hürrem sultan

0 /
seyyah
kanuni’in gulbahar’dan sonra ikinci karisi. cunku nikali esidir. yildirim beyazit’ten ona kadar kimse esine nikah kiymamistir.
seyyah
hurrem sultan, 1506 yilinda dogdu. kanuni sultan suleyman’in esi ve osmanli tarihinde onemli roller oynamis bir haseki sultandir. aslen rus olan hurrem sultan’in asil adi roxelanne’dir. guzelligi nedeniyle kucuk yasta kirim hani tarafindan osmanli sarayina sunulan hurrem sultan, sarayda ozel bir egitim gordu. disiligi, zekasi ve becerisi ile padisahin dikkatini cekmeyi bildi. harem kadinlari ve saray ileri gelenleri arasinda kendine yer edindi.


kanuni’nin asiri guven ve sevgisini kazanarak onun nikahli esi olduktan sonra belli bir plan dahilinde calisti, el altindan cesitli entrikalar uygulayarak on altinci yuzyil osmanli tarihini olumsuz yonde etkiledi. kanuni’nin, gulbahar hatun’dan olan veliahti sultan mustafa’yi ortadan kaldirmak icin cesitli entrikalar ile once gulbahar hatun’u, ardindan kirk yasindaki veliaht mustafa’yi bogdurttu. devlet yonetimine de hakim olan hurrem sultan, iran savasini destekledi. ruslar ve lehlerle baris icinde yasanilmasini sagladi. tum bunlara ragmen, ogullarindan birinin tahta cikisini goremeden elli iki yasindayken oldu.
armes
kanuni sultan süleyman’ın eşi ve osmanlı tarihinde önemli roller oynamış bir sultandır. bir osmanlı padişahıyla nikahla evlenmiş tek kadın olarak bilinir. leh asıllı yahudi bir ailede doğan hürrem sultan’ın asıl adı roxelanne’dı (alexandra lisowska). güzelliği nedeniyle küçük yaşta 1520 tarihinde bugünkü ukrayna sınırları içinde bulunan rohatyn şehrinden kaçırılmıştır. (bölge 1184-1939 yılları arasında polonya kırallığı sınırları içersinde bulunuyordu.) daha sonra kırım hanı tarafından osmanlı sarayına sunulan hürrem sultan, sarayda özel bir eğitim gördü. dişiliği, zekası ve becerisi ile padişahın dikkatini çekmeyi bildi. harem kadınları ve saray ileri gelenleri arasında da kendine yer edindi.

hürrem sultan saraya geldiğinde kanuni’nin cariyelerinden biri olan gülbahar sultan’dan mustafa isimli bir oğlu vardı. mustafa zamanla çok sevilen bir şehzade haline geldi. mustafa’nın kanuni’den sonra padişah olmasına kesin gözüyle bakılıyordu. bu da gülbahar sultan’ın valide sultan olacağı anlamına geliyordu. oysa hürrem sultan her bakımdan gülbahar sultan’ın önüne geçti ve kanuni’nin güven ve sevgisini kazanarak onun nikahlı eşi oldu. bazı kaynaklar çeşitli entrikalar uygulayarak 16. yüzyıl osmanlı tarihini olumsuz yönde etkilediği iddia ederler. kızı mihrimah sultan’ı vezir-i azam rüstem paşa ile evlendirerek vezir-i azam’la bir ittifak oluşturdu. kanuni, yeniçeriler tarafından çok sevilen oğlu mustafa’yı kendisini tahttan indirmeyi planladığı inancıyla öldürttü. hürrem sultan’ın kanuni’yi bu kararda etkilediği inancı yaygındır. şehzade mustafa’nın öldürülmesinden sonra gülbahar sultan iyice gözden düştü. yaşamının büyük bir bölümünü fakir olarak oğlunun mezarının bulunduğu bursa’da geçirdi. ancak hürrem sultan’ın ölmesinden sonra hürrem sultan’ın oğlu padişah ii. selim gülbahar sultan’a maaş bağlattı ve oğlu mustafa’nın türbesini yaptırttı.

devlet yönetiminde etkili olan hürrem sultan, iran savaşını destekledi. ruslar ve lehlerle barış içinde yaşanılmasını sağladı. bu dönemde ruslar kazan ve astrahan hanlıklarına hakim olup doğuya doğru yayılmaya başladılar. tüm bunlara rağmen, eşi kanuni sultan süleyman’dan önce 52 yaşındayken öldü ve oğlu ii. selim’in tahta çıkışını göremedi.vasiyeti üzerine cenazesi hakkari’de şafii camii hurrem sultan türbesi’ne gömüldü.

angelus
kendi döneminin öncesinde ve sonrasındaki en çakal karakterlerinden biridir. hatta en çakalıdır dahi diyebilirim ama eldeki veriler bu sıfatı alabilmesi için yeterli uygunlukta bulunmamaktadır.
independence
muhte$em yüzyıl dizisinin tarihi yakinen bilmeyenler icin en buyuk hizmeti bu kadini ustun koru de olsa tanitmalaridir kanimca. dune kadar hurrem nedir sultan kimdir $eklinde sorulara "ha?" $eklinde cevap verebilecek olan bir insan, son 3 haftadir kabataslak bir bilgiye sahip oldu.
sipsi
muhte$em yüzyıl dizisinde yüzü poğaçaya benzeyen bir oyuncu tarafından canlandırılmaktadır. belki de normalde de poğaçaya benziyordur yüzü, bilemiyorum. poğaçayı severim zaten, yani benim açımdan bir sorun yok, keşke hepimiz poğaça olsak..

hızlı edit:http://tinyurl.com/4mefww9 bu doğru ise, poğaçaya benzemiyor yüzü..
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol