salman rushdie

angelus
hayalgucu en yuksek yazardir kanimca. sihirle gercekligi ayni anda, ayni kelimeler icerisinde kullanabilir. midnights children gibi bir kitabin sahibidir ki 100 yilin en iyi kitaplari arasinda gosterilmekle birlikte sahsi kanaatim ilk 3 icerisindedir. herkes tarafindan bok atilan bir yazardir ama bok atanlarinda neye dayanarak boyle bile eylemde bulundugu muallaktir. zira kendisininde belirttigi gibi bu elestiride bulunanlarin cok kucuk bir kismi kitaplarini okuyup elestiri yapanlardir.
kafkaesque
her ne kadar şeytan ayetleri adlı kitabıyla türkiyede gündeme gelmişse de onun dünyadaki asıl ünü ve önemi ilk romanı olan geceyarısı çocukları iledir. dünyada son yüzyılın 100 büyük yapıtından biri sayılan bu eser yazara ayrıca ingilizce yazılan en iyi esere verilen ödül olan `(gbkz: booker ödülü)` de kazandırmıştır.
pek yakında nobel alacağına kesin gözüyle bakılıyor
goetica
salman rüşdi (rushdie), 19 haziran 1947, bombay, hindistan) hint asıllı ingiliz yazar ve romancıdır.

romanlarının çoğu hindistan’ı konu alır. anlatımı, mit ve fantaziyi gerçeklik ile iç içe geçiren bir tarzdır. bunun yanında günter grass, mikhail bulgakov gibi isimlerden de etkilenmiştir. booker ödülü yanında birçok ödül sahibidir.

salman rüşdi, urduca ve ingilizce konuşan müslüman bir ailenin oğlu olarak 1947’de (bağımsızlıktan iki ay önce) bombay’da doğdu. 1961’de lise eğitimi için ingiltere’ye gönderilen rüşdi’nin ailesi, 1964’te diğer müslümanlarla birlikte zorunlu olarak pakistan’a göç etti ve karaçi’ye yerleşti.

cambridge’de tarih eğitimi gören rüşdi, fantastik bir bilimkurgu denemesi olan ilk romanı grimus (1975) ile eleştirmenlerin dikkatini çektikten sonra, geceyarısı çocukları (metis, 2000) romanıyla (1981 booker, 1982 james tait black, 1993 booker of bookers ödülleri) dünya çapında ün kazandı. hindistan tarihi ve politikasına eleştirel yaklaşımı nedeniyle hindistan’da yasaklanan bu romanı, bu kez pakistan’da aynı akıbete uğrayan utanç (metis, 2005) izledi. nikaragua anılarını aktardığı the jaguar smile’ın (1987, jaguar gülüşü, pencere, 1989) ardından yazdığı the satanic verses (1988, şeytan ayetleri) ile 1988 whitbread ödülünü kazandıysa da müslümanlığa hakaret ettiği gerekçesiyle kitap hindistan ve güney afrika’da yasaklandıktan sonra humeyni tarafından yazar hakkında ölüm fetvası verildi.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol