chat dili ve edebiyatı dersleri

31subat
irc dili oyle sanildigi gibi cetrefilli bir lisan degildir. asagida ornekleriyle isledikten sonra bu yaziyi okuyup da hala ben irc dilince konusamiyorum diyen insan beyin hucresi bakimindan yoksulluk cekiyor demektir.
oncelikle irc dilinin geregi uzerinde durulmalidir. insanlar irc uzerinden neden iletisim kurma ihtiyaci hisseder? el cevab: iletisim araclari; daha onceki deneyimlerden de (bkz: telefon) (bkz: telsiz) anlasilacagi uzre iki ayri cinsi biraraya getirmek icin vardir. baskaca bir amaci yoktur. aksini iddia eden zindiktir, godostur. bu minval uzre yola cikarsak irc dilinin inceliklerine daha kolay vakif oluruz. irc’deki amacimiz kisa zamanda daha cok kisiyle konusmak, kaynasmak ve (ikna edebilirsek) sevismek olacagi icin konusmalarimizda en az eforla en cok skoru yapmaya dikkat etmeliyiz. herkese "selam, merhaba" gibi basit kelimeleri uzun uzun yazarsak elimizden kacacak nice civirlarin ardindan turku yakmak zorunda kaliriz ki bu hicbirimizin istemeyecegi bir hadisedir. is bu sebeple karsi cinsten bir hatun kisinin (veya cinsiyetiniz nisa ise er kisinin) kanala zuhur etmesinden sonra ona mutlaka bir "slm" seklinde selam vermeliyiz ki aksi bir yanit aldigimizda ayni hizda bir baska kisiye "slm" verebilelim. orneklerle aciklamak gerekirse:
mustafa_23_cam nickli bir sahsin acelya_ank_21 nickli bir baska sahsiyete selam vermesi soyle gelisir:
acelya_ank_21 has joined kanal
<mustafa_23_cam>slm acelya
<acelya_ank_21>slm musti

goruldugu uzre mustafa_23_cam nickli sahsiyet gayet hizli davranmis, uzun uzun "selam" yazmak yerine kisaca "slm" yazarak araya bir baskasinin girmesini engellemistir. eger mustafa_23_cam kisi uzun uzun selam yazsaydi diyalog asagidaki gibi gerceklesirdi:
acelya_ank_21 has joined kanal
ebru_izm^ has joined kanal
<berkant25>slm acelya
<mustafa_23_cam>selam acelya
<acelya_ank_21>slm berkant
yukarida da goruldugu uzre mustafa_23_cam namli sahis acelya_ank_21 nickli hatun kisiye selam yazana kadar hem kanala baska bir civir duhul etmis, hem de berkant25 nickli bir baska sahsiyet mustafa_23_cam’in goz koydugu acelya_ank_21 kisisine ondan once selam vermistir. hatun kisi de erkek bollugu icinde kendisine ilk selam veren kisilere cevap verme egilimdedirler. yukaridaki ornekte de boyle olmustur. dolayisiyla mustafa_23_cam daha en bastan gol yemistir.
yukaridaki ilk ders ve ornek "chatte neden kisa kisa konusmaliyiz" sorunsalina bilimsel bir cozum getirmesi acisindan onemlidir, ezberlenilesidir.
devam edecek.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol