modern donemin en onemli filozoflarindan biri olarak kabul edilen john locke liberal devlet ve hukumet teorisinin kurucu babasidir. 29 agustos 1632 yilinda ingilterede bristol yakinlarindaki wrington, somersetde dunyaya gelen locke varlikli bir ailenin ilk cocugudur. maddi durumlarinin iyi olmasi lockeun iyi bir egitim almasini saglamistir. locke, 15 yasinda londradaki meshur westminster schoola ogrenci olarak kabul edilmis, burada latince, grekce, ibranice ve arapca ogrenmis, 1656 yilinda oxfordtaki christ church okulundan mezun olmustur.
john locke
ingiliz filozof. "ozgurlugun filozofu" olarak da bilinir. 1632-1704 yillari arasinda yasamistir. "insanin anlayis gucu uzerine deneme" adli eseriyle adini duyurmustur. locke en once ve her seyden once insan zekasinin imkanlarini ve amaclarini arastirmak gerektigini savunmustur. "hosgoru uzerine mektuplar" adli eserinde hukuk felsefesini anlatmistir. onun hukuk felsefesi hosgoruye dayanmaktaydi. "hukumet etme uzerine iki inceleme" uzerine adli kitabiylaysa siyasal liberalizmin kurucusu olmustur. bu eserinde o da bir toplum sozlesmesinden yana olmustur.
lost dizisinde yer alan ilginç bir o kadar da gizemli karakter.
lostun nirvanasi tadinda bir adam.oyuncakciliktan ve koli ambalajciligindan o kivama nasil geldi bilemedik kimse de bilemedi.tebessum ettiginde insanin icini isitan bir karakteristik ozelligi var bu abimizin.
lostun en taşşaklı karakterlerinden biri olup tam bir gizem adamıdır.
gözlerini kısıp baktığında sanki kapatmış gibi görünen adamdır. adına fan club kurulacak adamdır.seviyoruz ailece izliyoruzda denebilir.
(bkz: man of faith)
hatta ikinci sezonun ilk bölümünün adı man of science man of faith idi. locke ile jackin karşılaştırılması yapılıyordu.
hatta ikinci sezonun ilk bölümünün adı man of science man of faith idi. locke ile jackin karşılaştırılması yapılıyordu.
terry o quinn tarafindan canlandirilmi$ti bu karakter.
icine black smoke kacan ada sakini.
bugune kadar bu elemani hep ciddi konularda bile siritirken gorduk, siriti$ina a$ina olduk, sevdik. 6x17 de gordugumuz uzere tehditvari bir yuz ifadesine de burunebiliyormu$ kendisi, tirstim ben.
lockenin bilgi anlayışı, bilginin aklın ürünü olduğunu kabul eden rasyonalizme karşı çıkarak, "zihinde bulunan hiçbir düşünce yoktur ki, daha önce deneyde bulunmamış olsun"dur. eğer doğuştan bilgi olsaydı, cahil ya da budala olarak nitelendirilen insanlarda da matematik kavramlar, aksiyomlar ve tanrı hakkında bilginin olması gerekirdi. nitekim bugün, tanrı hakkında hiçbir fikri, kutsallık hakkında hiçbir düşüncesi olmayan toplumlar vardır anlayışındadır.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?