müslümanların noel kutlamaları

imgoindeeperunderground
anlamsiz bir hareket olup hz. muhammedin dogumunu hic de oyle sallamayan bir toplumun daha yilbasi gelmeden her yana isiklar asmasi ve mutlu noeller diye bagirmasi ile saskinlik yaratan durumdur. yine insanimizin neyi kutladigini bilememesinden mutevellit bir durumdur.
webgum
aslinda burada kutlanan yeni bir yilin baslamasi bana kalirsa. butun peygamberlerin dogum gunlerini boyle kutlasak keske diyor insan. fakat soyle de bir durum var, insanlar isa nin dogumunu evrensel hale getirebilmisler, neden hz muhammet’in kini yapamamislar o da tartisilir. mevlid kandilinde kutlaniyor ama dualar okunarak ve sukunetle. oysaki isa’nin dogumunu insanlar biraraya toplanip guzel vakit gecirerek ve tipki bayram gibi aileleriyle birlikte, arkadaslariyla birlikte sukrederek kutluyorlar.
walide sultan
hiristiyan toplumlarin cogunlugu, aralik ayinin 24. gecesini 25.ye baglayan geceyi hz.nin dogum gunu ve ayni zamanda beklenilen geri donus gununun de ayni gun olacagi coskusuyla kutlarlar ve peygamberlerini beklerler. bu kutlamalar herkesin kendi evinde yapilir, aileler bir araya gelir olabildigince guzel bir yemek sofrasinda bulusulur.
daha koyu dindar olanlar da kiliselerde dualar ederler. evlerinin icini ve disini isiklarla suslerler. bunun anlami hz.isanin en isikli evi secip varsayilan donusunde(!)ilk bu eve ugrayacagina dair olan inanc ve dinsel bagliliklaridir.
yasadigim bati toplumunda asla beyoglu veya bagdat caddesi kadar abartilarak bu gunler icin ozellikle suslenmis bir cadde ve bizde atilanlar kadar havai fisek atisina sahit olmamisimdir. sadece yeni yili karsilamak icin bazi buyuk merkezlerde halk toplanir ve bizimkinden cok daha az bir gosteris icerisinde bunu da kutlarlar. bazi dunyaca unlu metropol sehirlerde buyuk kutlamalar da yapilir new york, paris, londra, gibi...ama birakin yapilsin, bu onlarin dinsel bayramlarinin son gunudur ve ayni zamanda, yeniyil coskulari biraz da bununla ilgilidir...bize ne oluyor ki, hadi kutlayalim yeni yila neseyle girelim desek bile, bu kadar abartiya gerek varmidir ki...hatta bazi musluman gorgusuz aileler, turkiye’de cocuklarina noel baba kiliginda insanlari kiralayip cuvalla kapilarina hediye getirtiyorlar. ben daha bu toplumda boyle bir sey yapildigina bile sahit olmadim yok yani boyle birsey...
capt it all
kutlarız. noeli de kutlarız. daha sonra çocuklarımıza vaftiz felan da yaparız. akabinde günah çıkarmak için imama başvururuz...

lütfen kendimize gelelim.. illa birşeyleri kutlamak, eğlenmek istiyorsak, bizim eğlencelerimiz, kutlamalarımız hristiyanlarınkinden çoook fazla.
nazarımda özentiden ileri gelen saçma bir uygulamadır. bunu yapan insan kurban bayramını katliam olarak da nitelendiriyordur muhtemelen, işin boktan yanı da bu.

edit: güzelim çam ağaçlarını gereksiz yere kesmek medeniyettir, ilericiliktir bunu da eklemeden geçemeyeceğim.
van ness
inançla zıt olduğu aşikar bir olaydır. bizim türkiye deki mantığımız yeni bir yılın başlangıcını kutlamak olsa da eğlenceyi abartmak yeri gelince silaha davranıp adam öldürmekte bize aittir. zaten asıl bayram 25. ve 26. günde. hristiyan alemi sadece yılbaşını yukarıda zikredilen entrilerle kutlamaktadır ve bayramlaştırmaktadır. maksat eğlenmekte olsa niyet noel olmamalıdır.
westkhan
insanlarımız noeli değil yılbaşını kutlamaktadır zira noel dediğiniz olgu genel kanının aksine bir gece değil bütün haftadır 23ü arife takip eden haftada noeldir çam ağacınında hristiyanlıkla alakası yoktur zira hz .isanın doğduğu yerin filistin olduğu unutlumamalıdır orası çorak bir yerdir insanlarımız bunlara kafayı takacaklarına başka şeylerle uğraşıp ülkenin gelişmesine çaba harcasınlar.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol