lale devri

0 /
seha
ilk matbaa,ilk kagit fabrikasi,ilk dokuma fabrikasi bu donemde kuruldu ayrica ilk kez cicek asisinin yapildigi,ilk kez tulumbacilarin kuruldugu 1718-1730 arasindaki zevk ve sefa donemi.patrona halil isyani ile son bulmustur.
independence
sibel can’in son albumunde yer alan enfes bir $arki.sozleri sezen aksu’ya beste ise sorsak bulent’e ait.meraklilari icin i$te sozleri.

cok gec kalmisiz canim
vakit bu vakit degil
eski radyolar gibi catiya saklanmis ask
oyle sanmisiz canim
artik olumsuz degil
leyla’yla mecnun gibi
coktan masal olmus ask

lale devri cocuklariyiz biz
zamanimiz gecmis
ask sarabindan kimbilir en son
hangi sansli icmis

ben derim utanma, iftihar et
sevmeyenler utansin
asksizliga mahkum edildiysek
bu dunya yansin
fergadan
son zamanlarda kendini tekrarlamaya başlayan müzik piyasasında öyle şarkılar dolaşmaktaydı ki, yok mu buna bir son veren der olmuştuk. "ben" diyen şarkıdır bu.
venoutoise
ilk itfaiye de bu dönemde kurulmu$tur..avrupa örnek alınmıştır..ama 300 yıl geç kalındığının farkına hala varılmamı$ olduğundan,zevk sefa devri olmaktan öteye geçememiştir..
hobaa
dilime dolanan bir türlü çıkmayan hatta son günlerde farkında olmadan içimden sayıkladığım şarkı.en içli yeri de "zamanımız geçmiş" sözü.
sergey
hababam sınıfı’nda guduk necmi’nin sabanın yaptıgı lale devri yorumundan sonra "kendisine aynen katılıyorum,zaten lale devrinde de lahanadan bahsetmek olmaz" sozu ile ne oldugunu sonradan bakıp anladıgım osmanlı devletının zevk ü sefa donemi.
chaos theory
sibel can’ın sarkisi..dinleyip de hicbisey anlamayan bi ben varim sanirim. sözleri ’’lale devri cocuklariyiz biz,zamanimiz gecmis..’’diye devam eder...
fastjunkie
zevk ve sefa dönemi dendiğinde insanların aklında ooh karılar kızlar ne güzel ulan vatan elden gitmiş bunlar karı kız takılmış şeklinde anlaşılıyor fakat tabiki öyle değildir. bu dönem osmanlı devletinin topraklarını genişletme manyaklığından vazgeçip savaşları bırakıp "insani" alanlarda ilerlemeye çalışma çabasıdır. nitekim de etkili olmuştur. ancak daha sonra amacından sapmıştır. lale devri bir gelişme ilerleme çağdaşlaşma amacıyla başlatılan hareketler dönemidir. lakin enseye tokat göte parmak durumuna dönüşmesi çok kısa sürmüştür. eğer başarı ile tamamlanabilseydi şu an çok farklı bir konumda olabilirdik. kanımca osmanlı tarihinde bir lale devrinin sapması bir de genç osmanın şehit edilmesi ülkemizin şu anki durumunun başlıca sebeplerindendir.
golatanovic
lâle devri, osmanlı devleti’nde, 1718 yılında avusturya ile imzalanan pasarofça antlaşması ile başlayıp, 1730 yılındaki patrona halil isyanı ile sona eren dönemdir. bu dönemin padişahı iii. ahmet, sadrazamı nevşehirli damat ibrahim paşa’dır. zevk ve sefâ devri olarak bilinir. adını, o dönemde istanbul’da yetiştirilen ve zamanla ünü dünyaya yayılan lale çiçeklerinden alır.

0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol