ateiste sorulacak tek soru

lazaroni
tek değil bir çok soru ;
- beynin neyle çalışıyor, benzin mi dizel mi?
- kibirinin seviyesi kaç?
- allah'ı inkar etmek, veya yok saymak sana ne kazandırır?
- anan seni def-i hacet yaparken yanlışlıkla mı doğurdu?
- göt korkusu yaşama anında neden birçoğunuz allah diye bağırıyor?
- madem allah'ı yok sayıyorsunuz neden inanmadığınız allah'a ve islam dinine saldırıp duruyorsunuz?
herkonudafikrimvar
- beynin yedigim yemeklerden üretile enerji ile calisiyor (bilimsel)
- kibirliyim çünkü arastiriyorum,okuyorum, dogmalari ve totemleri red ediyorum
- allah'i inkar etme cesareti göstermek göt ister. dusunsene sonsuz cehennem tehdidine karsi boyle bir davranis, herkesin götü yemez degil mi? bu davranis beni zincirlerimden kurtarmama yariyor. daha cok okuyorum. makale yaziyorum. ınsanliga zerre kadar katkim olursu ne mutlu bana.
- annem ile babam memur emeklisi, babam 5 vakit namaz halen kiliyor. normal dogumum. ancak annem babam yeterince arastirmamis dogmalari kabul etmek zorunda kalmis. onlari oyle kabul ediyorum. ben ise okudum arastirdim kafa patlattim ve bu yolu sectim
bonus: bu hızla devam edersen senin de ateist olman yakindir. benim 4-5 yil onceki din savunucu, saldirgan tutumlarimin aynisi sende var
edit : dinleri ve bilinen tanri kavramlarini reddediyorum. belki de cok gelismis bir uzayli medeniyette bir cocugun evinde besledigi karınca çiftligidir dünya. belki de biz ölumsüzlugu kesfetmis ve baska gezegene tasinmis eski insanlarin enerji elde etmek icin yetistirip nufusumuz cogalinca hasat ettigi ilkel kurbanlariz. bu ihtimallere acigim. dunyaya bizi imtihana tabi tutmak icin yaratip yollamis semavi dinlerin inandigi tanri ve din sacmaligini reddediyorum.
mucadele
sadece üstten sayarsak üçüncü madde için konuşacaģım. ateistler allahı inkar etmezler var olduğunu reddederler, var olduğuna inanmazlar. var olan bir şey inkar edilir. yani ateistler zaten var olmadığını düşündüğü için bir inkar, bir isyan, bir başkaldırı söz konusu değil. bunu kavrayabilmeni temenni ederim.
kukulak
kibir aklın salyası ,
hiç bir insan evladı bundan münezzeh/ari/soyutlanmış değildir.
hülasa aklın kadar kibirlisindir.

"iş" bir "aklın" ürünü dür , "iş" ise "enerji" üretir.
bilinen insani evrende akıl mutlaktır ve rom'a (subroutine/gömülü/özdeş yazılım) muhtaçtır.

"enerji"soyuttur , ha keza , "akıl" da soyuttur
ortada sandık "iş" ise somuttur.
zavallı insan oğlu başı da sonu da , varı da yoğu da sadece "iş" miş gibi ,
tüm yatırımını buna yapar.
çünkü aklı kibire , egosu ise konfora açtır.

akıl iş üretir , iş ise enerji yani medeniyet/teknoloji/bilim , özetle konfor.
her bir konfor parametresi ise , insana özel bir hasleti köreltir.
yani özünden (tözünden) uzaklaştırır , koparır.

çok uzun yazdım ama ;

konu bir kitaba bağlanmakla ve/veya bir felsefeye bir çerçeveye hapsolmakla çözülse idi ,
şimdiye çoktan çözülürdü ,
özetle kendinizi o kadar abartmayın.

akıl'dan bağımsız önermeler , örneğin ateizm , veya şartlı önermeler ; örneğin deizm ,
sohbetlere meze ola gelmiş ve olagitmekte dir.çünkü bu önermelerin varlıkları bir diğerine bağlıdır , akla değil.

akıl bir öz'e (töz) muhtaçtır ,
yoksa bilinen evrede karşılık bulamaz.
hülasa akıl tanrıdır.

dinler aklı beseleyen öz'lerdir.
ve "kutsiyetleri" sebebi ile çok/en iyi korunagelen ve korunagiden kütüphanelerdir.

genel manada tanrı tanımazlığı savunan ateistler,
neden özel de hep islam ve kültürüne esip gürlerler ?
yok sa misyonerlik ederler de , buna biz de kendileri de uyanamayız mıdır?

not:
şunu yazmazsam konu havada kalabilir;
tasavvuf ehli der ki;
"tanrıyı aramakla geçer ömür"
mutlak inanç makbul değildir.
endosphere
bana düşünmeyi, bazi şeylere karsi supheyle yaklasmayi, arastirmayi ve en onemlisi bir kisiye karsi nasil saygili olacagimi ogretir misin?
herkonudafikrimvar
once bilimsel olarak tum fizikci ve gokbilimcilerin kabul ettigi big bang'e kadar bir el sıkışalim. 14 milyar yil once evren olustu,6 milyar yil once ise dunya olustu. (cosmos bir uzay serüveni 1. bolumde evrenin, 2. bolumde insanin olusma asamalarini bilale anlatir gibi anlatiyor, 45dk ayirip herkes izlemeli). daha sonra 10 milyon yilda bakteriden evrimlesen insani da kabul edip el sıkışalim. buraya kadar kabul etmessen zaten bilimi reddetmis bir yobazdan farkin kalmaz. hah simdi illa tanriya inanacaksan şu tezle gel başım ustunde yerin var, 'bing bang'i tanri baslatti, daha sonraki olumsumlsra ise gozlemci sifatiyla katildi. bu sekilde yaklasirsan bak olabilir derim ama big bangi ve evrimi reddedersen daha en bastan yollarimiz ayrilir
rapunzelkibritsatar
lazaroni'ye cevap


hiç kibirli değilim. çünkü bu evrenin benim için yaratılmadığını biliyorum. hayvanların, ağaçların ve her şeyin benim için olmadığını biliyorum. bir karıncadan, bir çiçeğe kadar her canlının yaşama hakkına saygı duyuyorum.

bana özgür irademi kazandırıyor. ömrümü korkularla geçirmiyorum. iyiliği, bir tanrıya yaranmak için yapmıyorum. kendi vicdanım doğrultusunda yapıyorum mesela. zaten bir şey kazanmak için inanırsam, o saf inanç olmaz.


annem beni normal doğum yöntemiyle, gayet sağlıklı doğurdu.


hiç allah diye bağırmadım. annem günlerce yoğun bakımda yattığında dahi, dua etmek hiç aklıma gelmedi. ama istedim. evet o an büyük bir güce sığınmak, ondan medet ummak istedim. ama isterken bile bunun çok aptalca olduğunu biliyordum. o yüzden daha iyi hastaneleri araştırdım. yine de inançlıların bu alternatifine özeniyorum. onun dışında bir gün çok kötü bir kabus gördüm, uyandığımda nas suresini okuyordum. kalkıp elimi yüzümü yıkadım, kendime geldim. daha sonra sure okumak aklıma bile gelmedi. o an neden okudum bilmiyorum.


çünkü bu din benim hayatımı etkiliyor. çünkü bu din binlerce insanın ölümüne sebep oluyor. benim öldürülmemi emrediyor. bu dine saygı duymuyorum ama senin ona inanma hakkına saygı duyuyorum.



atalet'e cevap


%100 emin değilim. zaten ateistten çok agnostiğimdir belki. emin olduğum tek şey; bir tanrı varsa şayet bu asla islam dininin tanrısı değil. bundan kesinlikle eminim.

endosphere'e cevap


düşünmek için okuman lazım. okuduklarına yüzeysel bakmaman lazım. illaki koca koca kitaplar okumak zorunda değilsin. bir aforizma bile yetebilir sana.


sana küçüklüğünden beri öğretilen şeyler hakkında düşün. mesela şunu düşün; (bkz: #1121156). bu şüphe duymak için yeterli bir soru bence. çünkü mantıklı bir cevabı yok.


ben bilimle çok ilgilenen biri değilim. daha çok felsefeyle yaklaşıyorum hayata. mesela ben sosyal medyada bir aforizma gördüğümde, fava atıp beklemiyorum. merak ediyorum o insan neden öyle demiş. muhakkak adını bir aratıyorum. daha sonra bir kitabını muhakkak okuyorum. ama sadece onu okumuyorum tabii. dostum şöyle söyleyeyim, ben kuran okuyarak mürted oldum. üstelik tamamen önyargısız başladım okumaya. bundan sonrası geliyor zaten. ateist olmak için dawkins değil, kuran oku.


bir kişiye nasıl saygılı olacağını öğretemem tabiiki. yahu benim de bir karakterim var. her dinsiz hayata aynı bakmıyor ya. ben sana nasıl genel bir saygı önerisi vereyim? bu inanç doğrultusunda değil, benim kişiliğim doğrultusunda olur ancak.

bendis'e cevap


bende hissediyordum bir zamanlar. belki senden daha fazla hissediyordum. ve reddettiğinde çok canın yanıyor. uzun süreli bir depresyon geçiriyorsun. ama daha sonra özgürlüğü hissediyorsun derinlerinde. hani yıllardır elinde kelepçe olur, çıkarırsın ve iz kalan yerler acır ya; onun gibi bir şey. senin için o içinde hissetme durumu, bir küçük soruya bakar. o soruyu sorarsın ve cevabını alamazsın. o zaman içinde sadece bir zorunluluğu, öğrenmişliği hissettiğini anlarsın. he ama (bkz: panteizm)

bigcoder'a cevap


error verdim. "insanlar maymundan geldiyse, şimdi ki maymunlar neden insan olmuyor?" tadında bir soru. willbo çok güzel cevaplamış zaten.
rapunzelkibritsatar
şimdi yüce allah'ın dini hatalı sayılamaz. din dogmatiktir. mantıklı gelen kısmı alıp, gerisine hatalı diyemezsin. islam dini hatalı dediğinde otomatik olarak, kendini bitirirsin. çünkü sonsuz gücün, dini hatalı olamaz.

kuran daha çok o günün toplum kurallarını belirten bir kitap. ve ben kulları günah işliyor diye reddetmedim allahı. hiçbir mürted o kadar sığ değildir.

kitabı bana saçma geldiği için reddettim. mantığım almadı o dini ve hayata bakışını.

kulları günah işliyorsa, allahın suçunu söyleyeyim. bugün sözde alim çıkıp, "6 yaşındaki çocukla evlenmek caiz" diyebiliyor. çünkü allahın elçisi evlenmiş. evet pedofoli bir peygamberiniz var.

umarım peygamber yapmış, allahın suçu ne demezsin.




ekleme: bilimde, hiçbir zaman cevabını bilmediğin bir soruyu, "tanrı yapmıştır" diye cevaplamazsın. bir şeyin nasıl olduğunu bilmemen, onu tanrının yaptığı anlamına gelmez. bu evren hakkında, bilmediğin çok şey olduğu anlamına gelir. ve bilim "bilmiyorum" demekten çekinmez, ortaya tez sunar.

ama isterdim. cevap aramaktansa, allah yaptı deyip kenara çekilmeyi isterdim. bazen özeniyorum ben size.

"bütün bunları öğrendim ve artık geri dönüşü yok. cahillik bir zamanlar sonsuz mutluluktu."
-chuck palahniuk
herkonudafikrimvar
zaten bizim demeye calistigimiz da bilinen anlamda allah ve dinler yoktur. dinler ve dinlerde bahsedilen bizi cehennem ile korkutan tanri insanlarin uydurmasidir. big bangin dugmesine kimin bastigini bilemiyoruz, belki zeus basmistir,belki kendiliginden patlamistir,belki gelismis bir medeniyet deney yapiyordur.. zaten big bang mantigina yattiysa evrimi de kabul etmene az kalmis demektir. evrimi kabul edince otomatik olarak adem ile havvanin yaratilis hikayesini de reddetmis olacaksin ve kafan karisacak. sonra da aramiza katilacaksin
rapunzelkibritsatar
"allah'in yarattigi nesnelere bakip, yok bilmem ne paradoksu yok bilmem ne teorisiyle o nu yok sayiyorlar, bu akilsizlik degildir de nedir?

allah kendisinden daha buyuk bir taş yapip kafana çalsa yine bir başka bahane bulup yine yok sayarsiniz allah'i."

şu cümlelere bakarak bile, içim sızlıyor.

o zaman sende zeus'un yarattığı nesnelere bakarak, zeus'u yok sayıyor allah'a inanıyorsun. sen bu cümleyi kurabilirsen, bir eski yunanlı da sana karşı kurabilir.

yahu zaten biz sayfalarca yazsak, yine kimse bunları okuyup ateist olmaz. amaç bir bakış açısı yaratmak. nedenini paylaşmak. bize yöneltilen soruları, cevaplamak.

hemen bir karşı tez üretip, bizi çürütmeye çalışmak mantıksız. senin buraya yazdıkların, zaten çok önceden bildiğimiz ve reddettiğimiz şeyler. bir gideri yok yani. bir ateist, ortalama bir müslümandan daha iyi bilir islamı.

neyse klasik şeyler. allah'a inanmayan insanları, allah'ın yüceliği ile etkilemeye çalış. başarısız ol. sonra akılsız de. çünkü inancın kendi içinde mantıklı. söylediğin şeyleri ezbere biliyorum. bu yüzden o mantığı geçiremiyorsun bana.

tşk.

ekleme: şunu anla; hiç kimse müminlere bakıp, allahı reddetmez. ben peygamberinize baktım, kuran okudum, risale dahi okudum öyle reddettim allahı. yoksa zaten bende müslümandım ve mükemmel değildim. nasıl bir başka müslümana bakıp, allahı reddedeyim. o kitabı elime aldım. dinimi öğrenmek istediğim için kendi dilimde okudum. şok oldum. oha oldum. ıyk oldum. mürted oldum.
independence
herhangi bir yaraticinin varligini kabul etmiyor olman sana hakaret edilmesini, sana kufur edilmesini, kucuk gorulmeni ve hatta katlinin vacip ilan edilmesini meşru kilar mi?

ateiste soru sorarken muslumana soru sormamak olmaz, onun nesi eksik?

bir tanriya inaniyor olman, bir dine inaniyor olman, inanmayan bir kisiden seni ustun kilar mi? inanmayani mutemadiyen oldürmeni meşru kilar mi? bir insan inanmiyor diye ona hakaret edebilir misin, ona kufurler yagdirabilir misin? inandigin din sana iyiligi emretmiyor muydu? nerede senin iyiligin?
anarsik
bende birşey söylemek istiyorum izninizle. tevbe kapıları her zaman açıksa. düşünün her türlü pisliği yapnış bir insanın bi gün tevbe edip tüm günahlarından sıyrılması hiç samimi değil. iyi günler
kukulak
big bang; gamovdan önceki adı/tanımı , an-ı daim dir.
mucidi gamov değildir sadece sayısallaştırmış ve bir çerçeveye hapsetmiştir ,
bu nedenle de güdük kalmış amma ve lakin , bilimin ufkunu açmış rahat nefes aldırmıştır.
oysa ki an-ı daim başlangıç ile birlikte kavramsal olarak zamanı da açıklar.

allah; islam inancının tanrıyı tanımlamak için kullandığı bir özel isimdir.
(bkz: tanrı insanı yarattı , insan da allahı)

tanrı; tengri kavramının güncel karşılığıdır.

tengri; anlamı tan yeridir , bir yer bir kişi bir madde değildir , aydınlığın başladığı andır, izafidir.
bu tanımda "ışığa yürümek" zıvırtılarını aramayın alakası yoktur.

fizik; metası kuantumu filan yoktur , görülen/algılanan olayın , tekrarlanabilmesini sağlayan/amaçlayan bir dil dir.

kuantum fiziği; fizikle ilişkilendirilmesinin tek sebebi pazarlama stratejisidir. bu yolda edinilen bilgi kuantum olarak pazarlanır ki , edinilen bilgi aranan asla değildir bu yolda tesadüfen kazanılan bilgidir.
hülasa bilgi tesadüfen kazanılır, endirektir.
yirminci yüzyılın tanrısı bilgidir , pezevengi kuantum fedaisi ise teknolojidir.

mantık: (logic) insanlığın umarsız/çaresiz tek hastalığıdır ve mateessüf ki günümüzde başka aracı da yoktur.
sıçar orta yere , sonra döner ve şöyle der , bakın işte bu bir boktur ve vardır. sıçmasaydın yoktu uleyn sıçırık.
hep ve sadece bir önceki adımı doğrulayarak muhteşem ışıltılı kuleler kurar , amacı hep üstte olmaktır ki kule yıkıldığında en az hasarla kurtulsun.

şu anda yaşadığımız hal'in konunun özü ile aslı ile alakası yoktur ,
insan özgün hal e muhtaçtır ki görsün , bunun için ritüeller , zikirler , uyuşturucular , gereklidir.
ritüel,zikir,nefes,afyon samimi merakın/arayışın alternatifsiz araçlarıdır.

çünkü bulunduğu yerden/halden , alt bilinç ile komünikasyona giren akıl , anlayamaz , algılayamaz , segman atar , yatak sarar.

alt bilinç tanrıdır.

üşengeçler , komformistler , çakallar , fırsatçılar hülasa bu süreci gözü yemeyenler ,
en yakın kazığa halat atar kendini bağlar.

hiç lafım yok , nereye bağlarsa bağlasınlar ama bana musallat olurlarsa!!!
kodum mu oturttururum.

ha keza , billur fanusların hijyenik efendileri , oldukları yerden züppe işaret parmaklarını gözüme soka soka
sen şöylesin böylesin , ilkel güdük yobaz et kafa mimikleri yaparlarsa onların kısmeti ise , şöyle destekli bir beş kardeş.

gün gelir ki geliyor o gün (mitoloji hep bunu yazmış)
bilimsel ahlak herkes için tek rehber olduğunu tekrar hatırlatacak.
efendi efendi yaşayın gidin işte bokunu çıkarmayın , başı da sonu da bura değil , sakin ve sabırlı olun.

din den ahlakı çıkaran akıl ile ahlaktan dine varan akıl aynı yobazdır.
lazaroni
allah'a inaniyor olmam evet beni ateistten üstün yapar.

birisi senin karşına geçse durduk yere anana avradina ağız dolusu sövse, sende onu dövsen yaralasan savunman ne olur? bana hakaret etti dayanamadim dersin!
deyyus herif sana ve allah'a sövüyor sen buna nasil ses çikarmazsin ey müslüman.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol