sivil dindar ve demokrat cumhurbaşkanı seçeceğiz

independence
sizleri bu cumlenin sahibi ile tani$tirmak isterim.

turkiye buyuk millet meclisi ba$kani sayin bulent arinc.eminim hepimiz kendisini taniriz.genelde sessiz sakin mizacli birisidir, ta ki ho$lanmadigi $eyler olana kadar.sonra sesini yukseltir.tipki bugun yaptigi gibi.

"sivil, dindar ve demokrat cumhurba$kani sececegiz."

e hani laik kelimesi?ayrica secilecek cumhurba$kaninin ozellikleri arasinda "dindar" kelimesinin ne i$i var? camii ye muezzin mi seciyorsunuz imam mi?

sivil cumhurba$kani sececegiz.
tamam harika.yeni bir kenan evren istemez zaten hickimse.

demokrat cumhurba$kani sececegiz.
of super.tamamen arkanizdayiz.

dindar cumhurba$kani sececegiz.
af buyurun? sececeginiz cumhurba$kani iran’in mi cumhurba$kani olacak yoksa cezair’in mi? turkiye cumhuriyeti’nden bahsediyorsunuz degil mi? eger turkiye cumhuriyetinden bahsediyorsaniz anayasamizin degi$tirilemez kanunlarini birini zevkle hatirlatmak isterim.

madde-1: türkiye devleti bir cumhuriyettir

madde-2: türkiye cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.

madde-3: türkiye devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. dili türkçedir.
bayrağı şekli kanunda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.
milli marşı "istiklal marşı" dır.
başkenti ankaradır.

madde-4: anayasanın 1 nci maddesindeki devletin şeklinin cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki cumhuriyetin nitelikleri ve 3 ncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.
(son 4 satir alintidir)

bakin ikinci maddede turkiye cumhuriyetinin laik bir hukuk devleti oldugundan bahsetmi$ sevgili anayasamiz ve yine ayni sevgili anayasamiz 4. maddede de demi$ ki "anayasanin 1. maddesindeki devletin $ekli ile alakali hukum ile 2. maddesindeki cumhuriyetin nitelikleri, yani turkiye cumhuriyetinin laik ve sosyal bir hukuk devleti oldugu konusundaki hukumler degi$tirilemez."

ne guzel demi$.

e peki siz turkiye buyuk millet meclisi’nin ba$kani olarak, yani turk halkini temsil etmekle mukellef bir kurumun ba$kani olarak nasil anayasanin cumhuriyet ile alakali hukmune kar$i cikar da "laik" kelimesine yerine "dindar" kelimesini eklersiniz secilecek cumhurba$kani ozelliklerinin icerisine? 14 nisan 2007 cumhuriyet mitingi hic mi bir $ey anlatmadi, hic mi bir $ey cagri$tirmadi kulaginiza?

o mitingde birmilyondan fazla insan cumhuriyetin niteliklerini savunmak ve sizlere ezdirmeyecegini haykirmak icin oradaydi alo?

sozun ozu sevgili meclis ba$kanimiz sayin bulent arinc beyefendi, secilecek olan cumhurba$kaninin kriterlerini coktan belirleyerek goru$elere acmi$ bile.eh geriye bir tek $u anki ba$bakani cumhurba$kani olarak secmek kaliyor ki o da matematiksel hesaplara gore gayet mumkun.

anla$ilan o ki onumuzdeki gunlerde meydanlar yine milyonlarla dolup ta$acak.

(bkz: her koyun kendi bacagindan asilir)

independence
a$agidaki linkten konu$manin detayini izleyebilirsiniz.

http://www.milliyet.com.tr/2007/04/16/son/sonsiy21.asp

$a$irmayin evet! bunlari soyleyen turkiye buyuk millet meclisi ba$kani sayin bulent arinc beyefendi.
esrakesh
zaten bize ılımlı ya da modern islam devleti gozuyle bakan yabancı devletlere alı$tık. onlar turkiye kelimesiyle laikligi pek aynı cumlede kullanmıyorlar nedense. bop kapsamında turkıyeyi islam devletleri arasında lider konuma getirecekler akılları sıra ya ondan hep dini on plana cıkarıyorlar.lider dedıysek sozde lider yoksa son sozu kım soyluyor yıllardır biliyoruz hepimiz.ama bır turk un hem de tbmm baskanının agzından cumhurbaskanı tanımı ıcın laik kelimesini duymamak uzucu.

dın ve devlet ıslerini yıllar once ayırdık biz farkında degil misiniz?
bulut
cumhurbaşkanının dininden banane kardeşim denilmez mi?
denilir tabi.

laik bir devleti olan bir ülkede bu tür açıklamalar gariptir, yazıktır, kötüdür, gericidir (hem gerer hem yapı olarak gericidir).
wigwam
gericiliğin en açık şekilde ifade edilişidir bu cümle. efenim şimdi, insanların, kim olursa olsun dini tercihleri ,onların ne zamandan beri cumhurbaşkanı ya da memur ya da işçi olmalarınının bir kriteri haline geldi acaba?
aslında tabii çoktan bu hale geldi ama bazıları uyuyor işte. zaten kadrolaşma almış başını götürmüş,herkes ötgütlrnmiş falan filan...
ama artık bu kadar açık bir şekilde amaç dile getirilirse, hem de saygısızca aleni bir şekilde yapılırsa bu, bu tehlikenin geliyorum demeden gelmesi anlamına gelir.
kardeşim bize ne bir cumhurbaşkanının dindar olup olmamasından? yani bu din devleti olma yolunda yürüyoruz demek öyle mi?
hadi bakalım. ne de olsa şimdi de tutturuldu "sözde" bir demokrasi, binildi bir alamete gediliyor kıyamete....
bu sözlerin açıklığı ve cüretkarlığı karşısında insanın nutku tutuluyor gerçekten...
bu durumda bize de susup oturmak mı düşüyor?
bgat
türkiye’de akp iktidarından rahatsız olan kitlenin rahatsızlık sebeplerinin, akp’nin kendi kadrosundaki kişilerin ağzından somut bir şekilde duyulmasına sebebiyet vermiş cümle. türkiye laik bir ülke, türkiye’nin başında olacak isimler her şeyden önce bunun farkına varmalı. ülkemizin büyük bir çoğunluğu müslüman olabilir ama diğer dinlerdeki vatandaşlara da saygılı olunmalıdır. dindar bir cumhurbaşkanı derken yanlış anlaşılmalar da doğabilir. tabii hiçbirimiz saf değiliz ama, dindar derken müslüman olmayan diğer vatandaşlarımız da bir hak talep edemez mi? ah be kardeşim, ne diyelim bilmem ki! türkiye’nin büyük bir oranı yeterli eğitimi görmemiş ve dini siyasete alet eden bazı kişilerin oyunlarına çabuk kanan ve "sözde" ezilmişin yanında olan seçmen kitlesi başımıza ne tür bir yönetim düşüncesini getirdiğinin farkında değil. bundan önce de aynısını -tek başına iktidar olmnasa da- erbakan ile yaşamıştık. sanırım bizim halkımız bu kafayla gittiği sürece daha çok yaşarız bu gibi durumları.

bu tip açıklamalar anayasasında "laiktir" yazan bir ülkenin yöneticilerinden hiçbir şekilde yapılamaz, akıl erdirmek mümkün değil. ya siyaset nedir onu bilmiyorlar, ya da bu ülkede biizm borumuz öter gibi bir anlayış içindeler. hangisi olursa olsun, böyle bir mantık ve zihniyet ülke için hayırlı değildir. zira bu tip yaklaşım ve tavırlar tabii ki ayrımcılık ve endişeler doğuracaktır. ama ne var ki, bu akp iktidarı maalesef hala da başımıza musallat olmaktadır. devlet yönetimi dini yaklaşımlardan uzak durmalıdır. ancak tabii ki akp’nin ılımlı islam diye nitelenen ideolojisi içten içe tohumlanan endişeleri er ya da geç gün yüzüne çıkarmıştır. işte bülent arınç’ın açıklamaları da bunlardan birisidir.
maliyeci
laikliği dinsizlik olarak bilenler için çok büyük bir şoktur bu cümle... dünyanın sonudur... ama dindar bir insan laik olabilir pekala. eğer sırf dindar diye yakınlarına makamı dolayısıyla ayrıcalıklar sağlamıyorsa,memleketini satmıyorsa ve inanmayanlara da saygı göstetiyorsa bizi hiç ilgilendirmez dindarlığı seçilecek kişinin.

şu yaşıma geldim ülkemde bir çok ikileme,soruya,kaosa cevaplar ve bahaneler buldum ama şunları bulamadım. neden hacıdan hocadan bu kadar korkuyoruz? ve bir dine mensub olmak gericilik midir? modern insan olmanın yolu inançsızlıktan mı geçer?


ek: he bu arada şunu eklemeyi isterim ki bu söylenen laf halkı kışkırtmaya,bölmeye yönelik bir harekettir.laik bir ülkede dindar bir cumhurbaşkanı seçilebilir,bu dindarlık kendisi dışında hiç kimseyi bağlamamalı.sen böyle söyle söyle, sonra da ülkeyi kutuplara böldüğünü kabul etme.
akineton
bu vasile ile;

cumhurbaşkanlığı için aday olmak isteyenlerin tbmm ye yapacakları başvuru da mahalle imamlarından alacağı imzalı belgede açıkça belirtilmesi gerekenler aşağıda ki gibidir.

1-fitre ve zekatlar zamanında ve düzenli ödenmiş mi
2-gitmediği cuma namazı sayısı
3-sabah namazına uyanamayıp yerine başkasını göndermiş mi
4-bayram namazların da fake atıp cemaati yanıltmış mı
5-hac görevini yerine getirirken yalnız kalacak olsa yanına alacağı üç şey
6-kurban bayramların da keseceği hayvana lakap takmış mı

ayrıca bağlı oldukları ilin diyanet işleri başkanlığının da onayı gerekmektedir.
westkhan
kendisinin pis ağzıyla bu görev öncesi konusmamasını aklını başına devşirmesini salık verdiğim şahsiyet dindarlar başımızdada ne oldu bizi amerikaya bağladılar daha başbakan olmadan önce amerikaya gidip şeyhi bustan destur olan rte nin tbmm başkanı böle olur.
seyhmerat
dindar cumhurbaşkanı seçeceğiz demek laikliğin bir numaralı öğretisi olan dinin devlet alanında asla görülmemesini çiğnemek demektir. yani cumhurbaşkanı ateist de olabilir başka bir şeye de tapabilir neci olursa olabilir ancak bu devleti ve devletin yönetim aygıtlarını ilgilendiren bir şeydir. bu şekilde bir beyanat ve ille de dindar cumhurbaşkanı seçeceğiz demenin meali şudur, dindardan kasıt aslında dincidir, dinci cumhurbaşkanı da türkiye ılımlı islam cumhuriyeti demektir.
ankakusu
dindar olup olmadigi ilk etapta cumhurbaskani adayinin bilecegi is bu hususa kimse laf edemez. cumhurbaskani isterse hristiyan olsun. biz de bu kafayla olmaz da, neyse...

lakin bunun vurgulanmasi hakli olarak, ’lan acaba’ dedirtiyor. evet bir insan bunu niye vurgular ki? bu vasfi cumhurbaskani olup olmamasinda iyi veya kötü bir tesir etmemelidir. seçilecek kisinin vasiflari bellidir ve kaliplasmistir.

yine arinç efendi, bu söylediklerinin ortami gerecegini bilmiyor mu? biliyor... demek ki akp ortami germek istiyor. belki emrah gibi öksüz, yetim ayagina yatip oylari, destegi arkalarina almak istiyorlar.

belki alakasi vardir; #185474
ederleziavela
tbmm baskanı bulent arınc’ın rengini belli ettigi acıklama.gerci bulent arınc 367 vekil sayısına ulasabilmek icin yaptıkları ile rengini belli etmisti ama bu acıklama bize neyi gosterdi? tarafsız olması gereken meclis baskanının tarafsız olmadıgı gercegi.

nedir yani akp li olmayanlar dindar degiller mi? nasıl bir zihniyettir bu anlamak mumkun degil.dini istismar et de nereye kadar.

(bkz: yavas sec de ustun basın dagılmasın)
freagl dreams
toplumu neden ilgilendireceği belli olmayan istemdir, velakın analarının örekesinden çıktığında seçebilecekleri başkan olacaktır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol