schindlers list

angelus
steven spielberg’un yonettigi basrolunde liam neeson’in oldugu, nazi partisi uyesi olan oscar schindler’in, fabrikasynda çaly?mak için toplady?y ve bu sayede hayatlaryny kurtary?y bir cok musevi’nin gerçek ya?am öyküleri anlatan, 7 dalda oscar kazanan, bir cesit yahudi soykirimi filmi.
hallucinogen
filmin genel seyri ,görseli ve anlatımı olağanüstü güzelliktedir ve şimidiye dek yayınlanmış tüm zamanların en iyi filmleri listelerinde en üst sıralarda oluşuyla taçlandırılmıştır.

-----------------------------spoiler----------------------------:oskar schindler nazi parti üyesidir ve bu karakter bir taslak üzerine oturtulma aşamasında ,tutarlılık açısından ,tabiki bu yönüyle de gözlenebilmeliydi ve bu durumun dozajı ne denli iyi ayarlanabilmiş kanımca bu nokta tartışmaya oldukça açıktır.benim lafı buraya getirme nedenimse, film boyunca olayları ayrı oskar ı ayrı izlemek gibi bir bölünme yaşamam ve en azından bu haliyle heriften nefret etmiş olmamdır.-----------------------------spoiler----------------------------
hakir adam
nazi kıyımından bisürü yahudiyi kurtaran şahsiyet amma ve lakin aynı dönemde diplomat olan behiç erkinin bu adamdan daha fazla yahudiyi kurtardığını okumuştum biyerde.
taklamakan
spielberg kendisi yahudi olduğundan doğal olarak filmin ilk 15-20 dakikasını bir yahudi düğününe ayırmış bayat milliyetçilik numaraları yapmış bir nevi.ayrıca (bkz: münich) adlı filmde de benzer numaraları yapmıştı. filistinli (bkz: küçük generaller )hakkında bir film yapsada izlesek bu arada.
uarti262d
filmi efsane yapan şeylerin başında, bay efsane john williams'ın müzikleri yer alıyor. filmdeki bazı müzikler başlı başına şaheser, öyle ki klasik müzik repertuvarında film müziğinden ayrı olarak edebi bir müzik anlamında bile yer kazanmaya başladı, ünlü kemancı gil shaham in yorumu mutlaka dinlenmeli...

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol