glock

underpressure
x-rah cihazlarından kendini belli etmeden geçebilen, hayalet silah.
suikast silahı olarak da bilinir.
polisiye romanlarda sık sık karşılaşılır.
independence
sinan aygun’un banyosunda bir tesisatci tarafindan tamamen tesaduf eseri bulunan silah.oyle ki birisi sinan aygun’un istirahat odasina giriyor(ki bu odaya giri$ parmak izi taramasi ile yapilamkat), odaya girmekle kalmiyor bir de ozel banyosuna giriyor ve termosifonun uzerine bu silahi birakiyor.

daha da ilginci silahin bulundugu gun sinan aygun ergenekon operasyonu kapsaminda gozaltina aliniyor.
mutant
içindeki icra yayı, şarjör sistemindeki yay ve mermileri hariç tüm gövdesi, ana malzemesi sert bir plastik olan polimerden imal silahtır. her ne kadar suikast silahı, hayalet silah, x-raydan yakalanmadan geçen silah diye anılsada bunlar şehir efsanesidir. tamam ana malzemesi polimer ama içindeki yayda, şarjör sisteminde ve mermilerinde metal alışım mutlaka varken metal dedektörüne yakalanmaması olanaksızdır.
ayrıca bilinenin aksine x-ray metal dedektörü değildir. x-ray cihazı içinden geçirilen paketlerin içini gösteren bir sistemdir.sistemin içinden metalde geçse, plastikde geçse ne varsa ekranında gösterir.
polimerden imal edilen tek silahda glock değildir, diğer bir kaç markalarında polimer silah çeşitleri bunmaktadır.
fenrir
dünya üzerindeki ilk polymer gövdeli silah üreten marka değildir fakat en iyilerini üretenlerden birisidir.

peki nedir glock'u iyi yapan detaylar? öncelikle gövdesinin polymerden üretilerek hafif, fakat neredeyse çeliğe yakın bir sağlamlık gösterebilmesi, fakat buna rağmen çelikten çok daha fazla esneyebilmesidir.

polymer gövde, bildiğimiz plastik partiküllerinin ışıl işlem ile enjeksiyon makinelerinde şekillerindirilmesiyle üretilir. glock'un sırrı ise bu partiküllere katılan maddeler ile ışıl işlemin inceliklerindedir.

tüm bu özelliklerin avantaj ve dezavantajları da bulunmaktadır. mesela hafif gövde taşımada rahatlık sağlarken mükerrer atışlarda silahın yeniden nişan hattına getirilmesini zorlaştırmaktadır. aslında bu bile görecelidir, kimisine göre ağır silah ateşleme esnasında oluşan tepmeyi/şahlanmayı nispeten absorbe ederken, başkasına göre de hafif silahı yeniden nişan hattına getirmek daha kolaydır. bu nişan hattı sapmaları tartışmalarına glock compansatörlü (ateşleme esnasında barut basıncını namlu ve sürgünün üstünde bulunan deliklerden şahlanmanın tersi istikametinde yayılması ile karşı basınç oluşturan sistem) modelleri (17c, 19c vs) üreterek cevap vermiştir. polymer gövde paslanma, boya atması gibi kozmetik sorunlar içermese de tercihe bağlı kabza kapağı değiştirme, renk değiştirme gibi kişiselleştirme işlemlerine de olanak vermemektedir. gövdenin esnemesi de gramajı ağır yüksek basınçlı fişeklere daha yüksek bir dayanım gösterirken kavrama zafiyeti denilen bir durum ortaya çıkmaktadır. fazla sıkma veya tam tersi gevşek tutma sonucunda tutukluk yapabilmektedir.

sürgü veya kapak takımı, bazı diğer çelik ve alüminyum gövdeli silahlarda da olduğu gibi çelikten yapılır ki tüm basıncın çoğunluğu bu kısıma etki etmektedir. glock'un sürgüsündeki farklardan birincisi klasik horozlu silahların aksine iğne vuruşlu olmasıdır. bu sistem de ilk değildir fakat başarılı bir uygulamadır. iğne sürgünün hareketi ile kurulur, böylece hem tek hareketli hem çift hareketli bir tetik sağlanır. bu da görece olarak daha yumuşak bir tetik sağlarken horozlu silahlardaki horozun kurulu olmamasının emniyetinden mahrum bırakır. aslında glock dışardan bakıldığında tetiği hariç hiç bir manuel emniyet sistemi barındırmamaktadır. bu da silahların birincil ve en önemli emniyetinin kullanıcının bizzat kendisinin emniyet olmasındadır. (bkz: tetik disiplini)
sürgünün kaplaması tennifer denilen özel bir işlemle yapılmaktadır. bu işlem çeliğin pas, korozyon ve hatta sürtünmelere bile inanılmaz bir mukavemet göstermesini sağlar. kendi adıma glock'un en sevdiğim özelliği budur.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol