salman rushdie

goetica
salman rüşdi (rushdie), 19 haziran 1947, bombay, hindistan) hint asıllı ingiliz yazar ve romancıdır.

romanlarının çoğu hindistan’ı konu alır. anlatımı, mit ve fantaziyi gerçeklik ile iç içe geçiren bir tarzdır. bunun yanında günter grass, mikhail bulgakov gibi isimlerden de etkilenmiştir. booker ödülü yanında birçok ödül sahibidir.

salman rüşdi, urduca ve ingilizce konuşan müslüman bir ailenin oğlu olarak 1947’de (bağımsızlıktan iki ay önce) bombay’da doğdu. 1961’de lise eğitimi için ingiltere’ye gönderilen rüşdi’nin ailesi, 1964’te diğer müslümanlarla birlikte zorunlu olarak pakistan’a göç etti ve karaçi’ye yerleşti.

cambridge’de tarih eğitimi gören rüşdi, fantastik bir bilimkurgu denemesi olan ilk romanı grimus (1975) ile eleştirmenlerin dikkatini çektikten sonra, geceyarısı çocukları (metis, 2000) romanıyla (1981 booker, 1982 james tait black, 1993 booker of bookers ödülleri) dünya çapında ün kazandı. hindistan tarihi ve politikasına eleştirel yaklaşımı nedeniyle hindistan’da yasaklanan bu romanı, bu kez pakistan’da aynı akıbete uğrayan utanç (metis, 2005) izledi. nikaragua anılarını aktardığı the jaguar smile’ın (1987, jaguar gülüşü, pencere, 1989) ardından yazdığı the satanic verses (1988, şeytan ayetleri) ile 1988 whitbread ödülünü kazandıysa da müslümanlığa hakaret ettiği gerekçesiyle kitap hindistan ve güney afrika’da yasaklandıktan sonra humeyni tarafından yazar hakkında ölüm fetvası verildi.

bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol