menekşe ile halil

redcrow
dün gece kanal d de izlediğim yeni dizi..

daha önce tanıtım reklamlarına denk gelmiş ve "lan hala sıkılmadılar şu salak klişelerden" diyerek ışık hızıyla değiştirmiştim kanalı.gel gelelim dün gece baştan sona izledim diziyi.resmen şoka girdim, üzüldüm, ağladım..

kısaca konusu şu;
dikkat spoiler içeriyor olabilir zaten konu kısıtlı..
yer: almanya-berlin..
kız oğlanı deliler gibi sevmektedir fakat tutucu ailesi kızlarının fikrini sormadan onu zorla başkasıyla evlendirirler.olaydan bihaber olan genç tamamen tesadüf eseri düğünde kızı görür ve yıkılır.bundan sonrasını karışık tekrarını izleyin bence.

evet, bu kadar basit bir senaryo ama konu kesinlikle o kadar basit değil..yaşanan olaylar ekrana son derece sade bir ustalıkla yansıtılmış.bu sadelik durumu izleyenin duygularıyla son derece hızlı kaynaşıyor.olayların almanya’da yaşanması ve daha önceki örneklerine göre nispeten daha modern işlenmesi, diziyi daha izlenesi yapmış.kız ve çocuk bu sefer daha bi bizden.sonuç; salya&sümük..

tesadüfen izlediğim bu dizi bana parçası olduğum toplumun bu sapık adetine ne denli uzak olduğumu gösterdi.."sevmediğin birisi ile evlendirilme" fikrinin gerçekte ne kadar acı olabileceğiyle yüzleştim.gelenek-görenek çığı altında kalan insan sayısını ve insanlarla bizimle aynı aşkı yaşadığını düşünerek ürperdim.deliler gibi aşık olduğun anda bir başkasınına aitlik için zorlanmanın acısını anlamaya çalıştım.içim parçalandı içim.


sedef avcı : süper yetenekli ve çok güzel.
kıvanç tatlıtuğ : sinir ve gıcık olurdum kendisine ama kesinlikle geliştirmiş kendisini.."pamuk oğlan" yüz ifedesi gitmiş, daha bir karizmatik olmuş.









chamomile
geçen hafta kanal d’de ilk bölümü yayınlanan yerli dizi. menekşe, berlin’de yaşayan tutucu bir türk ailesinin güzeller güzeli kızı. halil, anladığımız kadarıyla t.c. vatandaşı, bosna kökenli bir genç. menekşe ile halil birbirlerini deli gibi seviyorlar ama menekşe’nin babasının ve iki ağabeyinin baskısı yüzünden görüşemiyorlar. bir gün köyden mustafa adında biri çıkageliyor ve menekşe babasının ve ağabeylerinin zoruyla başlık parası karşılığında zorla evlendiriliyor. kaderine razı olan menekşe, mustafa ile yaşadığı ilk gecenin ardından kaçmaya karar veriyor. ninesinin desteğiyle evi terk edip, halil’e sığınıyor. almanya’da kaçak yaşayan parasız pulsuz halil çözüm ararken, menekşe’nin babası ve ağabeyleri izlerini buluyor. menekşe türkiye’ye giden bir uçağa binmek üzere, halil ise berlin sokaklarında menekşe’ye ulaşmaya çalışırken dizinin ilk bölümü son buluyor. dizinin senaryosu bir rivayete göre elif şafak’ın bir öyküsünden uyarlanmış. müzikler, müzisyen toygar işıklı’ya ait. heyecan ve stres içinde diğer bölümleri bekliyoruz.
most wanted duygu
ilk bolumuyle ilerde bagimlilik yapacagini gostermis hicte klise olmayan bir oykuye sahip dizi.kivancim kisa sacla daha bi tatli olmus sanki askım benimm.ayrica kivanc oyunculuk alanında iddaalı oldugunu bu konuda kendini gelistirdigini gozler onune seriyor.aglama sahneleri falan gercekten etkileyici ve samimi seyler ifade ediyor.devam..
karpuzz
sıradan bir kanalda yayınlanan sıradan bir türk dizisi daha ilk bölümünde yani 1 bölümde 3 ayrı yerde ağlatabilir mi?
az reklam koymuşlar. dizi bittikten sonra jenerik müziği esnasında anca kendi karakterime dönüş yapabildim. bu kadar sürükleyici, her detay gerçek, her oyuncu tam yerinde.
kıvanç’ın bakışlarındaki ima, kızın artık bir müddet sona kötü oyuncu olduğundan değil kesinlikle senaryodan dolayı ağlayamamasına kadar yapmaları. gerçek hayatta da insan başına üstüste gelen kötülüklerden sonra an gelir katıla katıla ağlayamaz ama yüzünde hep bir ifade bekler. o ifadenin zamanlamasına kadar çekmişler diziyi. babaannenin konuşmaları, küçük abinin alman özentisi konuşmalarına kadar çok çok başarılı. ikinci bölümü iple çekilen nadir türk dizilerinden.
nobran
3. bölümü itibariyle yine aşmıştır. sıradan bi dizide 10-15 bölümlük bi olayı 3 bölümde bitirip yeni aksiyonlara yelken açmış dizi. elif şafak farkı diyelim.
pinhan
oykunun elif safak tarafindan yazildigini duydugumda kesin izlenmesi gerek diye dusundugum dizidir. cunku elif safak amerikadaki birkac universitede yillarca kimlik ve etnisite dersleri vermistir. ayrica bu konu uzerine bircok calisma da yapmistir. kitabi araf da bu konuyu irdeleyen bir romandir.

menekse ile halil’de de benzer bir icerik vardir. almanyaya giden turklerin orada multeci gibi gorulmesi, buraya geldiklerinde de kendi ulkelerine aidiyeti yasayamayip alamanci olarak gorulup artık ne turk ne alman olarak hayatlarini devam etmeleri tam da elif safaklık bir konudur. bu yuzden izlenesi bir dizidir.
chamomile
hatırla sevgili ile aynı gün ve saate denk geldiği için you tube’den ya da pazar günü kanal d’de verilen tekrarından izlenen dizi. bir yıldır ilgiyle izlenen hatırla sevgili ile saatlerinin çakışması, büyük bir program hatası ve izleyici açısından talihsizlik örneğidir.
artemisia
en başta isimden kaybeden dizi; ilkokulda okutulan öykü kitapları olurdu "oya ile bora-ece ile yüce" gibi.. onlara benzemiş. hiç izlemedim, evet feci önyargılıyım ama pişman da değilim zaten türk televizyonlarında hangi diziye önyargılı yaklaştık da izleyince kendimizi suçlu hissettik ki, peh..

hiç izlemeden tahmin edilen konu: menekşe ile halil birbirlerini seviyorlardır ama bir türlü kavuşamıyorlardır. karakterlerin arasında iyi kalpliler çok iyi, kötüler de çok fena insanlardır. ortası genelde olmaz. ama menekşe dünyanın en namuslu kızı, halil de en mert erkeğidir. ama bazen yanlış anlaşılmalar oluyordur; mesela menekşe aldatıldığını zannediyordur ama olur mu öyle şey, tamamen şeytani kadının(ki kesin vardır) bir oyunudur bu, halilin gözü menekşeden başkasını göremezdir ki, dizi 2 sene sürer, bu arada sevgililer 7 kere birleşir ayrılır ama son mutlu sondur. keşke şaşırtsa ama yok işte yok...
elma sekeriiii
kanal d’de yayınlanan dizi.
halil’in sevgisine insan imreniyor. o ne sevgidir. kızın elini tutup avucunun ortasına kondurdugu öpücükle sahibine binlerce mutlulugu bir anda bagı$layabilecek bir sevgi potansiyeli oldugunu tv ba$ında yerine zımbalanmı$ $ekilde oturan izleyiciye hissettirir. o biçimdir.
igor
izlemeden bittigini ogrendigim dizi. birileri birilerini vurmus birileri kavusmus kavusamamis v.s.

bu ulkedeki senaristlere sunu demeyi borc bilirim ki bu yerkurede konu kitligina girdiginiz ortada ama her seferinde neden silaha sarilirsiniz anlamiyorum daha mi cok prim yapiyor? ha yok yapmiyorsa siz neden bu kadar sigsiziniz ben anlayamadim.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol