srebrenica katliamı

0 /
ankakusu
birlesmis milletlerin kontrolu olan bir bolgede, kurtarilmis diye adlandirilan bir bolgede, sirplarin baskin yapmalarina kayitsiz kalan hollanda askerlerinin sebep oldugu katliam.

bu katliamda en az 7500 musluman erkek oldurulmustur.

olay insan haklari mahkemesine bir bosnali turkun vasitasiyla tasinmistir.
(bkz: hasan nuhanovic)
ithilquessir
hollandali askerlerin olmeyi meslek riski olarak gormemelerinden kaynaklanan burokrasik celiskide sonucta "korusun" diye teslim edilen binlerce insani elleriyle "teslim" etmesi olayidir. aslinda olay askerlerde degil, bu emiri verendedir. sorusturma hala surmekte hollanda gundeminde yilan hikayesine donmektedir.
biber
nisan 2004’te hollanda’nın lahey kentinde yugoslavya ile ilgili uluslararası savaş suçları mahkemesi, srebrenica katliamının bir soykırım olduğunu teyit etmiştir.9 yıl sonra ne fayda.
ya basta viva zapatista
uluslararası hiç bir belgede ’’soykırım’’ olarak anılmasa da -ki katliam olarak geçmektedir- açık bir soykırım yapıldığı belirli olan savaş suçudur.milliyetçi anlayışın tipik bir yansımasıdır aynı zamanda; milliyetçilik koca bir ülkeyi ve halkları emperyalizmin tahakkümünde kuklalar yapmıştır.
cetniklereolum
insan hakları savunucusu avrupanın izlemekle yetindiği katliam bir daha böyle olayların yaşanmaması için çetnikler ve diğer milletlerdeki benzerlerinin ıslah edilmesi ya da ölmesi lazım birinci seçenek olur inşallah.
angelus
en az 8300 bosnalı müslüman erkek ve erkek çocuğun temmuz 1995’de bosna-hersek’in srebrenica bölgesinde general ratko mladiç komutasindaki bosna sırp ordusu tarafından öldürülmesine verilen addır. katliamda bir kısım kadın ve küçük yaşta çocuğun da öldürüldüğü, belgelerle sabittir. bosna sırp ordusunun dışında katliama "akrepler" olarak adlandırılan sırbistan özel güvenlik güçleri de katılmıştır. birleşmiş milletler srebrenica’yi güvenli bölge ilan etmiş olmasına rağmen 400 silahlı hollanda barışgücü askerinin varlığı katliamı önleyememiştir.

srebrenitsa katliami ii. dünya savaşı’ndan bu yana avrupa’da gerçekleşmiş en büyük toplu insan katliamı olması ve avrupa’daki hukuki olarak ilk belgelenmiş soykırım olması açısından da önem taşır.

greyfurt
srebrenica’da bm gücü olarak, sivilleri korumakla yükümlü hollanda birliklerinin, dolaylı yoldan alet oldukları sistemli katliam (bariz soykırım işte). olaylar basına yansıdıktan sonra hollanda hükümetinin istifasına kadar giden siyasi bir çalkantı yaratmıştır.
iki yüzlü batı toplumları gene kendilerinden olmayanları cezalandırmış, salak kınama mesajları yayınlayarak hesapta kötü gidişata engel olmaya çalışmışlardır.
freagl dreams
srebrenica insanlığın mezar taşı

"kimse sırplar’ın kılına dokunamaz"la başladı, "büyük sırbıstan"la bitti. bundan tam 12 yıl önce 10 bine yakın "müslüman boşnak" sırp milliyetçiliğinin iğrenç fantazileri arasında derdest oldu.

"güvenli bölge srebrenica"... unutamıyoruz. sırp milislerin saldırılarından masum sivillerin korunması için ilân edilen güvenli bölgeydi orası. hollandalı komutan tom hans karremans, ’güvenli bölge’ srebrenica’ya sığınmış 8300 boşnak’ı mladiç’in haydutlarına teslim ettiği yer yani. "güvenli bölge vicdalarımızın tabutu" oldu.

auswitz’ten sonra şiir yazmak barbarlıksa, srebrenica’dan 12 yıl sonra edebildiğimiz tek çift laf var mı? srebrenica’da tezavüze uğrayıp diri diri gömülen boşnak kadınlar çocuklar avrupa tarihinde aet’nin ab’ye evrildiği süreçte ufak bir detay mıdır yani?
...
sivas’ı, maraş’ı yakanlar, bosna’yı kosova’yı söndürebilirler mi ? söndüremediler. 94’teki bosna mitinginde sultanahmet’i yüzbinlerle dolduran islamcılar, kosova’nın topa tutulmasıyla ilgilenmediler bile.

milliyetçiliklerin insanı kardeş kardeşe değil, gırtlak gırtlağa getirdiği bu dünyada srebrenica’yı unutmuyoruz.

http://baskinoran.blogcu.com/
biji welat
çocukların kadınların her zaman olduğu gibi savaşın en masum kurbanları olarak can verdikleri yaralarının sarılmasının mümkün olmadığı hala birçok insanın yüreğini yakan vahşete verilen ad.
fistikli domelyan
emanete hıyanet eden şerefsiz hollanda askerleri burda gösterdikleri başarıdan ötürü madalya almışlardır göğüslerini gere gere götlerine soksunlar
valequentill
bugün, katledilen müslüman boşnaklar arasından kimliği belirlenen 308 erkeğin şehitliğe defni gerçekleştirilecektir. trt ekranlarından ’mavi kelebek yayın kuşağı’ adı altında tüm gün canlı yayın yapılacağı söylendi.
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol