sekularızm

louandreassalome
laikliğin bir üst aşamasıdır.yönetenin,yönetme yetkisini laik devlette olduğu gibi halktan alması sözkonusudur.fakat seküler devlette din ile devlet arasındaki mücadele sona ermiştir.seküler devlette diyanet işleri başkanlığı gibi bir kurum yoktur çünkü dini kurumlar kesinlikle devletten beslenmez;cemaat ilişkilerini,toplumsal dayanışmayı vs sağlarlar.
seyhmerat
ingiliz ve amerikan tipi laikliktir. bu laiklik toplum içindeki tüm dini grupların ortada olarak birbirlerini dengelemesiyle oluşur, bu çok zor bir sistemdir ve uygulanmaya çalışan toplumlarda dini bazlı sorunlar yoktur, dinin siyasete karışmadığı yapı laikliktir. ancak siyaset isterse dine karışıp toplumdaki dini akımların yükselmesini engeller fransa ve türkiye’de bu tür laiklik vardır. ingiltere ve abd’de ise siyaset de dine karışmaz ve kiliseler özerktir buna da sekülerlik denir.
john maynard keynes
konuyla ilgilenen arkadaslara nacizane tavsiye edecegim makaleler,maalesef ingilizceler ama oldukca dolular hatta iclerinde 1 milyon dolar odullu makaleler de var;

steve bruce’un god is dead’inin ilk bolumu olan the secularization paradigm
david martin’in on secularization’in dokuzuncu bolumu olan secularization: master narrative or several stories?
jose casanova’nin public religions in the modern world
peter berger the desecularization of the world:a global overview

ve sahsi favorim

charles taylor’in modes of secularization

hassiktir lan modes demis adam,demekki bir kac cesidi varmis bu sekularizm denen seyin,en guzeli arada sirada acip bir seyler okumak olsa gerek.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol