hıdırellez

0 /
darth sidious
her yil alti mayista gerceklesen hizir-ilyas bulusmasina halk arasinda verilen ad. bu gunde atesler yakilip ustunden atlanir. oyunlar oynanip hediyeler verilir eski ve guzel bir gelenektir.
olu beden
gül ağaçlarının altına ev isteyenler ev maketi koyar,çocuk isteyenler bez bebekler.
hatta bana sorarsanız balkan halkının en güzel günüdür bugün.
çingeneler zamanı filminde de çok güzel işlenmiştir tema.
belkibirgunbiryerde
bu gün tutulan birtakım dileklerin gerçek olacağına inanılır..küçükken böyle şeylere inanmayalım diye her şeyi yapan anne-babamızın biz büyüdüğümüze göre piknik sepeti hazırlayıp kırlara çıkma hazırlığına sabahtan başladıkları gündür de ayrıca...
sumpago
(bkz: goran bregovich ) tarafından çingeneler zamanı için yapılan bestenin üzerine sezen aksu tarafından yazılmış sözlerle dinlenildiğinde ne dendiği pek anlaşılmayan (bkz: düğün ve cenaze) albümünde sezen aksu tarafındna seslendirilen şarkıdır.
bahar oldu aman
al kese astım gül dalına
adadım yarin adına
iki göz oda

dağ yeşil, dallar yeşil
uyandılar bayrama
her gönül şen
bir benim bahtım kara

kokuyor buram buram
fulyalar vakit tamam
bir bana uğramadı
bu bahar bayram
karpuzz
3 kere ateş üzerinden atlanır. gül ağacının altına yazılan ya da bizzati çizilen dilekler bırakılır.
bana da zorla sınav senesi, üniversite çizdirip koydurmuştu üst kattaki mediha teyze.açık açık da kroki gibi çizmiştim hatta. katlayıp, gül ağacının altına koyduk. kendi ellerimle yaptırdı, başkası yapsa olmazmış. sonra da ateş üzerinden elimi tutup benimle 3 kere atladı. ben eve uyumaya gidiyorum diyince kolumdan tuttuğu gibi uçurdu beni. sonra da apartmandaki bütün teyzeler kesin kazanıcaksın artık çalışmasan da olur diye telkin ettiler beni. ya sonra? sonra mediha teyze girdi üniversiteye ben kaldım.
ed nh
tabii yurtta ayrı olarak kutlanıcak bir gündür.. alternatif ateş atlama yöntemleri bi kutu kibiritin hepsini birden tutuşturup üzerinden atlarsınız.. şahsen tecribe ettik kendisini bugünn.. ayrıca tam güneş batarken uyunulmaması söylenen gündür...
freak
zamanı geldiğinde kağıt parcasına dilekler yazılır.kırmızı kadifenin içine konur kağıt ve herhangi bir gül dalına asılıp dileğin gerceklesmesi beklenir. gerceklestiğine dağir rivayetler vardır ne diyelim umut fakirin ekmeği.
independence
islamla hic alakasi yoktur yanli$im yoksa. tamamen $amanizm kokenlidir ama cok eglencelidir. kan akitmazsin her $eyden once, caddeleri kirmiziya boyayip coluk cocugun onunde hayvan katliami yapmazsin mesela. tamamen masumane bir batil itikattir.

kimi kizlar bu gece fazla tuz tuketip o $ekilde uykuya yatarlar ve ruyalarinda evlenecekleri ki$i onlara bir pinarin ba$inda su verir. inani$ bu yondedir.

bir diger acidan dilekler $eklen kagida cizilir ve bir gul agacinin dibine gomulur. hizir aleyhisselam da bu dilekleri bir bir toplar, bakar ve dilekleri gercekle$tirir.

dedim ya super eglencelidir.

hayatim boyunca hic boyle bir eylemde bulunmami$tim, geli$en teknolojiye ayak uydurum bir porche resmini internetten bulup printer’dan cikartip gul.gif isimli bir aminationun altina ili$tiriverdim. hiziraleyhisselam lan bu, topraga gomulu olani gorecek de benim gif’imi mi gormeyecek.
elifielifine
bugündür... baharın başlangıcıdır, dileklerin kabul oldugu gündür.

hıdırellez anadolu’da “hıdırellez”, dobruca’ya yerleşmiş bulunan kırım türkleri arasında “tepreş”, makedonya’da “ederlez, edirlez, hıdırles” gibi adlarla bilinmektedir.

gerek anadolu’da ve gerekse anadolu dışındaki türk topluluklarında hıdırellez’in yaklaşması ile çeşitli hazırlıklar yapılmaktadır. evler baştan başa silinmekte, ev eşyaları, mutfak eşyaları, üst-baş baştanbaşa temizlenmektedir. bu çabalar hızır aleyhisselam’ın eve uğramasını sağlamak için yapılmaktadır. o gün için aile reisi ev halkına yeni elbiseler, ayakkabılar almayı zorunluluk olarak hissetmektedir. diğer yandan hıdırellez günü kuzu veya oğlak kesilmesi, çeşitli yemeklerin hazırlanması, bu arada birçok yiyeceğin hazırlanması tamamlanır. hıdırellez’i bazı yerlerde bir gün öncesinden oruç tutarak da karşılayan insanlarımız bulunmaktadır.

bütün hazırlıklar bittikten sonra en yakın bol ağaçlı, pınarı olan, mesire yerlerine giden halk, hıdırellez günü çeşitli oyunlar, eğlenceler ile o günü mutlu bir şekilde geçirmeye çalışırlar.

hıdırellez kutlamalarının yapıldığı yerler genellikle günün anlamına uygun sulak, yeşillik bölgelerdir. geleneğe uygun olarak anadolu’nun birçok bölgesinde “hıdırlık” denilen mesire yerleri mevcuttur. bu bölgelerde mezarlık, yatır vb. gibi çevre halkınca mukaddes kabul edilen, adak adanan veya bez, çaput bağlamak gibi bazı geleneklerin sergilendiği mahaller de görülmektedir. adıyaman’da karadağ eteklerindeki nakıplar havuzu, afyonkarahisar’da hıdırlık, beşparmak-altı, taşpınar, çorum’da hıdırlık, amasya’da pirler parkı, priştine çevresinde karabaş baba türbesi, kuruşaya, prizren bağlarındaki toçilla çeşmesi, dobruca’da murfatlar, azaplar ovası, tatlıcak köprüsü, acemler bayırı hıdırellez törenlerinin yapıldığı mahallerdir.
nevermore
ergen kızlar memeleri büyük olsun diye kase baglarlar memelerine, öyle uyurlar. anne baba çocukları uzun boylu olsun diye sabah gun agarirken nehir kenarindaki kavak ağacı dallarindan koparıp çocuklarının sirtlarina degdirerek onları uyandirir. gece dilek yazılıp kagida, baglanip gül köküne gomulur ve sabah alır dereye atarsın. eğlenceli etkinliklerin olduğu bir-iki gün.
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol