"-bunu meclis’ te kursude konusurken de soyleyebilecek gotu var mi?" demek istedigim; ortaya cikan sonuc itibariyla da hic kivirma payi bulunmayan bir sozdur.
hangi amacla soyledigi de umrumda olmayan, demek istenilenin de gayet acik oldugu bir ibneliktir.
simdi gelecek bu herif turkiye’ ye; bir suru canak programlara cikacak, hakkinda yazilacak, cizilecek, ve gene -evet gene- magdurlari oynayip, sevgili basbakaninin etekleri altina saklanacaktir.
sozlerimde hakaret belirtisi yoktur. yapilan hakaretin kendisine iadesidir.
edit:
burada mesele; kimlerin, neyi, ne zaman ve hangi niyetle soylemis oldugudur. cok eski bir politikaci oyunu. evet. soyleyenin ozgecmisine baktiginizda bir avukattan bahsediyoruz. uzman oldugu bir konuda degil, kafadan sallamalarla atip tutan korelmis bir zihniyet unsurundan.
travma yaratti ve bunu da ilk kendisi kesfetti.. ve yer olarak da bilmem hangi memleketin, bilmem hangi tv kanalini secti. yok ya; cok inandirici.
alfabeyi yeni ogrenen yedi yasindaki cocugun da travma gecirmesi olasiligi ne peki?
ya da sapka devrimi; kimse herkes sapka takacak mi demis? bir sey takilacaksa, sapka takin demisler. festi, takkeydi vs bunlara onlem icin.
bir travma gecirme olayi varsa; kubilay vakasini yaratanlara baksinlar, kendi ali kemallerine baksinlar, bu milletin kurtaricilarina bok atmasinlar.
cok bilindik bir oyunun gene icinde olacagimiz kesin. kapatilacaklarini anlayinca, yukarida da yazildigi gibi, kendilerini kemalist zihniyetin magdur insanciklari yaparak, kuracaklari yeni partiye oy saglama gudulerini bileyliyorlar. alcaklar.
edit 2:
ayrica; bu, kendini bilmezlerin ilk yaptigi densizlik de degil, son da olmayacak. araya bir laf sokusturup, kenara cekildikten sonra, "-dur bakalim neler cikacak bu oltadan?" diyen anlasilmasi gayet kolay eski kasaba politikacilarinin salak kurnazligindalar.
"aman sunu bir didikleyelim, belki de iyi bir seyler soyluyordur" u gerektirecek akademikce suslenmis bir laf degil bu. aydinlanmayi elestiren bagnaz ibne kafasinin dilinden cikmis, girintisiz dolambacsiz; turkiye cumhuriyeti nin olusma, olusabilme degerlerine saldirma sozu bu.
atatürk devrimleri toplumda travma yaratti
her devrim travma öncesinde sınıf yaratır. bir diğer egemenin elinden gücü alır. bu açıklamayı yapan kişinin ise bir önceki egemenin güçlülerinden birinin torunlarından olması bu açıklamayı daha da manidar kılar. küçük burjuva devrimleri yani modern deyimiyle demokratik devrimler travma yerine daha ziyadesiyle boşlular yaratır. bu boşluklarda menderes ve uzantıları gibi tüccar demokratların doğması ile dolar. travma toplumun dil ve bilgi dağarcığında değil o toplumun sosyal statükolarında gelişir. dil devrimi düşünceyi sekteye uğratmaz. zira düşünce kelimeler ile yapılıyorsa kısıtlıdır. spesifik ve bilimsel düşünce kişisel betimleme ve kavramlar ile şekillenir. bireyin kavramsal dağarcığı ile toplumsal duyarlığı ile ortaya çıkar. konjoktür sahibi üstadımızın yaptığı bu açıklama eski egemenlerin seksen yıldır bu trvma ile yaşadığının ve rejime karşı kindar olduklarının belgeseli gibidir.
kanaatimce doğru bir sözdür. mesela harf devrimi toplumda büyük bir travma yaratmıştır.(#775292 nedeni son sözde verilmiştir) zira bazı sosyologlara göre okuma yazma oranının düşüklüğünün nedeninde bunun da etkisi vardır. aynı zamanda kılık kıyafet devrimi de öyledir. hayatında şapka nedir bilmeyen bir insana şapka takma zorunluluğu getiriliyor. bu ister istemez bir travmaya neden olacaktır.
yani bunu hemen atatürk düşmanlığı olarak addetmemek gerekiyor. öyleyse bile biraz itidâlli olmak lazımdır. ah bir sabretmeyi öğrenebilsek!
yani bunu hemen atatürk düşmanlığı olarak addetmemek gerekiyor. öyleyse bile biraz itidâlli olmak lazımdır. ah bir sabretmeyi öğrenebilsek!
akp ve onun etrafında şekillenen oligopol düşüncenin sekter bir tutumla sürekli rejim hakkında tespitlerde bulunması. öteki resmi ideolojinin yerini neo resmi ideolojiye bıraktığının resmi gibidir. düşünce ve harf devrimini daha spesifik ve objektif incelediğimizde martin luther ile benzerlik gösteren aydınlanma düşünce yapısına da kavuşuruz ki bunun bir travma değil bir aydınlanma olduğunuda ulaşmış oluruz. kolay ve dilince okunabilen kuranın topluma neler kattığınıda görürmüyüz acaba. ststüko travması yaşayan akp bunu anlıyabilir mi.
sosyolojik açıdan bakıldığında cumhuriyet devriminin insanları sarstığı tespiti doğrudur.her sosyolojik değişim halk tabanından başlar ve yönetime etkir,her değişim belli bi grubu dışlayacağından o grup travma yaşayacaktır.hele ki bizim ülkemiz değişimleri halk tabanından değil,sosyal değişimlerin büyük infiallere sebep olduğu batıdan almıştır..
edit:kendimi o insanların yerine koyuyorum.bana yarın arap alfabesi kullanmak zorunda kalacağımı,şalvar ve fes giymek zorunda kalacağımı,kız kardeşimin başını örtmek zorunda kalacağını söylüyorlar..sosyal açıdan travma değil,piknik yaparken üzerine uçak düşmüş insana dönerim.
edit:kendimi o insanların yerine koyuyorum.bana yarın arap alfabesi kullanmak zorunda kalacağımı,şalvar ve fes giymek zorunda kalacağımı,kız kardeşimin başını örtmek zorunda kalacağını söylüyorlar..sosyal açıdan travma değil,piknik yaparken üzerine uçak düşmüş insana dönerim.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?