bugündür... baharın başlangıcıdır, dileklerin kabul oldugu gündür.
hıdırellez anadolu’da “hıdırellez”, dobruca’ya yerleşmiş bulunan kırım türkleri arasında “tepreş”, makedonya’da “ederlez, edirlez, hıdırles” gibi adlarla bilinmektedir.
gerek anadolu’da ve gerekse anadolu dışındaki türk topluluklarında hıdırellez’in yaklaşması ile çeşitli hazırlıklar yapılmaktadır. evler baştan başa silinmekte, ev eşyaları, mutfak eşyaları, üst-baş baştanbaşa temizlenmektedir. bu çabalar hızır aleyhisselam’ın eve uğramasını sağlamak için yapılmaktadır. o gün için aile reisi ev halkına yeni elbiseler, ayakkabılar almayı zorunluluk olarak hissetmektedir. diğer yandan hıdırellez günü kuzu veya oğlak kesilmesi, çeşitli yemeklerin hazırlanması, bu arada birçok yiyeceğin hazırlanması tamamlanır. hıdırellez’i bazı yerlerde bir gün öncesinden oruç tutarak da karşılayan insanlarımız bulunmaktadır.
bütün hazırlıklar bittikten sonra en yakın bol ağaçlı, pınarı olan, mesire yerlerine giden halk, hıdırellez günü çeşitli oyunlar, eğlenceler ile o günü mutlu bir şekilde geçirmeye çalışırlar.
hıdırellez kutlamalarının yapıldığı yerler genellikle günün anlamına uygun sulak, yeşillik bölgelerdir. geleneğe uygun olarak anadolu’nun birçok bölgesinde “hıdırlık” denilen mesire yerleri mevcuttur. bu bölgelerde mezarlık, yatır vb. gibi çevre halkınca mukaddes kabul edilen, adak adanan veya bez, çaput bağlamak gibi bazı geleneklerin sergilendiği mahaller de görülmektedir. adıyaman’da karadağ eteklerindeki nakıplar havuzu, afyonkarahisar’da hıdırlık, beşparmak-altı, taşpınar, çorum’da hıdırlık, amasya’da pirler parkı, priştine çevresinde karabaş baba türbesi, kuruşaya, prizren bağlarındaki toçilla çeşmesi, dobruca’da murfatlar, azaplar ovası, tatlıcak köprüsü, acemler bayırı hıdırellez törenlerinin yapıldığı mahallerdir.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?