cahit arf

spooky
1910 dogumlu turk matematikcidir.cebirsel sayilar ve matematiksel mekanik alanindaki calismalariyla uluslararasi bir un kazanmistir.arf denklemi adi ile bilinen teoremi bile vardir.
seyhmerat
matematik alaninda turkiye’nin yetistirdigi en buyuk insanlardan biriydi.kendi adiyla kuramlara sahip buyuk bir bilimciydi,turk bilimi icin buyuk bir kayip olmustu olumu..
aliveli4950
odtü matematik bölümünü yıllarca şahlandıran,cenazesine o zamanın hükümetinden kimsenin katılmağı,odtüde zamanın en solcu ögretim görevlilerinden biri olan,hep ögrencilerinin yanında olan türkiyenin yetiştirmiş olduğu en büyük matematikçi.
(bkz: gündüz ikeda)
http://www.math.metu.edu.tr/cahitarf/pictures.html
bilim adamı olmak için tutku gerekir diyen kendini bilime adamış insan.
nefeslik
ne yazıkki zekası bilim yönünde kullanılacağına türkiye cumhuriyeti tarafından idareci olarak kullanılmış. buna rağmen şu zamana kadar matematik alanında ki en başarılı ismimiz olmuştur. arf denklemlerinin yanı sıra arf sabiti ile de litaratüre geçmiştir zat-ı muhterem
trafoberk
cahit arf, cebir konusundaki çalışmalarıyla dünyaca ün kazanmıştır. sentetik geometri problemlerinin cetvel ve pergel yardımıyla çözülebilirliği konusundaki yaptığı çalışmalar, cisimlerin kuadratik formlarının sınıflandırılmasında ortaya çıkan değişmezlere ilişkin "arf değişmezi" ve "arf halkalar" gibi literatürde adıyla anılan çalışmaları matematik dünyasının ünlü matematikçileri arasında yer almasını sağladı. matematik literatürüne "arf halkaları, arf değişmezleri, arf kapanışı" gibi kavramların yanısıra "hasse-arf teoremi" ile anılan teoremler kazandırmıştır.

matematiği bir meslek dalı olarak değil, bir yaşam tarzı olarak görmüştür. öğrencilerine her zaman "matematiği ezberlemeyin kendiniz yapın ve anlayın" demiştir. hakkından yazılmış bir yazıda şöyle denilmiştir: "...bir zamanlar integrali bilen kimselerin matematikçi, üstel fonksiyonu bilenlerin ise büyük matematikçi sayıldığı ülkemizde derin matematik konularının tartışılacağı hayal bile edilemezdi. cahit arf, türkiye’de matematiğin o günlerden bu günlere gelmesinde en büyük rolü oynamıştır."
independence
cahit arf, 1910 – 1997 yılları arasında yaşamış dünyaca ünlü matematikçi. cisimlerin kuadratik formlarının sınıflandırılımasında ortaya çıkan ve kendi adıyla anılan "arf sabiti", "arf halkaları" ve "arf kapanışları" gibi terimleri bularak, matematik ve bilim dünyasına önemli katkılarda bulundu. alman matematikçi helmut hesse ile birlikte, hesse-arf kuramı’nı geliştirdi.



11 ekim 1910 tarihinde selanik’te dünyaya geldi. bu dönemde halen osmanlı imparatorluğu topraklarında yer alan selanik’ten, 1912 yılında henüz iki yaşındayken patlak veren balkan savaşı yüzünden, ailesi ile birlikte kaçarak istanbul kanatlarımın altında’a yerleşti. istanbul’da başlayan ilkokul öğrenimini izmir’de devam ettiren arf, milli eğitim bakanlığı’nın verdiği bir burs ile paris’e giderek ecole normale superieure’dan mezun oldu.

türkiye’ye döndükten sonra galatasaray lisesi’nde matematik öğretmenliği yapmaya başladı. 1933 yılında istanbul üniversitesi matematik bölümü’ne girdi. 1937 yılında almanya’nın göttingen şehrine giderek, çalışmalarını göttingen üniversitesi’nde devam ettirdi. doktora eğitimini 1938 yılında bu okulda tamamlayan arf, burada tanıştığı alman matematikçi helmut hesse ile beraber hesse-arf kuramı’nı geliştirdi. daha sonra tekrar türkiye’ye dönen arf, bir süre istanbul üniversitesi’nde görev aldıktan sonra, 1962 yılında, dönemin cumhurbaşkanı olan cemal gürsel’in ataması ile tübitak’ın kuruluş çalışmalarını başlattı. 1963 yılına kadar bu kurumda kurucu ve yönetici olarak görev aldıktan sonra, robert kolej’in matematik bölümünde çalışmaya başladı. 1964 ve 1966 yılları arasında çalışmalarını new jersey’deki institude for advanced study’de sürdürdükten sonra california üniversitesi’nde de bir yıl geçirdi.

türkiye’ye kesin dönüşünü gerçekleştirdikten sonra, ortadoğu teknik üniversitesi’nin matematik bölümü’nde çalışmaya başladı. 1980 yılında emekli olana kadar buradaki görevini sürdürdü.

matematik bilimine yaptığı büyük katkıları için hayatı boyunca çok sayıda ödülle onurlandırıldı. eğitim verdiği dönemler boyunca yalnızca ders vermekle yetinmeyerek, katıldığı konferans ve toplantılarda genç matematikçilerle birebir iletişime geçmeye çalıştı.

türkiye’de matematik biliminin bugünkü konumuna gelmesinde çok önemli bir rolü olan cahit arf , 26 aralık 1997’de geçirdiği bir kalp rahatsızlığı sonucu hayata veda etti. istanbul üniversitesi’nde yapılan bir törenin ardından toprağa verildi.
independence
bugun 100. dogum gunuymu$. ne guzel bilgi sozluk’le ayni gunde dogmu$, 93 sene farkla tabi. google guzel bir de logo hazirlami$ kendisi icin;

http://www.google.com.tr/logos/2010/arf10-hp.gif

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol