2 nisan 2016 azerbaycan ermenistan sınır çatışması

antiformalistrayok
1994'ten bugüne kadar yaşanan en geniş kapsamlı sınır çatışmasıdır.

azerbaycan cumhuriyeti savunma bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre çatışmalar " ermenistan ordusunun azerbaycan mevzilerine ve yerleşim birimlerine 82 ve 120 milimetrelik havan topları, top ve büyük çaplı silahlarla ateş açmasıyla " başlamış.

-120 mm lik havan herhangi bir orta çaplı toptan farksızdır-



azerbaycan ordusu da bu ateşe karşılık vermesiyle cephe hattındaki durum şuan son derece gergindir.

kayıplar : ( azeri kaynaklarına göre )

ermenistan :

6 adet t-72 tank
15 adet farklı çapta top
2 adet obüs
20'nin üzerinde zırhlı personel taşıma aracı

azerbaycan :

1 adet mi-24 helikopter ve içinde bulunan 2 pilot ve 10 personel ( ruhları şad olsun )

sadece kayıplara bakıldığında durumun ne kadar ciddi olduğu görülebilir.

son duyumlar azerbaycan kuvvetlerinin karabağ'da iki kasabayı ve bölgeye hakim bir tepeyi geri aldığı karşılıklı ağır top ateşinin devam ettiği yönündedir.

v.v. putin ve r.c. erdoğan tarafından her iki tarafa da itidal çarşısında bulunulmuş olmasına rağmen henüz bir karşılık görememiştir.
fenrir
bölgenin sıradan olaylarından olan sınır çatışması olmaktan çıkmış, ermenilerin sivil yerleşimleri vurmasıyla başlayan olay cephe savaşına dönüşmüştür.

son duruma göre ermeni savunma hattı üç yerden (gapanlı, talis, lalyatyapa) yarılmış, martakent ve karabağ'da çatışmalar başlamış. 12 azerbaycan türkü şehit olmuş, yüzden fazla ermeni askeri de öldürülmüş.

bu hız kesilmez veya rusya müdahale etmezse bir kaç güne karabağ yeniden öz yurduna bağlanacaktır.
ismettt
eğer çatışmalar devam eder savaşa dönüşürse ve ruslar müdahale etmezse azerbaycan'ın kazanacağı aşıkar 25 yıldır askerı yönde olabıldığınce gelışmeye çalışıyorlar ve yanlış hatırlamıyorsam pakıstan-azerbaycan ortak yapımı 3 tane nükleer başlıklı füze sıstemıne sahıp küçük menzılde. öyle halk dılınde sallarsın erıvan'a 2 füze bıtırırsın ışı demeyeceğım tabıkı zaten 21. yy'da toprak ıçın savaşmak saçma fakat karabağ bölgesı ışgalı söz konusu hemde ruslarla aramızın bozuk olduğunu bılen alıyev bızım desteğımızıde sonuna kadar almış durumda. ılerleyen günlerde netleşır fakat uluslararası bır komısyon kurulup moskova'da ıkı ülke bır görüşme yapar ve tansıyon düşer zannımca. bekleyıp göreceğız
independence
catismalarda 100 ermeni askerinin olduruldugu, 100 kadarinin da yaralandigi azerbaycan cumhurbaskani tarafinda da dogrulandi.

bu arada azerbaycan askerleri ermenistan isgalinde olan bir kac bolgeyi de geri almislar. azerbaycan simdilik tek tarafli ateskes ilan etmis durumda ancak ermenistan provakasyona devam edecek olursa ermenistan'in isgalindeki diger bolgeleri almak icin de operasyonlar duzenlenecekmis.
independence
azerbaycan'in ilan ettigi tek tarafli ateskese ragmen catismalar yine devam etti, azerbaycan guclerine bagli 3 asker daha yasamini yitirdi. ote yandan ermenistan'a ait komuta kademesi de azerbaycan ordusu tarafindan vurulmus. azerbaycan yetkililerinin aciklamasina gore karargah vuruldugu zaman pek cok general ile albay öldürülmüş.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol