chat dili ve edebiyatı dersleri

31subat
yasiniz genc ve icinizdeki enerji fazla kiprasiksa bunu paylasmak isteyeceginiz insanlarin olmasi da dogaldir. en yaygin kiprasik enerji tuketim kaynaklari chat odalarinda bulunur. is bu sebeple genclerimizin bilinclenmesi ve iclerindeki enerjiyi dogru kelimelerle kiprastirmalari babinda yapilan calismalarin tumu chat dili ve edebiyati konu basligi altinda toplanmali, bunun ayni zamanda ilkokulda ders haline getirilmesi saglanmalidir.
31subat
irc dili oyle sanildigi gibi cetrefilli bir lisan degildir. asagida ornekleriyle isledikten sonra bu yaziyi okuyup da hala ben irc dilince konusamiyorum diyen insan beyin hucresi bakimindan yoksulluk cekiyor demektir.
oncelikle irc dilinin geregi uzerinde durulmalidir. insanlar irc uzerinden neden iletisim kurma ihtiyaci hisseder? el cevab: iletisim araclari; daha onceki deneyimlerden de (bkz: telefon) (bkz: telsiz) anlasilacagi uzre iki ayri cinsi biraraya getirmek icin vardir. baskaca bir amaci yoktur. aksini iddia eden zindiktir, godostur. bu minval uzre yola cikarsak irc dilinin inceliklerine daha kolay vakif oluruz. irc’deki amacimiz kisa zamanda daha cok kisiyle konusmak, kaynasmak ve (ikna edebilirsek) sevismek olacagi icin konusmalarimizda en az eforla en cok skoru yapmaya dikkat etmeliyiz. herkese "selam, merhaba" gibi basit kelimeleri uzun uzun yazarsak elimizden kacacak nice civirlarin ardindan turku yakmak zorunda kaliriz ki bu hicbirimizin istemeyecegi bir hadisedir. is bu sebeple karsi cinsten bir hatun kisinin (veya cinsiyetiniz nisa ise er kisinin) kanala zuhur etmesinden sonra ona mutlaka bir "slm" seklinde selam vermeliyiz ki aksi bir yanit aldigimizda ayni hizda bir baska kisiye "slm" verebilelim. orneklerle aciklamak gerekirse:
mustafa_23_cam nickli bir sahsin acelya_ank_21 nickli bir baska sahsiyete selam vermesi soyle gelisir:
acelya_ank_21 has joined kanal
<mustafa_23_cam>slm acelya
<acelya_ank_21>slm musti

goruldugu uzre mustafa_23_cam nickli sahsiyet gayet hizli davranmis, uzun uzun "selam" yazmak yerine kisaca "slm" yazarak araya bir baskasinin girmesini engellemistir. eger mustafa_23_cam kisi uzun uzun selam yazsaydi diyalog asagidaki gibi gerceklesirdi:
acelya_ank_21 has joined kanal
ebru_izm^ has joined kanal
<berkant25>slm acelya
<mustafa_23_cam>selam acelya
<acelya_ank_21>slm berkant
yukarida da goruldugu uzre mustafa_23_cam namli sahis acelya_ank_21 nickli hatun kisiye selam yazana kadar hem kanala baska bir civir duhul etmis, hem de berkant25 nickli bir baska sahsiyet mustafa_23_cam’in goz koydugu acelya_ank_21 kisisine ondan once selam vermistir. hatun kisi de erkek bollugu icinde kendisine ilk selam veren kisilere cevap verme egilimdedirler. yukaridaki ornekte de boyle olmustur. dolayisiyla mustafa_23_cam daha en bastan gol yemistir.
yukaridaki ilk ders ve ornek "chatte neden kisa kisa konusmaliyiz" sorunsalina bilimsel bir cozum getirmesi acisindan onemlidir, ezberlenilesidir.
devam edecek.
31subat
chat dilinin en temel ozelligi olan kisaltma geleneginin nasil olustugunu tarih kitaplari soyle yazar:
ilk chatciler magara duvarlarindan olusan odalarda henuz alfabe bulunmadigi icin hayvan resimleriyle chat yapmaktaydilar. bu durum fenikeliler’e kadar boyle devam etmistir. fenike dilinde alef kelimesi hem okuz hem de selam demektir. fenikeli gencler kanala zuhur eden hatun kisilere ilk olarak bir okuz resmi cizerek selam demekteydiler. fenikenin en cevval chatcilerinden agenor_24_m bir gun kanala giren eurea_18_f’ye okuz resmi cizerek selam vermek istedi. ancak o okuzun boynuzlarini bitiremeden bir baskasi coktan yazmisti. bu duruma cok sinirlenen agenor_24_m yeni bir teknik gelistirdi. bundan sonra alef yazmak icin okuz resmi yapmak yerine sadece okuz kafasi yapmak yeterli sayildi. alfabenin icadi boyle olmustur. zaten alfabe kelimesi de alef kelimesinden gelmektedir. zamanla okuz basi resmi daha da kuculerek bugun ki modern a harfine donusmustur. dikkat edilirse buyuk a harfi de zaten ters duran bir okuz kafasi seklindedir.
chatteki ilk kisaltma eylemi boyle baslamis ancak bununla sinirli kalmamistir. chat yapan insanlarin icindeki kiprasimi acilen paylasacak birilerini aramasi hasebiyle bu acelecilik daha sonraki uygarliklarda degisik atraksiyonlara sebep olmustur. mesela amerikanyalilar kahkahalarla gulmek yerine lol yazmaktadirlar.
31subat
chatin en dikkat edilesi noktalarindan birisi de nick secimidir. nickiniz hem sizi anlatmali, hem de kanaldaki diger kisilere bir mesaj sokusturmali, ben burdayim demelidir. eger adiniz berkant, koray, tonguc gibi modern sayilan isimlerden biriyse nick olarak sadece adinizi ve yasinizi yazmaniz yeterlidir. ornek: koray_28_m. ancak adiniz eger abuzittin, hulki, behzat gibi zamanin disinda kalan isimlerden biriyse sakin ola ki o ismi nick yapmayiniz. aksi takdirde husrana ugrar, yeni yeni yesillenmeye baslayan libidonuz tamiri imkansiz zararlara ugrayabilir. allah muhafaza top bile olabilirsiniz. (ki oyle durumlarda bundan sonraki chat hayatinizi gay kanalinda gecirebilirsiniz) iste bu noktada nick seciminin onemi devreye girmektedir. eger uzun sureli bir iliski ariyorsaniz ayri, bir gecelik bir iliski ariyorsaniz ayri bir tarziniz olmalidir. ukala_izm_25 nickli biriyle hic bir nisa taisefi uzun sureli iliski dusunmez. is bu sebeple boyle ayar edici bir nicki ancak dusurmek istediginiz hatun kisiyi yalnizca bir geceligine istiyorsaniz kullanmalisiniz. gotik kizlardan hoslaniyorsaniz bunun icin de degisik nick varyasyonlari mevcuttur. black metal grup isimlerinden birini (bkz: burzum) nick secebileceginiz gibi gece_vampiri gibi hedef kitleye daha acikca yonelen nickler de deneyebilirsiniz.

nick secerken sik yapilan yanlislardan birisi nick sonlarina 23_cm seklince cok ayip, cok terbiyesizce cuk boyutu manasinda seyler yazilmasidir. ki bu hatayi ben de vakti zamaninda zeus_27cm seklinde yapmistim. bunun nisa taifesini korkutmaktan baska ise yaramadigini anladigimda neredeyse chati birakma noktasina gelmistim. hatun kisiler gizemi sevdikleri icin bazi seyleri zamanla kesfetmek isterler. is bu sebeple cuk boyutunu siz yazmayin, birakiniz zamanla onlar kendileri ogrensin. (elbetteki "seks" isimli direkt hedefe yonelik kanallarda bu nickler de etkili olabilmektedir. ancak biz bu tur nickleri chat etigine aykiri bulmaktayiz.)
31subat
islamiyette chatin tarihini inceledimizde ilk musluman chatcinin ayni zamanda peygamberimiz hz_muhammet_sav oldugunu goruruz. o donemde mekkeli musrikler kabe kanalinda lat, menat, uzza ve hubel isimli putlarin oplugu etrafinda chat yapmaktaydilar. bu oplarin hepsi puttu. (bot kelimesi de put kelimesinden gelmektedir) peygamber efendimiz hz_muhammet_sav bu putlarin oplugunu kabul etmemekteydi. is bu sebeple hira diye bir kanal acmis ve o kanalda tek basina takilmaktaydi. kanali ozel hale getirdigi icin kimse girmemekteydi. bir gun yine paygemberimiz efendimiz hz_muhammet_sav yine hira kanalinda tek basina saga sola ping atip dusunurken kanala cebrail_as girdi. ondan sonrasi islami chat menkibeleri isimli kitabin 27. sahifesinde soyle gecer:
(henuz peygamber olmadigi icin o zamanlar nicki muhammet_40 seklindeydi)
cebrail_as has joined hira
<muhammet_40>sen de kimsin
<cebrail_as>oku
<muhammet_40>ben okuma bilmem
<cebrail_as>oku
<muhammet_40>ben okuma bilmem
<cebrail_as>oku
<muhammet_40>peki nasil okuyayim?
<cebrail_as>oku, yaratan rabbinin adiyla oku.
iste bu sekilde peygamber efendimiz hz_muhammet_sav orada peygamberlikle vazifelendirildi. bundan sonra da nickini hz_muhammet_sav yapti. hemen mekke kanalina girip onlari da irsad eylemek istedi. ancak mekke kanalinin oplari onu kicklediler. bu tur kicklemelere aldirmayip her seferinde onlara hak yolu gostermek icin defalarca mekke kanalina girdi. bazi chatciler kendisine inanip allahtan baska op olmadigina, hz_muhammet_sav efendimizin de voice olduguna iman ettiler. mekke kanali oplari bu duruma cok sinirlendi. peygamber efendimize inanan herkesi banladilar. bunun uzerine peygamber efendimiz ve ona inananlar medine kanalina hicret etti.
islam chat tarihi daha derin bir konudur. oyle sak diye gecistirilemez. ancak genc dimaglari daha fazla bulandirmamak icin dersimizi burada kesiyoruz.
31subat
gonul isterdi ki burada uzun uzun yontma chat devri, cilali chat devri, ilkchat, ortachat, yakinchat gibi butun chat devirlerini ayrintilariyle ilimsel irfansal inceleyelim, feyz alalim, kutsal chat isiginin aydinliginda yuzlerimizin nurlara garkolmasini hep beraber takip edelim. amma velakin bu tur genis konularla siz genc dimaglar uzerinde hasarlara yol acmak ve pop kulturunun gecici temasa zevkleri ile hallaclanmis hucrelerinize boyle ansizin derin kultur ogeleri enjekte ederek bunyelerinizin harap ve bitap dusmesine sebep olmak istememekteyim. o sebeple gunumuz chat dunyasina donerek derslerimize devam edelim.
gelisen teknoloji ile hayatimiza giren kameralar (chat dili ve edebiyatinda adi kisaca cam olarak anilacaktir) vasitasiyla artik insanoglu chatlestigi hatun kisiyle yuzyuze gorusebilmekte, bu buyuk nurani gelisme esiginde icsel hezeyanlarini daha iyi aksettirebilmektedir. cam (kamera) chatten birileriyle kaynasmak ve hak tealanin inayetiyle halvet olmak isteyen her insanoglunun sahip olmasi gereken alet ve edevattan birisidir. is bu sebeple mutlaka bir cam edinmeli ve nickinizin kenarina da bunu belirten bir isaret koymalisiniz. ornek nick soyledir:
astsubay25_cam
iste yuce ordumuzun degerli neferlerinden birinin hatun kisiyi kamerali chat yapmaya cagirmak icin sectigi harikulade bir nick ornegidir bu nick. sadece bir nick secimiyle hem yasini, hem meslegini, hem de sahip oldugu kamerasini acik etmistir. bu konular uzerinde ayrica konusulmayacak, vakit kaybedilmeyecek, direkman konuya girilecektir. chat gibi nurani bir nimetten faydalanmak isteyen insanoglu icin bundan daha iyisi yoktur. yuce peygamberimiz hz_muhammet_sav bu konuda soyle buyurmuslardir: "zorlastirmayiniz, kolaylastiriniz".
31subat
chat yapan insanlarin yalnizca iki cinsten olusmadigi da bir gercektir. malesef eski din kitaplarinda adi "unsa" diye gecen, ancak gunumuzde ibne, top, gotveren seklinde anilan ucuncu bir tur daha vardir ki bunlar genellikle #gay kanalinda kendi aralarinda chat yaparlar. eger siz de ibneyseniz derslerimizden sizi dislayacagimizi dusunmemelisiniz. elbette sizin icin de en uygun nick konusunu isleyecegiz. yuce islam dini ve chat ahlaki kimseyi dislamamayi emretmektedir. zamanin en buyuk oplarindan birisi olan hz_mevlana_m #mevlevi kanalina yazdigi bir topicde soyle buyurmustur: ne olursan ol, yine gel, ister musevi, ister hristiyan, istersen top ol. bizim kanalimiz umutsuzluk kanali degildir. set by hz_mevlana_m"
farzedelim ki siz de bir hataya dusup ucuncu cinsi sectiniz ve sizi tokmaklayacak birilerini ariyorsunuz. herseyden once kamuoyunda tokmakci, gotcu diye anilan kimselerin parlak gotlerden hoslandigini bilmelisiniz. is bu sebeple nickinizin sonuna yazacaginiz parlakgot kelimesi ile gunluk tokmaklattirma katsayinizi bir anda tavan yaptiracaginiz asikardir. allah yolunuzu acik etsindir, bu konu uzre baskaca bir kelamimiz olmayacaktir.
maliyeci
hizinizi artirmak ve gecen her saniye daha fazla insanla tanismak isterseniz size bir diyalogla bir ornek vereyim:

beckham_18_m-hi asl pls
xyzmcsk-19 m uk
beckham_bye
xyzmcsk-bye

gordugunuz gibi iki taraf birbirinin erkek oldugunu anlamis ve uzatmaksizin konusmayi medenice sona erdemistir.yeni insanlara ayiracak zaman kalmistir.
31subat
chat dili ve edebiyatinin en dikkat edilesi noktalarindan birisi de gulmektir. azami dikkat gerektirir. kanal icinde komik bir seyle karsilasip "ha ha ha" yazarsaniz bir anda kanalin buz kestigini, sizden baska gulen kimse kalmadigini gorur, maazallah depresyona girersiniz. iyi bir chatci kanal icindeki akisi bozmamali ve genel chat dili disina cikmamalidir.
bu kisa giris konusmasinin ardindan "etkili gulus teknikleri" olarak adlandiracagimiz dersimize baslayabiliriz. tabiatta her canli gibi insanin da belli bir gulme stili ve sesi vardir ki genellikle su sekildedir: hah hah haa. daha abartili durumlarda "haaaaaaaaahhahahaha" sekline de donusmekle birlikte genel itibariyle hah hah ha degismez kaliptir. bunun degistigi tek nokta vardir ki o da chat odalari.
kanal icinde bir kisinin yaptigi esprinin ardindan su sekilde gulerseniz bir anda hatun tavlama katsayiniz artar, endoplasmik retikulumlariniz eskisinden daha iyi calisir, ozeliniz hatunla dolar, iciniz kiprasiklasir:
"nihahahahaa"
is bu gulus her kapiyi acan sihirli bir anahtardir; yilani deliginden cikarir, disi kisiyi azdirir, havalarin mevsim normallerinde seyretmesini saglar, hazmi kolaylastirir, sivilceleri azaltir, belki sehre bir film gelir, bir guzel orman olur, ormanda hatunla sen olursun. ve dahi burada sayamayacagimiz kadar cok faidelidir. alternatif versiyonlari da sunlardir:
muhahaha
zuhhahaa
yihhhahaaa
simdi kimse bunlari okuyup "boyle gulen insan olamaz" gibisinden itirazlarda bulunmasin. burada ilimsel irfansal konusuyoruz. bir de "eki eki" ve "hihihih" seklinde gulusler vardir ki genellikle nisa taifesinden kisiler veya kestirmeye ramak kalmis erkekler tarafindan kullanilir. is bu bilgi de kanal icinde nickinden hangi cinsiyete haiz oldugu bilinmeyen kisiler icin kullanilabilir. "eki eki" seklinde gulmek kesinlikle bir erkege yakismaz, yuce kitabimiz kurani kerim soyle buyurmustur: "deki; ey userlar, sizlere eki eki seklinde gulmek haram kilindi. kim ki kanal icre ve dahi ozelde eki eki diye guler, iste onlar sonsuz bir azapla cezalandirilacaklar ve dahi cennet kanalindan sonsuza dek banlanacaklardir" (mirc suresi, ayet 6.5)
gulme mevzusunu da bu sekilde ogrendikten sonra artik irc alemlerine dalabilir, chatin buyulu dunyasinda nirvanaya guvenle seyahat edebilir, nisa taifesinden sizlere helal kilinmis kisilerle ummeti muhammedin cogalmasina katkida bulunmak icin halvet olabilirsiniz.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol