ara güler

0 /
rebelde
yuzlerinde anadolu isimli, onsozunu yasar kemal’in yazdigi kitabiyla insana yasamak boyle bir seymis dedirten;fotograflariyla insani yola cikmaya kiskirtan ve isminin onune sifat bulmakta zorlandigim insan...

shibumi
cafesinde yemeklerin onun resimlerinin uzerine basildigi tabaklarla gelen turkiye’nin dunyaca taninmis olan en iyi fotograf ustasi.ayni zamanda yeni cikcak olan bir fotograf dergisine editorluk yapacagina dair bir soylenti var.
insomnia jim
zamanin degerlerinden ve olaylarindan fazlasiyla yararlanmis fotografci.ne yazikki bu kadar usta olmasinin bize dezavantaji kitaplarinin cok pahali olmasi.
igor
arandiginda gulen bir kisinin gercekten arandiginda guldugunun ispatinin yapilmasi icin ucuncu bir sahisa kisiyi aradiginda guleceginin vaat edilmesi durumudur.
passive
olympus marka fotoğraf makinesi kullanmayan sanatçı. fotoğrafçılığa başladığından beri leica kullanmıştır ve hala da leica kullanmaktadır kendisi. hatta o kadar güzel kullanmıştır ki leica, bu dahiye dünyada çok az kişiye bahşettiği ’master of leica’ ünvanı bile vermiştir..
independence
60. sanat yılını geride bırakmış olan, ermeni asıllı türk fotograf sanatçısı ve foto-muhabir.


ara güler 16 ağustos 1928’de istanbul’da doğdu. lisedeyken film stüdyolarında sinemacılığın her dalında çalışırken muhsin ertuğrul’un tiyatro kurslarına devam etti. çünkü yönetmen veya oyun yazarı olmak istiyordu. 1950’de yeni istanbul gazetesinde gazeteciliğe başlarken aynı zamanda istanbul üniversitesi iktisat fakültesine devam etti.
1958’de time-life, paris-match ve der stern dergilerinin yakın doğu foto muhabirliği görevlerini üstlendi. 1961’de askerlik görevini tamamladı ve hayat dergisi’nde fotograf bölüm şefi olarak çalışmaya başladı. aynı yıllarda henri cartier bresson ile tanışarak paris magnum ajans’ına katıldı ve ingiltere’de yayımlanan photography annual antalojisi onu dünyanın en iyi yedi fotografcısından biri olarak tanımladı. yine o yılda asmp’ye (amerikan dergi fotografcıları derneği) tek türk üye olarak kabul edildi.

1962’de almanya’da çok az fotoğrafcıya verilen master of leicaünvan’ını kazandı. isviçre’de çıkan "camera" dergisinde kendisine özel bir sayı ayırdı. 1964’de mariana noris’in abd’de basılan "young turkey" adlı yapıtında fotografları kullanıldı. 1967’de japonya’da çıkan photography of the world anttolojisinde richard avedon ile birlikte bir dizi fotografı yayınlandı. 1967’de kanada’da açılan "insanların dünyasına bakışlar" sergisinde, 1968’de new york modern sanatlar galerisi’nde düzenlenen "renkli fotografın on ustası" adlı sergide aynı yıl almanya’da, köln’de fotokina fuarı’nda yapıtları sergilendi. 1970’de "türkei" adında fotograf albümü almanya’da yayımlandı.

sanat ve sanat tarihi konularındaki fotografları abd’de time-life, horizon ve nesweek kitap bölümlerince ve isviçre’de skira yayınevi tarafından kullanıldı. 1971’de lord kinross’un "hagia-sophia" (ayasofya) kitabının fotograflarını çekti. yine skira yayınevince picasso’nun 90.yaşünü için yayınlanan picasso metamorphose et unite adlı kitap için picasso’nun foto-röportajını yaptı.

1972’de paris ulusal kitaplık’ta sergisi açıldı. 1975’de abd’ne davet edildi ve birçok ünlü amerikalının fotograflarını çektikten sonra yaratıcı amerikalılar adlı sergisini dünyanın birçok kentinde sergiledi. yine aynı yıl yavuz zırhlısının sökülmesini konu alan kahramanın sonu adlı bir belgesel film çekti. 1979’da türkiye gazeteciler cemiyeti’nin foto muhabirliği dalındaki birincilik ödülü’nü aldı. 1980’de fotograflarının bir kısmı karacan yayıncılığın bastığı fotograflar adlı kitabında basıldı. 1986’da hürriyet vakfı’nca basılan prof. abdullah kuran’ın yazdığı "mimar sinan kitabı"’nı fotografladı. aynı kitap 1987’de institute of turkish studies tarafından ingilizce olarak yayınlandı. 1989’da ara güler’in sinemacıları kitabı basıldı. 1991’de dışişleri bakanlığı için halikarnas balıkçısı’nın (cevat şakir kabaağaclı) "the sixth continent" adlı kitabını fotoğrafladı.

bütün dünyayı gezerek foto röportajlar yaptı ve bunları magnum ajansı ile dünyaya duyurdu. bu arada ismet inönü, winston churchill, indira gandi, john berger, bertrand russel, bill brandt, alfred hitchcock, ansel adams, imogen cunningham, salvador dali, picasso gibi bir çok ünlü kişi ile roportajlar yapmış ve fotograflarını çekmiştir. en ünlüsü fotografcılara poz vermeyen picasso roportajı’dır.

yıllarca üstünde çalıştığı mimar sinan yapıtlarının fotografları 1992’de fransa’da, abd ve ingiltere’de sinan, architect of soliman the magnificent adlı kitabı yayımlandı. aynı yıl "living in turkey" adlı kitabı ingiltere, abd ve singapur’da turkish style başlığıyla, fransa’da "demeures ottomanes de turquie" adıyla yayımlandı. 1994’de "eski istanbul anıları", 1995’de "bir devir böyle geçti", "yitirilmiş renkler ve yüzlerinde yeryüzü", fotograf kitapları yayımlandı. ara güler’in fotografları paris ulusal kitaplık’ta, abd’de rochester georg eastman müzesi’nde nebraska üniversitesi sheldon koleksiyonu’nda bulunmaktadır. köln mueseum ludwing’de das imaginare photo museum’da fotografları sergilenmektedir. ara güler, türk fotografının ustalarından birisi olarak dünya fotograf tarihinde de seçkin bir yere sahiptir. belgeci bir fotograf biçiminin ustası olması ona ün kazandırmıştır.
soluk benizli zenci
"hayat, küçük insanların hayatıdır, ingiltere kraliçesinin hayatı bir boka yaramaz." demiş insan. ayrıca "dikiş makinesi ile de fotoğraf çekebilirim" demiş ve fotoğrafın yalnızca deklanşöre basmak olmadığını çok güzel ifade etmiştir.
independence
kendisi hakkinda "öldü" $eklinde soylemlerde bulunanlar icin oldukca anlamli bir mesaj yollami$ kendisi. $uradan gorulebilir;

http://tinyurl.com/m4w946v
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol