diş macunu

ups
dis temizlemek icin kullanilan,sanirim ilgi cekmek nedeniyle artik cesit cesit renkler verilen macun..
capt it all
efendim, formülü oldukça basittir. lisede dandik bir kimya projesinde ben de yapmıştım bir diş macunu. sadece bir kere kullandım, çünkü maddelerden birinin dozunu aşırı kaçırmışım, galiba gliserindi, sapsarı oldu dişlerim. valla.
ozee
inadına ortadan sıkarım macera isteğim mi amelelilik iç güdüm mü herneyse ama şeytan icadı gibi bişey.saol colgate saol sanino saol ipana ve sayamadıklarım.
angelus
asla bitmeyen bir maddedir. böyle ne kadar kullanırsanız kullanın bitmiyor a.k. hatta bizatihi durumu test etmek için fazla fala sıktım fırçanın üzerine ve öyle kullandım, lakin fazla sıktığım kısım dişlerimin arasında kaldı, onu da temizlemek için bi kere daha sıktım fırçanın üzerine ve bi daha fırçaladım dişimi. bu periyodu üç/beş gün boyunca tekrarladım ama yine bitmedi. sanırım sihirli bi tarafı var diş macunlarının. bilmiyorum. e madem bitmiyo bu diş macunu denen madde o zaman bu sektör nasıl ayakta kalıyor onu da bilemiyorum. sanırım bizim bilmediğimiz bir takım durumlar söz konu bu konuyla ilintili. garip.
fasa fiso
ortadan sıkıldığı takdirde cok kotu bir is yapmissiniz gibi anne/babadan azar yediginiz maddedir.hatta adamlar yememis icmemis, sirf ortadan sıkılmasın diye bir aparat gelistirmisler efendim.bu, macunun altına takılıyor siz kullandikca biten taraf bu aparatin icine giriyor filan.
discordia
diş fırçasıyla ayrılmaz bir bütün,mükemmel ikili olan nesnedir.temizliğe önem veriyorsanız pek uzak kalınamaz.kullandıktan hemen sonra verdiği ferahlık hissi,oda sıcaklığında su içseniz bile buz gibi hissettirir.özellikle colgate iyidir.
angelus
en şahanesi meyve aromalı olanlardır. dşinizi fırçalarken aynı zamanda meyve ihtiyacınızı da giderebilmektesiniz. tek taşla iki kuş. leziz.
bulutdm
Diş fırçası hakkında yaptığım amme hizmetini diş macunu için de yapmaya karar verdim. Buyrun efendim.

Diş macunu; fırçanın yaptığı temizleme işinin etkinliğini arttırması amacıyla üretilen, flor içeriğiyle diş yapısını güçlendiren, ülkemizde ise daha çok verdiği hoş koku sebebiyle tercih edilen bir üründür.

Piyasada onlarca macun var. Peki hangisini tercih etmek gerek?

Öncelikle bazı genel özelliklerin dışında macun seçimi ihtiyaca yöneliktir. Şimdi bu genel özelliklere bir değinelim.

Flor düzeyi: flor konusu çok tartışmalı olmasına rağmen yetişkin diş macunlarında olmasını istediğimiz doz 1450ppm'dir. Macun almadan önce arkasında yazan flor miktarına göz atmakta fayda var. Piyasada bildiğim kadarıyla 500, 750, 1000, 1200, 1450ppm düzeyinde flor bulunduran macunlar mevcut. Sırası gelmişken söyleyeyim. Flor çok aktif bir maddedir. Dişinize macunu sürüp beklettiğinizde flordan yeterince faydalanamazsınız. Macunların çoğunda sodyum florür olarak bulunan flordan faydalanmanın yolu dişi fırçalamaktır. Bu fiziksel etkiyle birlikte normalde hidroksi apatit yapısında olan dişimizi flor apatit yapısına kısa süreli olarak döndürebiliyoruz.
(bkz: köpek balığı dişi)
Flor apatit yapısında olan diş daha güçlü, çözünmeye daha az elverişli olur. Çürüğe karşı dirençli hale gelir. Flor, diş yüzeyinin yüzey enerjisini değiştirerek bakterilerin dişe tutunmasını zorlaştırır.

Köpüren diş macunu: piyasadaki macunların neredeyse tamamı köpüren diş macunu formundadır. Ancak macunların köpürme dereceleri farklıdır. Bu konuda, Çok köpüren diş macununun daha iyi temizlediğine dair yanlış bir kanı mevcut. Unutmayalım, dişi macun değil fırça temizler. Macunun çok köpürmesi ancak kişiyi yanlış yönlendirerek fırçalama işinin kısa sürmesine neden olabilir. Mümkün olduğunca az köpüren macunları tercih etmek gereklidir.

Macunun kokusu, tadı, meyve içeriği: bu konuda söyleyebileceğim tek şey size tadı güzel gelen macunları tercih etmeniz. Fırçalama süresini uzatmanızı hangi tat hangi koku sağlıyorsa lütfen o seçeneklere yönelin. Macunun içerdiği meyve, sebze zaten genelde yalnızca aroma seviyesinde kaldığı için size bir faydası dokunmayacaktır. Yani Elmalı macun ve naneli macun arasında pek bir fark yoktur.

Macunun rengi: bir süredir "mavi ışık teknolojisi" ile beyazlatma yaptığını iddia eden macunlar ortaya çıktı. Bu macunlardaki beyazlık etkisi geçicidir. Macunun renginden ötürü dişlerinizi bir süre çok beyazlamış gibi görürsünüz ancak bu etki geçtikten sonra diş beyazlığınız da koşarak sizden uzaklaşır.

Misvak ve misvaklı macunlar: misvak; hz. Muhammed'in, 6.-7. Yüzyıl zamanında temizliğe verdiği önem sayesinde kullandığı bir ağaç ürünüdür. Bu konuda özellikle yapılan iş dikkate alınmalıdır. Ben burada yalnızca misvağa takılınmasını çok garip buluyorum. Asıl diş fırçalama eylemi örnek alınacağına misvak ön plana çıkarılmış durumda. Elbette ki misvak kullanılmasında bir sakınca yok. Fırça ve macunla dişinizi fırçaladıktan sonra misvakla da diş fırçalayabilirsiniz. Ancak normal fırçalamayı bırakıp yalnızca misvağa yönelmek temizlenemeyen alanların kalmasına neden olabilir. Misvak içeren diş macunlarının ise
-yukarıda bahsettiğim meyve içerikleri gibi- genelde söz konusu doğal maddeyi eser miktarda ihtiva ettiklerinden etkili olacağını düşünmüyorum. Bu tip misvağa yönelik üretilen ürünlerin, insanların dini duygularından faydalanarak satış yapma politikası olduğunu düşünüyorum.

Macun seçiminin genel özellikler haricinde ihtiyaca yönelik olduğunu söylemiştim. Burada işin içine markalar biraz girecek maalesef. Hadi başlayalım.

Beyazlık ihtiyacı: tabi ki dişlerinizden beklentiniz daha beyaz olmalarıysa beyazlatma vadeden macunları kullanmanız gerekir. Macunlar, içerdikleri parçacıklarla diş üzerindeki lekeleri dişten kazıyarak kahve ve sigara gibi renkli maddelerden oluşan lekeleri kaldırırlar. Bu konuda şahsen İpana'yı çok başarılı buluyorum. Özellikle üç boyutlu beyazlık lüks serisi denenebilir.

Hassasiyet sorunu: hassasiyet sorunu birden çok mekanizmayla çözülüyor. Her macun farklı bir yöntem deniyor. Hassasiyetten şikayetçi hastalar için üretilmiş diş macunları kullanılmalı, abraziv özelliği yüksek diş macunlarından kaçınılmalıdır. Çünkü hassasiyet sorunu genelde diş Etinin çekilmesi sonucu dentin yüzeyinin açığa çıkmasıyla oluşur. Dentin yüzeyi aşınmaya elverişlidir. Bu yüzden beyazlatma etkinliği yüksek, iri taneli macunlardan uzak durulmalıdır. Yumuşak diş fırçaları kullanılmalıdır. Bu konuda colgate çok iyi olduğunu iddia etse de, benim gözlemime göre kullanıcılar sensodyne'den oldukça memnunlar.

Diş Eti problemleri: diş Eti sorunları; diş etlerinde kanama, şişme, acı, kızarıklık gibi belirtilerle seyreder. genelde düzenli fırçalama ve bakımla düzelebilecek problemlerdir. Ancak diş eti sağlığı için özel üretilen macunlar da mevcut. Bu konuda da paradontax oldukça başarılı. Sabah oluşan fizyolojik ağız kokusunu da engelliyor. Colgate'in diş eti sağlığıyla ilgili macunları da işe yarayan, başarılı ürünler.

Çürük sorunu: çürüklerle ilgili olarak üretilen macunlar piyasada mevcut. Ancak çürüğü engellemede en etkin maddelerden biri flordur. Flor düzeyi yüksek bir macun kullanmak çürükleri engellemede yeterlidir. Çürük için macun almak yerine istediğiniz başka bir özellik için macun alın. O macun sizi çürükten de korur zaten.

Marka önermeyi pek sevmiyorum. Yazdıklarım kendi deneyimlerim ve gözlemlerim sonucu beğendiğim markalar. Benim denemediğim bir üründen çok memnun da kalabilirsiniz. Sevdiğim bir ürünü beğenmeyebilirsiniz de. Bir macun için önemli olan yukarıda bahsettiğim temel özelliklerdir.
hmmmmmtmmcnm
Signal white now, colgate anında bryaz gibi beyazlığı vurgulayan ürünlerinden uzak durun. Çok yakından tanıdığım birisi diş etinde resmen oyuk oluşması sonucu dişçisine gitti ve sebebinin bu pahalı, süslü macublar olduğunu ögrendi. Milyarlar verseler kullanmam demiş dişçi hanım. Kız hem diş etine doku bakli gibi birşey yaptıracak hem de bu sürede dişini kaybetmemeye dua edecek. Bana kalırsa piyasada en kullanılabilir marka (bkz: paradontax)

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol