türban ile baş örtüsü arasındaki farklar

0 /
sepulturk
ülkemizde yeteri kadar anlaşılamayan farklardır. türbanı çok safça bir şey zannederler benim ülkemde. aslında evet türban gayet normal bir şeydir tabi "normal" bir biçimde düşünülürse ama ülkemizde ne yazık ki durum böyle değildir. ikisi arasındaki farka gelince de en basitinden şöyle anlatabiliriz. türban ideolojik bir simge haline getirmek insanlar tarafından kullanılmaktadır benim güzel ülkemde. baş örtüsünu ise annanem, babannem, bana camdan "evladım bi ekmek alır mısın" diyen komşu teyzem tarafından kullanılmaktadır.
wish you were beer
başı örtülü teyzelerim bir ellerinde baston bir ellerinde bayrak anıtkabir yollarını arşınlarken, türbanlı teyzelerim o gün evlerinden çıkamamıştır.
ceska
türban ideolojik bir simgedir ve dinin siyasete alet edilmesinin en gözümüze sokulan şeklidir. ama baş örtüsünü rüzgardan saçının bozulmasını istemeyen genç kızımız, üşümesin diye kulaklarını kapatan teyzemiz, anneannelerimiz, babaannelerimiz kullanır.
jean valjean
baş örtüsü takan kadınlarımızın bunu kullanma nedenleri çok basittir. bu nedenlerin başında bakımsız saçların kamufle edilmesi gelir. türban ise siyasi ve ideolojik bir simgedir, masum değidir.
ayrıca türk örf ve adetlerinin dahlinde olan başörtüsüdür. türban türk örf ve adetleri arasında değildir. bu farkı anlamayanlar ise sap ve samanı ayıramayanlardır.
pelagehatun
14 nisan ve 29 nisan cumhuriyet mitinglerine bir dünya başörtülü katılmışken, hatta başörtüsünün üstüne "atam izindeyiz" yazılı band takmışken, bu mitingler türbanlılara karşıydı.
nick nicki nickince
baş örtüsünü anneannem giyerdi 70’inden sonra, bizim köyde de tüm kadınlar giyerdi 50’sini geçen. böyle uydurma bir bezi alır, kafalarının üstlerine koyar, iki ucunu birbirine yakınlaştırıp altına göstermelik bir düğüm atarlardı.

türbanı ise camide, mecliste, başbakanın katıldığı davetlerde, yolda yürürken önümdeki kadnda öğrendim. tanrıya olan inancını belli etmek için binlerce dolara ipek bir bez parçasını alan teyzede gördüm. sonra saçlarına röfle çektirip ve gölge attırıp türbanını giyen komşu kızında gördüm. bir de sevgilimle parkta yürürken ağacın dibinde yiyişende gördüm. o yüzden pek bilemiyorum türbanın ne olduğunu, biraz uzak bana... ama baş örtüsü bizdendir.
betterthan
basortusu annelerimiz teyzelerimiz buyuklerimizin zaman zaman kucuklerimizin taktigi saci ortmekte kullanilan ortuyken turban gunumuzde siyasi bir simge olarak karsimiza cikmaktadir.
hanzala
başörtüsü karşıtlarının dini sebeple örtünmeye "türban" demeleri ve bu şekilde halkı ikna edeceklerini sanmaları boşuna bir çaba. türban fransız modasından kaynaklanan önden büzgülü bir bonedir. mihraceler de türban takar. 12 eylül sonrasında, kenan evren başörtüsü yasağı koymak isteyince, başbakan özal’ın direnciyle karşılaşmış, yök başkanı ihsan doğramacı da, ara bir formül olarak "genç kızlar türban ile üniversitelere girsinler" demişti. ama, doğramacı’nın türban dediği, bugünkü şekliyle tesettür değil, önden büzgülü boneydi. daha sonra kelime anlamı farklılaştırılarak, sırf dini inanç sebebiyle kullanılan başörtüsünü, geleneksel başörtüsünden ayırd edebilmek için, türban kelimesi kullanıldı. kısaca türban, toplumda biryerlere gelme kapılarında dindar insanları engellemek için türetilen bir kavramdır. takan kişi etliğe sütlüğe karışmayacaksa başörtüsü, kafasını kaldırıp söz sahibi olacaksa türban.
camurhan
bicimsel farklardan ziyade kullanim alanina bakilmasi gereken ayristirma.
bu ülkede kisinin sokakta türban takmasi yasak degil!
bu ülkede kisinin okullarda, üniversitelerde, devlet dairelerinde, kamusal görev üstlendigi alanlarda yasak.

simdi camiye basi acik giriliyor mu? camide basi acik namaz kilinabiliyor mu?
camide sortla bazi densizler disinda ibadet edilebiliyor mu?


olay maksatli saptiriliyor.
cok daha basit bir örnek vereyim.
bu ülkede anitkabir’e türban’la girilebiliyor mu?

sokaklarda türbanlilar dövülüyor, öldürülüyor degil mi?

sen diretmeci insan, kadinlara bunu farzdir diye dayatmaya calistigin sürece, bu yönde egitmeye calistigin sürece, kadinlari türbanla sarmalamaya calistikca ve yönde propaganda yaptikca bu ülkede yasak olarak kalicak.

eger bu ülkede milyonlarca insan sokaga dinin hayatin her alanina egemen olma iddiasi varsa dökülür.

eger sen erkekler aman kaza yapar diye mayo reklamlarini yasaklamaya calisirsan insanlar ürkerler.

eger sen bu ülkede kadinlari kapatarak sirf erkekler tahrik olur diye sapik olarak göstermeye calisirsan insanlar tiksinirler.

insanligindan utan be.
size kalsa dünyadaki nüfuzun yarisi müslüman olsa kadinlarin hepsi kapatilmali.
ne güzel matematik degil mi?
sen bu kadar kadinin sacindan, teninden tahrik oluyarsan gözlerini kapasana ey dogustan sansli erkek!
kadinlari neden kapatiyorsun?
adalet mi bu?
bu kadar mi adil islam?
hadi ordan!!!
idiamin
tesetture girmek icin kullanılan bas ortusune turban denir.
esasen ikisi de aynıdır.
canım ulkemde ise turban siyasi bir simge haline getirilmistir; ki bu konuyu bile siyasete alet edenlerin tesetture girmesi de onları kurtaramayacaktır.
burakadam
bağlamaya gore değişir ayrıca sanmayın ki bir turban bir başortu bağlama şekli var onlarca cemaat var istanbulda ve her cemaatten kızların farklı bir bağlama şekli var, üniversiteli gençlerimize dikkatlice bakınca anlaşılıyor.

0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol