dolmakalem

independence
dolma yemegi ile hic alakasi olmamasina ragmen, koftekalem demek yerine dolmakalem demeyi tercih etmi$ bu kaleme bu ismi ilk takan ki$i.murekkep ile doldugundan olsa gerek.kic tarafindan murekkep doldurulur, agiz tarafindan murekkebi kagida kusar.boyle nankor bir kalemdir i$te.
imgoindeeperunderground
cok sekilli bir kalemdir bu. gunumuzde imza kalemi olarak kullanilmaktadir. ucu ince metaldir icinden murekkep gelir o uca azar azar akar kagida. tadindan yenmez o kalem sonra. guzel yazi yazan insanlarin elinde sanat eseri el yazilarina mahal verir. adinin dolmakalem olmasinin sebebi bosaldikca dolduruluyor olmasidir.
steroid
tüplüleri vardı bir ara bunun. bir de printer gibi kartuş filan deniyordu galiba. divit bile kullanmışlığım vardır. çok şükür çivi dönemine yetişemedim.
sitivreyvaugin
kartuşlu ve pompalı araçlar sayesinde tekrar tekrar doldurulup kullanılabilen, şu sıralarda pek bir kullanımı kalmasa da koleksiyon ya da hobi olarak toplanabilen, eskiden erkeklerin vazgeçilmezi olmuş şu sıralarda ise retro bir öge olarak kalmıştır.

genellikle yurdumuzda cross çok baba bir dolma kalem olarak görülse dahi waterman, mont blanc, delta, tibaldi, lamy, scrikss, pelikan, dunhill, schmidt gibi bir çok farklı marka dolma kalem üretiminde söz sahibidir.

dolma kalemde en önemli husus damak ve nib denilen dolma kaleme bütün font karakterini kazandıran uç kısmıdır, bu kısım çeşitli alaşımlardan üretilebilir, orta kalite dolma kalemlerde çelik üstü krom kaplama olabilir yada gümüş altın sıvama tarzı tasarımlar mevcuttur ama şahsi kanaatimce nibde kullanılan en güzel materyal iridyumdur bunun dışında saf altın yada saf gümüş niblerde kullanılmaktadır, bu kısımda önemli olan nib kalınlığının damaktan gelen mürekkep ile doğru orantılı olmasıdır, medium bir uç eğer çok fazla mürekkep akıtıyor ise daha kalın harflerin oluşmasına ve harflerin iç içe geçmesine sebebiyet verir yani en önemli kısım nib ve damaktır.

bunun dışında dolmakalemlerin dış tasarımlarında reçine, paladium, çelik gibi malzemeler üzerine çeşitli kaplamalar ile kullanılmaktadır.

dolmakalem güzeldir, hoştur, candır ama kurşun kalemin bu krallıktaki tahtını hiçbir kalem yıkamayacaktır.

friday
bu aralar yeniden yaygınlaşan kalem türü. su bazlı mürekkep kullandığı için diğer kalemlere göre çok daha rahat ve keyifli bir yazımı vardır. capillary (kılcal) action ile akan mürekkep, sizi zorlamadan kağıdın üzerine yayılır. mürekkebi, tükenmez kalem, jel vb kalemlerin mürekkeplerine göre daha parlak ve canlı renklerde olur, göze hitap eder.

yazmayı seven herkesin kullanması gereken bir kalem türüdür. biraz zahmetlidir, mürekkebi bittikçe doldurmanız ya da yeni kartuş (tüp) takmanız gerekir. arada bir yıkayıp temizlemeniz, bakımını yapmanız lazım. ama buna benzer ilginçlikleri yüzünden, insanlar dolmakalemlerini sahiplenir, alınca kaliteli almaya çalışır. normalde kaleme üç-beş lira vermeyecek insanlar dolmakalem için kesenin ağzını açabilirler. sonunda dolmakalem sahibi kalemiye duygusal bir ilişki kurar. bilinçli bir sahiplik ilişkisidir bu.

çok önemli bir problem de şudur: dolmakalemle her kağıda yazılmaz. doksanların başından sonra tükenmez kalem yaygınlaştığı için, kağıt kalitesi de düşmüştür. bugünkü defterlerdeki kağıdın malzemesi dolmakalem mürekkebine yatkın değildir, ağırlığı da 60-70 gm2'den azdır, dolayısıyla yazdığınız yazı kılcallanma yapar (feathering), arka sayfaya geçer (ghosting).

şu aralar yurtdışında yaşadığım için türkiye'deki kağıt-defter markalarıyla ilgili birşey diyemem ama avrupa ve amerika'da rhodia benim görebildiğim kadarıyla gayet iyi.

tavsiye edebileceğim türkçe bloglardan banasikcayaz adresi google'dan bulunabilir.

ingilizce olarak ise goulet pens gayet güzel bir blog'dur, tavsiye edilir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol