selahattin demirtaş'ın dokunulmazlığının iptali

independence
gecmisten beri parti kapatmalara hep karsi ciktim, cikmaya da devam edecegim. partiler organik canlilar degildir, dolayisi ile teror propagandasi yapamazlar. herhangi bir parti tamamen isimden ibarettir. x partisini kapatirsin z partisi acilir, onu kapatirsin y partisi şak diye cikiverir karsina. mesele bu habis zihniyeti ortadan kaldirmaktadir, yoksa parti kapatsan ne olur.

selahattin demistas ve benzer zihniyetteki milletvekillerinin dokunulmazliklarinin kaldirilmasinin gundemde olmasi dahi olumlu bir gelismedir aslinda. partiyi degil partiye o ideolojiyi yerlestiren zihniyeti kurutmak adina faydali bir gelisme.

henuz ortada bir dokunulmazlik iptali soz konusu degil ama en azindan fezlekeler meclise ulasmis. umud ediyorum ki meclis cogunlugu ile bu dokunulmazliklar kaldirilir ve bu zihniyet siyasetten men edilir, meclis teror zihniyetinin savunucularinin icerisinde bulundugu bir cati olmaktan kurtulur.
pipolarbozuk
yasalar bir kişi için düzenlenmemeli herkesi kapsamalı. selahattin demirtaş ın dokunulmazlığının alınması antidemokratiktir. bu karar tüm meclise uygulanmalı tüm milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırılımalı. biraz hukuk bilgisi olan birinin olaylara objektif bakmayı bilmesi lazım. görüşler yada durumlar ne olursa olsun.
neuromancer
tüm milletvekillerinin kaldırılacaksa doğrudur ancak ne kadar selahattin demirtaş ve temsil ettiği partinin ideolojisini desteklemesemde sadece bir milletvekilinin kaldırılması kesinlikle demokrasiye aykırı. bence tüm milletvekillerinin kaldırılmalı ...
franklin
kesinlikle antidemokratik bi karardır. demokratik toplumlarda kişi imtiyazlı hareket edilmemeli bi dokunulmazlık kalkıcaksa bütün meclis için kalkmalıdır.aksi kabul edilmemelidir ama ne yazıkki ülkemizde çokça muhteşem yorumun söyleneceğini düşündüğüm yeni karardır.
independence
yasalar bir kisi icin olusturulmamali, herkes icin gecerli olmali, kesinlikle hemfikirim.

meclis catisi dahilinde de olsa, kursu dokunulmazligi da olsa, bu sinirlar dahilinde ulkede hicbir yerde teror legallestirilmeye calisilmamali ve kanunlar bu duruma engel olmali. buna cumhurbaskanindan simitciye kadar herkes dahil olmali. konu selahattin demistas ile sınırlı degil zaten, hdp den bir kac milletvekili ayni fezlekelerin icerisinde yer aliyor. dolayisi ile kanun uygulaniyor.

ote yandan bir baska arkadas konuyu sozlukte siyaset yapmak olarak yorumlamis. konu siyaset degil teror, terorun propagandasinin yapilmasi. yoksa eskiler akp hakkinda dusuncelerimi cok net bilirler, yeniler de alakali basliklara bir goz gezdirebilirler merak ediyorlarsa.
ismettt
bence bıraz daha kalsın. kalsın kı bahçelıyle kılıçdaroğlu görsün nasıl muhalefet oluyor dıye.
hey allah'ım muhalefet düzelsın dıye şeref yoksunlarına ıhtıyaç duyuyoruz resmen.
yumurtagibicocuk
bahsi gecen partinin meclise girmesi dahi _ki savunulan ideoloji&savunma sekli&bahsi mevzular_, zihnime yatmamisken, en basindan beri, dokunulmazligin kaldirilmasinda kesinlikle hemfikirim.
ha demokrasi, insan haklari, siyaset, politika, etc.
baglar mi sahsimin dusuncelerini? katiyyen hayir.

kisisel fikirlerse, bilgi sozlukte siyaset yapmak, her platformda olmali.
hasmetasilkan
öncelikle siyaset yapma yapmama mevzusundan girmek isterim.

'selahattin demistas ve benzer zihniyetteki milletvekillerinin dokunulmazliklarinin kaldirilmasinin gundemde olmasi dahi olumlu bir gelismedir aslinda. partiyi degil partiye o ideolojiyi yerlestiren zihniyeti kurutmak adina faydali bir gelisme.' (bkz: #1102690)

selahattin demirtaş'ın fezlekesinin meclise gelmesi bir haber ve bilgidir. bu ideolojiyi kurutma arzusu; siyasi bir partinin fikirlerini habis olarak nitelendirmek siyasete girmek demektir. bu konuda tartışacak değilim, sözlüğün kuralları arasında ilk görünen şeyin 'siyaset yapılmaz' olmasından dolayı bunu belirttim. yoksa sözlükte siyaset yapılamaz kuralı saçmadır ama kuran kişi bu kuralı koyduysa yapılacak tek şey bu tavra seviyeli bir eleştiri yöneltmektir. ayrıca sözlüğe girer girmez, sözlüğün sahıbıyla atışmak gibi bir niyetim yok.

gelelim terörü legalleştirme kısmına

terörü legalleştirmekten daha olağan ne olabilir sorarım size. eğer terörü legal bir noktaya getirmezseniz terörü nasıl bitirmeyi düşünürsünüz? daha çok öldürerek mi? daha çok öldürmenin bir fayda sağlayacağını düşünen zihniyetin düşmanca ve ilkel arzuları onu artık insanlık dışına itmiştir. o kişilerle zaten ortak bir platformda konuşamam. zaten onlar da kendi görüşleri dışındaki insanlarla konuşamazlar.

geri kalanlar için yazıyorum. terörist dediğiniz şey süper kahraman filmlerindeki kötüler değildir. eylem sebepleri bilinmeyen, dünyaya kötülük ve korku salmak için gelen, çirkin adamlar değildir. onlar da sizin gibi arzuları olan, yemek yemek, sevişmek, sosyal medyada fenomen olmak, bodrum'a bi tatile gitmek isteyen insanlar. ışid denen adamların bile bir misyonu bir vizyonu var kendilerine göre.

bir örgüt, yaptıkları silahlı eylem sonucu sivil can kayıplarına sebep oluyorsa bu örgüt terör örgütüdür. nokta. buraya kadar bir sıkıntı yok zaten. sorun bundan sonra başlıyor. hdp ideolojik ve seçmen kitlesi olarak pkk ile yakın olmak zorundadır. bu da ayrı bir nokta. hdp ile pkk'yı ayırmak ve temiz siyasetin önünü açmak birçok kişinin ortak isteğidir eminim. fakat 'siz birbirinizle hiçbir iletişim kurmayın' demek saçmalıktır. böyle olsa bile hdp seçmeni pkk'lılar ve hdp'liler diye ikiye ayrılmayacaktır orası kesin. peki burada olması gereken nedir?

selahattin demirtaş keşke mhp'li olsa diyen mhp'li gördüm ben. bu adam böyle bir sempati kazandı 7 haziran seçimleri sırasında. sonrasını zaten biliyoruz. eğer haberleri sözcü'den posta'dan ahaber'den almıyorsanız biliyorsunuz yani. hdp'nin iletişim yoluyla kazandığı destek, artık terörle mücadelenin bir devlet gücü olarak kullanılamayacağı anlamına geliyordu. bu durumda elindeki bu gücü kaybedenler masaları yıktı, yaktı. yıllardır tek bir çatışma yaşamadığı pkk ile ipleri öyle bir kopardı ki selahattin demirtaş ve hdp de bu kopuştan maalesef nasibini aldı.

ankara eylemcisi abdulbaki sömer'in cenazesine gitmek çok talihsiz bir harekettir. bu tarz bir eylemi gerçekleştiren bir zihniyetin cenaze törenine gidiyorsanız ankara'da ölen o masum insanların yüzüne nasıl bakabilirsiniz? o saatten sonra nasıl türkiye partisi olabilirsiniz? imkansız. dediğim gibi artık ipler neredeyse kopmuştur.

iletişim yolları şimdilik bitmiş gibi görünse de en büyük umudum devam etmesidir. 21.yy'dayız arkadaşlar. diğer ülkeler mars'ta ticarete başladı biz hala neredeyiz? neden buradayız biliyor musunuz? çünkü genel olarak iletişimsiz bir ülkeyiz. vatana, bayrağa sahip çıkacağız diye paranoyak, ruh hastası bir ülke olduk. türkiye'yi kabaca üç parçaya bölsek neredeyse herkes birbirinden nefret ediyor.

son olarak...

selahattin demirtaş bazı demeçleri ve hareketlerini desteklemesem de saygı duyduğum kısımları çok daha fazladır. bu adam insan mı öldürdü? bu adam hırsızlık mı yaptı? tecavüz mü etti? birine bir şekilde zarar mı verdi? hayır! tam tersine hayatını insan haklarına adayan bir adamdan bahsediyoruz. politik kimliği size ters düşebilir ama adamın amacı nettir: herkes elinde tuttuğu silahı götüne soksun. gelin konuşalım ve tüm sorunlarımızı çözelim. yeter ki konuşarak çözelim.
ve sorunları konuşarak çözmek için siz gidip pkk'ya 'ne istiyorsunuz siz hacı?' diye soramayacağınıza göre birilerinin konuşması gerekiyor değil mi? bu sebepledir ki dokunulmazlıkların kaldırılması tüm vekillere uygulanacaksa varım. bunu kemal kılıçtaroğlu da selahattin demirtaş da bu şekilde belirtti. yok bu sadece belirli bir kesimi siyasetten uzaklaştırmak ve savaşı daha da körüklemek için yapılıyorsa ve siz de bunu destekliyorsanız, bu savaşın akan kanı sizin de ellerinize bulaşacaktır bilesiniz.
pcpc
her kesim tarafından terörle yan yana anılmaya başlamışken ve maskesiz yüzü deşifre olmuşken terörün yan kuruluşu partinin eş başkanını mağdur konuma yükseltecek iptaldir. ayrıca bu politika kürtleri hdp tarafına da itebilir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol