korsan kitap

uc nokta
kitap okumak isteyen bir insanin kitapcidan alacagi yirmi milyonluk kitabin korsanini bes yada en fazla on milyon liraya korsan tezgahlardan alabilir.haliyle dar gelirli okuyucu bu yolu tercih etmek’te bence haklidir.
korsan kitaba karsi yazarlarimizin emegini koruyalim diyen yayinevleri, yazarlari altin yumurtlayan tavuk olarak gormekten vazgecip yazarlarini dusundukleri kadar okuyucularida dusunseler korsan kitap diye birsey kalmaz.
sanati halk icin yaptigini soyleyen yazi sanatkarlari halki dusunur.sanati sanat icin yaptigini soyleyen bir yazarin zaten parasal acidan pek bir beklentisi olamaz.o zaman korsan kitap sektorunu doguran aslinda yayinevleridir.
orn.bir yayinevinden cikan saman kagadina basilmis populer kitap su anda 15 ytl.ama bu kitabin aynisi baskisi kalitesiz halde yine saman kagidinda 6 ytl.ben kitap basina 9 ytl’nin sadece baski,izin vs masraflarina gittigine inanmiyorum.boyle yapmayan yayinevleride var tabi 4ytl ye yaklasik 200 sayfalik bir kitabi kaliteli kagada basanlarda var.
korsan kitabi savunmuyorum.ama kultursuzlugumuzden yakinanlar donup ortalama bir kitabin fiyatina bakarlarsa malesef bu parayla anadoluda bir ogrencinin bir hafta kimseye muhtac olmadan yasayabildigini gorurler.
independence
yasal yollardan basilan bir kitap 500 sayfa iken ayni kitabin korsani cikarildiginda bir anda 200 sayfaya inebiliyor..yasal olarak cikartilanla korsan olarak uretilenin text fontlarinin da ayni oldugunu du$unecek olursak geride kalan 300 sayfanin ne oldugu mechule kari$iyor..dolayisi ile korsan kitap alan ki$i ne yazik ki aslinda kitap okumuyor, tamamen i$e yaramaz yazilarla dolu bir sayfa kalabaligini satin alarak kandiriliyor.
angelus
kıyas yapmak amacı aynı kitapın hem orijinal hem de korsan versiyonu alınıp karşılaştırma yapılmıştır ve görülmüştür ki kitaplar noktasına virgülüne aynıdır. bu da bize göstermiştir ki bir takım yayınevleri vergiden yırtmak, yazarın alacağı payı kendi cebine indirmek açısından kitapları el altından piyasaya sürüp ismine de korsan kitap demişlerdir.evet böyle olduğu görülmüştür.
teski
satılan bir kitabın herkes orjinal kitap alsın diye 40 ytl den 10 ytl ye düşüren emitasyon baskı. özellikle öğrencilerin ve hayatında hiç kitap okumamış insanların işine yarar. bu durumda herkese haksızlık oluyor. hem pahalı kitap satıyor diye insanlara, hem insanlar emitasyon alıyor diye yazarlara ve kitapevlerine.nasrettin hoca fıkrası gibi herkes haklı..
elma sekeriiii
tamam emegi çalmaktır, yazara saygısızlık hatta hayvanlıktır. ama bir allah’ın kulu da çıkıp bana açıklayabilir mi; türkiye’nin kitap okuma düzeyi nerelerdedir, kitap alım gücü ne haldedir?


ya adamın ayranı yok içmeye nasıl alsın da okusun o kitapları?
dolgun bir kitap en azından 19 20 tl. onu alsa, karısının istedigi pırasayı patatesi soganı alıp eve götüremeyecek.
ama bu korsan olayıyla ne oluyor?
adam 20 liralık kitabı gidip 7ytl ye alıyor. dü$ünsel bakımdan zenginle$irken, maddiyat olarak fakirle$miyor. üstelik o kitapları geri götürüp takas yaptırabiliyor üzerine sadece 2 lira vererek.

madem devlet bunun önünü kesmek istiyor; kitaplarda indirim yapıp yayın evi ve yazarlara zarar verecegine; kendisi ek katkı payı koysun; yazarlar yine kazandıgı parayı kazansın ama kitaplar ucuzlasın.

öyle götü yanmı$ tavuklar gibi dola$acagına, otursun bi hal çare bulsun bu gidi$ata.
adamlar durup dururken bi ba$kasının emegini çalmak istemez heralde.

bu ülkenin kaymagını elitler yiyor, gerisi çignedigi lokmayı 2 defa daha çigneyerek tasarrufa gidiyor. suç halkta degil, buna çanak tutanda!

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol