bulmak yanlıştır.ha tabiki bu fikri kabul etme zorunluluğu da yoktur.buna ancak saygı duyulabilir.ancak ne zamanki bu fikirler kişinin karakterine,önem verdiği şeylere zarar verici nitelikte olursa işte o zaman ses yükseltilmelidir ötesinde bu fikirleri eleştirmek kimseye düşmez.daha da ileri gidip eksi oyu vermek ise saçmadır.
yesil
zaten sözlükte fikirlerini parmaklarından kopup gelen kelimelerle yansıtıyorsa insanlar,beğenmediği fikre eksi oy veya beğendiği fikre muhteşem oy vermek, beğenmediği entrye eksi oy beğendiği fikre de muhteşem oy vermekle aynı şey olmuyor da ne oluyor, dediğim belki de yanlış anladığım başlıktır.
xerxes
eksi vermek hiçbir anlam ifade etmez. önemli olan insan dediğimiz canlı türünün düşünme yetisinin olması ve düşüncesini ifade edebilmesidir. beğenirsiniz veya beğenmezsiniz, eksi verirsiniz veya vermezsiniz. bu asla önemli değildir.

fikir, fikir olduğu sürece fikirdir...
walide sultan
kulliyen yanlis bir uygulamadir.asik veysel’in bir lafi vardir"koyun kurt ile gezerdi fikir baska baska olmasa" sekilinde de (bu buraya uymadi galiba)neyse elbette fikirler baska baska olacak, lakin fikir baska baska olurken baska fikirin sahibi diger baska bir fikirin sahibini karalamayacak. hadi diyelim karaladi sonra da karalananin buna ayni tarz cevap vermesi(ay en acisi da bu)cunku ona laf yetistiricem derken kendi kimliginizden siyriliyorsunuz hos degil, tabii... gene galiba en iyisi, eksi oyu vermek demeye geldi bu entry sonu da, ben bunu da yapamiyorum sahsen...lakin gecenlerde yukarda yazdigim gibi bir hadise geldi basima ben de baska seylerin etkisiyle cavap verdim yanlis oldu hakket.bunun uzerine bir de entry girmistim gunah cikarmak adina insallah yerine ulasmistir.
(bkz: sevgili gunluk)
ithilquessir
fikirlerinden dolayi verme, sevmedigin icin verme, yazim hatalari yuzunden verme, peki niye, nasil, nereye verelim biz bu eksi oylarini? vermiyelim mi, niye sozlugun boyle bir fasilitesi var o zaman?

tamam kabul ediyorum, "aa bu adamin daha once de sag tabanli bir iki entrysini okumustum onlara eksi vererek doymadim bir de su sadece bkz verdigi entryye eksi veriyim" denirse belli bir dangalaklik soz konusudur ama onun disinda bence en mukkemel yada en berbat entryler kisinin okudugunun kendi hayat gorusuyle ne kadar denk dustuguyle ilgilidir. entry kendi icinde yazarindan bagimsiz olarak degerlendirilse de belirli bir dusunce tasir. begenirsem benim muhtesem oyuma deger bir entrydir. o kadar.

berbat oyu vermek ben begenmedim demektir. yazilmasin bu, silinsin anlami tasimaz ki. herkesin dusunce belirtme hakki olucak, benim begenmeme hakkim olmayacak oyle mi. peki.


msscat
herkesin düşüncelerine saygı duymak, beğenmek ya da beğenmemek en doğal hak ise, eksi oy vermek de en doğal haktır. ya da tam tersi.
tasar
bu olayın en ağır muhattaplarından biri olarak fikrimi söylemem gerekirse, bence en uygunu budur. yoksa kalkıp yazanlara fikirlerinden dolayı muhtesem yada eksi oyu veremeyeceğiz de tiplerine göre verecek halimiz yok ya!?
utopya
insanlarin fikirlerinden dolayi yargilandigi bir ortamda -ki yargilansin- fikirlerinden dolayi eksi ya da arti oy almasi gayet dogaldir. bu butonlarda kullanilmak icin vardir sonucta. fakat bu buton bizim guzel ya da cirkin yazdigimizi ifade etmez. bizim fikrimizi benimseyen ya da benimsemeyen kisi sayisini gosterir. bu durumda eksi oy aldim diye uzulup, suskunlasmaya hic gerek yoktur. ayni sekilde eksi oy veren hakkinda da "adamin fikrine saygisizlik yapti." diye dusunulmesi sacmaliktir. yani denilebilecekler; kisi fikirlerinden dolayi oylanabilir fakat kisi bilimsel olarak ispatlanmis bir gercekligi yazmissa ve bu eksi oylanmissa o zaman durup dusunulmeli. ornegin; elinizdeki kalem beyazdir ve karsinizdaki kisi bunun beyaz oldugunu cok iyi gorup, bilmektedir fakat sirf muhalefet olmak adina “hayir, o kalem beyaz degil, saridir.” demesi kara cahillikten baska bir sey degildir. bu gibi bir konuyu sozlukte oylayan yazara tabii ki kara cahil demek hakaret etmektir fakat aklini hice saydigi kesinlikle bir gercektir...
doroty
sözlükte mevcut "berbat" butonu bu iş için konulmuştur kanımca.

bir konuyla ilgili ya fikrinizi beyan edersiniz ya da o konunun bilimsel falan açıklamasını yaparsınız sözlükte.

bilimsel olan, gerçek açıklama olan şeylere eksi verilemeyeceğine göre, fikirlere eksi oy vermek gayet doğaldır. nasıl beğendiğimiz entrylere muhteşem oyu kullanıyorsak, beğenmediklerimize de berbat oyu veririz.

ziraat pirensi
bilgiç denilen yazar kişilerine eksi oy verme hakkı veren büyüklerin elbet bir bildiği vardır kanımca dedirten ve bu eksi ya da artı oy verme ya da alma hakkına saygı duymama neden olan eylemdir.
my son is father
fikri, zikri, zikişi her neyse işte beğenilmediği için yazara eksi oy verilmesi..

başlık ilk bakışta; fikrine göre vermeyeceksem tipine göre mi vereceğim gibiliklere gebe görünse de - fikri, zikri, zikişi artık her neyse begenilmeyen yazarın fikrini beyan etmediği entrylerinin de eksi alması eleştirilmektedir-eleştirilmelidir..

karışık oldu örnekle açıklayayım:

yazar x, bir yazısında yobaz olduğunu açıkça beyan etmiş olsun.. buna eksi verilir - burda yazının fikriyatı söz konusu olan, ilk bakış işte -
yazar x, fikir mikir beyan etmiyor hatta sözlüğün maruz kaldığı ikinci sınıf espri kalitesindeki çıtayı çok yükseklere çıkaracak bir yazı giriyor.. benim anladığım başlığa göre buna eksi verilmez - olayın aslı, ben veririm o ayrı -
bok bocegi
altında eylemin yanlış olduğunu ve asla yapılmaması gerektiğini anlatan entryler gördüğüme şaşırdığım başlık.. zira geçmişten günümüze en iğrenilen entryler bölümüne bir göz atıldığında fikirlere pekala da eksi oy verilebildiğini görüyoruz.. hayır madem yanlış bir eylemdir bu peki tasar’ın #202804 nolu fikir içeren entrysine 78 tane berbat oyunu kim verdi? ya da cenabet papaz’ın #117633 nolu entrysi niye en iğrenilenlerden biri?

(bkz: bu ne perhiz ne lahana turşusu)
angelus
bilgiçlerin şekillerini, şemallerini, deri rengini, ırkını göz önüne alıp eksi oy vermekten daha anlamlı bir iş gibidir.
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol